eur:
394.06
usd:
364.77
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
tanulmánytervi látványterv
Nyitókép: NIF/BFK/Lépték-Terv

Ilyen lehet az új zöldfolyosó Újbudán – látványtervek

Online lakossági fórumon mutatták be a Déli Körvasút mentén létesülő Újbudai zöldfolyosó közösségi tervezéssel készült tájépítészeti tanulmányterveit.

Tavaly öt alkalommal dolgoztak együtt a tervezők és a helyben lakó érdeklődők, hogy közösen kitalálják, milyen legyen a főváros XI. kerületében kialakuló hosszú, a Déli Körvasút mentén két oldalt a Budaörsi úttól a Dunáig húzódó zöld tengely, ezt követően dolgoztak a tervezők a BFK és a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. irányításával, a Újbuda, a Fővárosi Önkormányzat és a BKK (Budapesti Közlekedési Központ) bevonásával – számolt be az eseményekről és mutatta be Facebookon a látványterveket Vitézy Dávid, a kormányzati Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatója.

Mint ismert, bővítik a Kelenföldtől Ferencvárosig tartó, a Dunát is keresztező vasúti szakasz, a Déli Körvasút kapacitásait, hogy a jelenleg itt félóránként járó elővárosi vonatok tízpercenként vagy még sűrűbben közlekedhessenek. A meglévő kettő mellé ezért épül harmadik, egyes szakaszokon negyedik vágány, illetve három teljesen új vasútállomás, köztük egy Budán, a Kopaszi-gátnál Nádorkert néven.

Ahogy a Déli Körvasút fejlesztése, az ehhez kapcsolódó környezetrendezés is a NIF Zrt. és a BFK együttműködésében valósul meg, a most is zöld Hamzsabégi úti szakasz, valamint jelenleg elhanyagolt vasúti területek együttes fejlesztésével. A tervezés érinti a vasúti töltés másik oldalát, a Sárbogárdi és Dombóvári utak környékét is, a két oldal között hiányzó összeköttetést pedig a vasúti beruházás részeként épülő gyalogos-kerékpáros átjárók teremtik meg. Mint Vitézy Dávid írta, kiemelt feladat a keresztező főutaknál humánus, élhető, zöld és városias teresedések kialakítása, akár a Bartók Béla úti csomópontot, akár a Csonka János teret, akár a Rákóczi híd budai hídfője alatti területet tekintve – emlékeztet Vitézy Dávid.

Forrás: ujbuda.hu
Forrás: ujbuda.hu

A Déli Körvasút fejlesztése a megkötött kivitelezői szerződés szerint 2027 végéig tart, a park tehát még sokára készül el, egyelőre csak a tervei jönnek létre. A BFK történetében először szervezett közösségi tervezést ezzel a projekttel.

A lakók, érdeklődők és Újbuda önkormányzatának képviselői tavaly júliustól szeptemberig öt alkalommal találkoztak a Völgyzugoly Műhely moderátori segítségével a tervezőkkel, azaz a Lépték-Terv Tájépítész Iroda vezette konzorcium képviselőivel. (Konzorciumi tagok még az Utiber, a Közlekedés Kft. és a Viköti.) A résztvevők közösen vitatták meg a tervek egyes részleteit, az így kialakult eredményt pedig a tervezők figyelembe veszik a tervek készítésénél.

Vitézy Dávid beszámolója szerint a keddi online fórumon a közösségi tervezés segítségével megalkotott tájépítészeti vázlatterveket ismertették. A Lépték-Terv képviselője körülbelül 40 perces, részletes prezentációban mutatta be a terület egyes szakaszait, utána pedig a kérdésekre is válaszoltak a szakemberek.

A tervezés során a tájépítészek az alábbi szempontokat érvényesítették, hogy önfenntartó, természetes területek jöjjenek létre:

  • Minél nagyobb zöldfelületek.
  • Természetes burkolatok.
  • Vízáteresztő felületek az egészséges vízgazdálkodás érdekében.
  • Ahol lehetséges, a jelenleginél kevesebb burkolt felület.
  • Visszafogott, a maihoz képest nem bővített közparki funkciók.

A korábbi elképzelésekkel szemben azt kérték a helyiek, hogy a plusz funkciók bizonyos területeken, koncentráltan jelenjenek meg, ugyanakkor legyenek csak egyszerűen zöld, füves, fás területek is. Szerepelt a kérésekben néhány pingpongasztal elhelyezése, ez megosztja a lakókat.

Hasonló a helyzet a vasút alatt átvezető átjárók kapcsán is, írta Vitézy: akik délre laknak a vasúttól, örülnek az új átjárási lehetőségnek, akik északra, azok közül néhányan kevésbé örülnek, hogy mások átjárnak az eddig csak általuk használt területekre.

Végül pedig a látványtervek, amelyekkel kapcsolatban fontos megjegyezni, hogy a tanulmánytervi szakasz miatt ezek munkaköziek, vagyis még sokat változhatnak a későbbiekben. További információk Vitézy Dávid Facebook-posztjában és a beruházás oldalán, ide kattintva.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×