eur:
393.85
usd:
365.06
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
A szavazatszámláló bizottság tagja lepecsételi a szavazólapot az országgyűlési választáson és gyermekvédelmi népszavazáson Magyarország kolozsvári főkonzulátusán 2022. április 3-án.
Nyitókép: MTI/Kiss Gábor

Závecz: tisztábbnak és egyenlőbbnek tűnt az idei választás

2018-hoz képest kevesebben láttak választási csalást az idei, április 3-i voksoláson, mindamellett magát a demokratikus intézményt kevésre becsülik a magyarok, sőt a szavazati jogot a válaszadók nagyobb része korlátozná – derül ki a Závecz Research által a Közép-európai Egyetem Demokrácia Intézet számára készített felméréséből.

Az április 25. és május 4. között készült választás utáni felmérést a Telexen elemezték.

Mint olvasható, az elmúlt hetek közbeszédében elterjedt az a narratíva, hogy a Fidesz az utolsó egy-két héten, tehát a kampány legintenzívebb időszakában nyerte meg a választást. A CEU Demokrácia Intézetének kutatása szerint azonban a választási szándékok meglehetősen stabilnak tekinthetők: a szavazók több mint a 80 százaléka úgy nyilatkozott, hogy még a kampány előtt, sőt, évekkel korábban eldöntötte, melyik pártra, pártszövetségre fog szavazni.

A választási kampány egy-két hónapja ugyanakkor mégis minden ötödik állampolgárra hathatott. Ezen belül is: az utolsó hónapban 10 százalék, az utolsó héten további 9 százalék döntött arról, hogy végül elmegy szavazni. Ha ezeket abszolút számokban fejezzük ki, akkor a belföldi szavazók közül több mint félmillióan dönthettek az utolsó hónapban és még csaknem félmillióan az utolsó napokban – teszik hozzá.

Tisztább, egyenlőbb

A 2022-es országgyűlési választás pontos kimenetelével kapcsolatban erősen szórtak az előzetes várakozások, de abban szinte mindenki biztos volt, hogy a vesztesek vitatni fogják az eredményeket. Végül nem ez történt. A Fidesz váratlanul nagy fölénye, valamint az ellenzék által delegált szavazatszámlálók és a külföldi megfigyelők nagy száma gyengítette az „elcsalták a szavazást” narratívát.

Ugyanakkor sok szó esett a média elfogultságáról, az erőforrások egyenlőtlen megoszlásáról, vagy arról, hogy az állam nyíltan beavatkozott a Fidesz oldalán. Ehhez képest az adatok azt mutatják, hogy 2018-hoz viszonyítva jelentősen visszaesett a választásszkeptikusok aránya: akkor a megkérdezettek alig több mint harmada állította határozottan, hogy a választások csalásmenetesek voltak, míg 2022-ben már csaknem a válaszadók fele vélekedett így. A felmérés szerint azok aránya is csökkent, akik az egyenlő esélyek hiányát rónák fel.

A közvélemény-kutatás alapján az országgyűlési választás intézményét ugyanakkor nem különösebben tisztelik az állampolgárok. Még a Fideszre szavazók tizede is azt állította, hogy a választások nem voltak tiszták. A következő kérdésre pedig („Tapasztalta Ön, hogy a környezetében egyesek külső nyomás alatt szavaztak egy képviselőjelöltre?”) 12 százalék – minden nyolcadik választópolgár – válaszolt igennel. Meglepő módon a válaszok nemigen függtek pártállástól.

A válaszadók azonban a kiegyensúlyozatlanságot 2018-hoz képest kevésbé látják drámainak.

Aluliskolázottak szavazati joga

Az elemzők szerint a konkrét nyomásgyakorlást érzékelők relatíve magas aránya egybevághat azokkal az értelmezésekkel, amik a szegény és tanulatlan emberek befolyásolásában, adott esetben „megvásárlásában” látják a Fidesz sikerének egyik titkát. A kutatás szerint az iskolázottság szintje valóban jelentősen befolyásolta a pártválasztást, de fontos látni, hogy

a Fidesz a diplomások körében is győzött (…).

A kutatás alapján ugyanakkor a társadalom többsége (62 százalék) egyetért azzal az állítással: a szavazati jogot az általános iskola elvégzéséhez kellene kötni. Megjegyzik, hogy az állampolgári jogok ilyen mérvű korlátozása nem idegen a jobboldali gondolkodásmódtól, a kulturális cenzus gondolata azonban a liberálisok és a baloldaliak között is népszerű. Sőt, az ellenzéki lista támogatói valamivel inkább hajlanak az állítás elfogadására, mint a fideszesek – olvasható.

Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×