eur:
389.01
usd:
359.45
bux:
66263.18
2024. február 25. vasárnap Mátyás
Nyitókép: Főkert

Már a fővárosi erdők között is nézelődhetünk egy appban

A budapesti fák, parkok és természetvédelmi területek után mostantól erdőket is tartalmaz a FŐKERT által fejlesztett, többszörösen díjnyertes BP Fatár applikáció.

Immár 42 darab, összesen 309,3 hektár alapterületű, fővárosi tulajdonú erdőterület kezelésével is foglalkozik a Budapesti Közművek keretében önállóan működő FŐKERT kertészeti divízió. Az új feladat elvégzésére új munkatársak is csatlakoztak a stábhoz, megalakult a Természetvédelmi Csoporttal szorosan együttműködő, ötfős Erdőkezelési Csoport.

Az erdőterületek kezelése során a Főváros szakmai irányelvei szerint elsősorban az úgynevezett örökerdők létrehozása a cél. A minél természetesebb, őshonos fa- és cserjefajokból álló, hosszú távon önfenntartó erdőfoltok fenntartása, illetve a rossz állapotú erdők szakszerű kezelése Budapest biológiai sokféleségét növeli, élőhelyet kínál a városban élő állatok számára, hozzájárul a klímavédelemhez és a látogatható erdők a kirándulók számára is kiváló célpontot jelentenek.

Forrás: Főkert
Forrás: Főkert

A BP Fatár alkalmazás lényegében Budapest folyamatosan bővülő, zöld vagyonleltára. A fejlesztés további célja egy nyilvános, térképes adatbázis és mobil applikáció létrehozása volt, mely a zöldfelületek megóvását, fenntartását és fejlesztését segíti. Az alkalmazás nemcsak a szakmai felhasználóknak hasznos, hanem bárki számára elérhető, izgalmas felfedezéseket kínál.

Az újonnan bekerült erdőadatok között minden terület pontos földrajzi elhelyezkedése és fényképes ismertetője megtalálható,

ez utóbbi a FŐKERT honlapján is elérhető. Az egyes területek leírásaiból megismerhetjük azok jelenlegi állapotát, természeti értékeit, a veszélyeztető tényezőket és esetenként a felmérésekben feltárt rövid távú kezelési feladatokat is.

A FŐKERT folyamatosan fejlesztett fakataszterében már jelenleg is mintegy 47 ezer, a fővárosi kertészeti társaság által kezelt fa adatlapja érhető el, köztük 100 nevezetes fáé. Ez utóbbiaknak a rövid történetével is megismerkedhet a felhasználó. A BP Fatár parkkataszterében a FŐKERT kezelésében lévő kiemelt fővárosi parkok közel 4,5 millió négyzetméteres zöldterületének 85 ezer élő és élettelen objektumával is találkozhatunk: a gyepektől a közműveken át, egészen a sakkasztalokig. A BP Fatár adatbázisa folyamatosan bővül, eddig három kerület (VI., XIII. és XIV.) további 90 ezer fájának adataival gazdagodott az adatbázis, illetve további kerületek integrálása is előkészületi fázisban van.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.02.26. hétfő, 18:00
Csizmadia Ervin
a Méltányosság Politikaelemző Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×