eur:
393.91
usd:
368.6
bux:
66294.91
2024. április 25. csütörtök Márk
A Sinopharm kínai gyógyszergyártó cég koronavírus elleni vakcináját tartalmazó fiolát tart a kezében egy egészségügyi dolgozó a belgrádi vásárközpontból kialakított oltóközpontban 2021. január 19-én. Szerbiában megkezdték a lakosság tömeges oltását, amelynek során először az idős embereket, az egészségügyi dolgozókat, ezt követőn pedig a katonákat és a rendőröket oltják be.
Nyitókép: MTI/AP/Darko Vojinovic

Minden tudnivaló egy helyen az itthon használt vakcinákról

Csütörtökön érkezett újabb - nagyobb - szállítmány. Összeszedték, melyikből mennyi oltás van épp és azokat kiknek lehet beadni.

Csütörtökön a vártnál (127 200) kevesebb, 105 600 adag AstraZeneca-szállítmány érkezett Magyarországra, és megérkezett az újabb Szputnyik-vakcina szállítmány is, amely 180 ezer adag első és 100 ezer adag második oltásra alkalmas vakcinát tartalmaz - közölte csütörtökön estefelé a Koronavírus.gov.hu.

Közben az eddigi 6,5 millió adagról 10,9 millióra növeltük a lekötött Pfizer-BioNtech oltóanyag mennyiségét. Magyarország így már összesen 31 millió adag oltóanyagot kötött le, ebből 24 millió adag oltóanyagot vár az uniós beszerzésből, ennek eddig az 5 százaléka érkezett meg három gyártótól (Pfizer, Moderna, AstraZeneca).

A Janssen és CureVac még nem rendelkezik uniós engedéllyel,

így még nem is szállított oltóanyagot hazánkba, március közepén kaphatja meg az Európai Gyógyszerészeti Ügynökség (EMA) engedélyét, ebből a vakcinából egy oltásra lesz csak szükség, így a lekötött 4,36 millió adag ugyanennyi ember oltását teszi lehetővé - kérdés, mikor hozzák.

Az eddig érkezett Szputnyik-vakcinával az elmúlt időszakban a regisztrált idősek oltását végezték a kórházi oltópontokon, és jövő héten megkezdődhet az oltás a múlt héten érkezett 100 ezer oltóanyaggal is, miután a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) megadta az engedélyt az alkalmazására. Csütörtökön megérkezett az újabb orosz vakcinaszállítmány is, ezt azonban az NNK-nak még ellenőriznie kell.

A kínai vakcinával is már második hete zajlik az oltás.

A regisztrált idősek oltásához múlt héten 275 ezer, ezen a héten újabb 250 ezer adag Sinopharm-vakcinát kaptak a háziorvosok.

A következő kínai vakcinaszállítmány március közepén várható.

Márciustól a Pfizer-BionTech második adagját a korábbi 21 nap helyett 35 napos különbséggel, az AstraZeneca második adagját a korábbi 4 hét helyett 12 hetes különbséggel adják be. Emellett az eddig csak 18-59 év közöttiek oltására engedélyezett AstraZeneca alkalmazása is megváltozik, jövő héttől már 60 év felett is adható.

Az oldalon elérhető egy táblázat arról is, melyik vakcinából hány oltás kell, mikor kezdték használni, krónikus betegeknek beadhatók-e, mikor kell (ha kell) ismétlő oltás, és csatolták az oltóanyag-tájékoztatókat is. Ennek megtekintéséhez IDE kell kattintani és legörgetni a cikk végére.

Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 15:01
×
×
×
×