eur:
387.17
usd:
356.38
bux:
68727.23
2024. május 17. péntek Paszkál
Oltásához előkészített, a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyaggal, a Comirnaty-vakcinával töltött fecskendők a fővárosi Honvédkórház oltópontján 2021. április 13-án.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Keddi járványadatok: 34 fertőzött, 2 halálos áldozat

9200 ember kapta meg az első oltását egy nap alatt.

Meghalt két idős krónikus beteg, és újabb 34 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést - közölte a koronavirus.gov.hu kedden. A kormányzati portálon azt írták: 808 076-ra nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Az elhunytaké 29 991-re, a gyógyultaké 738 542-re emelkedett. Az aktív fertőzöttek száma 39 543 (119 fős csökkenés egy nap alatt).

Kórházban a hétfői adatközlésben szereplőnél 7-tel kevesebb, 150 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 2-vel kevesebben, 22-en vannak lélegeztetőgépen.

Hatósági házi karanténban 2376-an vannak, a mintavételek száma 6 120 838-ra nőtt.

Forrás: koronavirus.gov.hu
Forrás: koronavirus.gov.hu

Eddig 5 477 405 embert oltottak be Magyarországon, közülük 4 874 076-an már a második adag vakcinát is megkapták. Az adatokból kiderült: egy nap alatt 9200-an kapták meg az első oltásukat - ezt alapul véve még körülbelül két és fél nap kell (22 595 fő) az 5,5 millió beoltott eléréséhez, amit követően megszűnik a kötelező maszkhasználat és védettségi igazolvány nélkül is lehet szállodákba, éttermekbe, fürdőkbe, strandokra menni. (A védettségi igazolvány használata ugyanakkor fennmarad a tömegrendezvények esetén, mint a sportrendezvények, koncertek, fesztiválok és az éjszakai zenés szórakozóhelyek, továbbá az egészségügyi intézményekben.) A korábbi számítások szerint a keddi (mai) adatközlésben jöhetett volna legkorábban a maszkmentességet jelentő jó hír, de már a hétvégi adatközlésből sejteni lehetett, hogy ez nem következik be.

A 12-15 éves korosztályban eddig 59 ezer gyermeket regisztráltak és 45 százalékuk már fel is vette az oltást.

Eddig összesen 5 millió 446 ezren regisztráltak oltásra és 93 százalékuk már meg is kapta.

Hasznos linkek

Oltási regisztráció: https://vakcinainfo.gov.hu/regisztracio-oltasra

A vakcina-regisztráció lekérdezésének elérhetősége: https://vakcinareg.neak.gov.hu/regisztracio/

Oltásfoglalás: https://www.eeszt.gov.hu/hu/web/guest/covid-oltas-idopontfoglalas

Probléma a védettségi igazolvánnyal kapcsolatban: bejelenthető a magyarorszag.hu-n az Ügyfélkapun keresztül, vagy személyesen egy kormányablakban.

A védettségi igazolást tartalmazó, egyelőre tesztüzemben működő, de már - ingyenesen - használható alkalmazásról itt írtunk bővebben.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

A pártelnök-miniszterelnök terjedelmes interjút adott péntek reggel a Kossuth rádióban. Elmondta, az élet és halál között lévő Robert Ficóért "imádkozunk". Szerinte rosszkor esett ki a munkából Szlovákia miniszterelnöke, az EP-választás és az amerikai elnökválasztás dönthet ugyanis "háború vagy béke ügyében".

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
A Kongresszus szembement Bidennel: nem vonnák meg Izraeltől a hadi szállítmányokat

A Kongresszus szembement Bidennel: nem vonnák meg Izraeltől a hadi szállítmányokat

Az Egyesült Államok képviselőháza csütörtökön elfogadott egy törvényjavaslatot, amely arra kötelezné Joe Biden amerikai elnököt, hogy zavartalanul szállítsa a fegyvereket Izraelnek. A főleg republikánusok és néhány demokrata által átvitt tervezet szembemegy Biden döntésével, miszerint elhalasztott egyes Jeruzsálembe tartó légibomba-szállítmányokat. Eközben a Fehér Ház egymilliárd dolláros izraeli katonai csomagról döntött nemrég, a két állam közötti szövetséget aláhúzandó.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×