eur:
394.05
usd:
368.37
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Nyitókép: Budapest Főváros Levéltára

Digitálisan elérhető lett a 30 éve elhunyt Krassó György archívuma

Digitalizált formában elérhetővé vált a 30 éve elhunyt Krassó Györgynek, a rendszerváltás és a hazai demokratikus ellenzék emblematikus alakjának archívuma – közölte Budapest Főváros Levéltára.

Február 12-én lesz 30 éve, hogy elhunyt Krassó György, az alkalomból a BFL honlapján pénteken több eredeti dokumentum is megjelenik a Fidesz alapításáról, az 1988-as Nagy Imre-megemlékezés elleni rendőri fellépésről és Krassó 1956-os visszaemlékezéséről. A levéltár Krassó György élettársa, Háy Ágnes jóvoltából letétként őrzi a terjedelmes irathagyatékot.

A Krassó György által működtetett Magyar Október Szabadsajtó Tájékoztatószolgálat iratait a BFL a Nemzeti Emlékezet Bizottságával (NEB) közös projektben digitalizálta. Az 1986 és 1989 között készült 545 magyar és 521 angol nyelvű hírlevél naprakész tudósítást ad a hazai ellenzék rendszerváltáshoz vezető küzdelmeiről. A hírlevelek mostantól mindenki számára szabadon elérhetőek és letölthetők a Hungaricana Közgyűjteményi Portálról.

A hírlevelek alapvető forrásai azok a telefonbeszélgetések voltak, amelyeket Krassó György magyar ellenzékiekkel, valamint emigránsokkal és külföldi közéleti szereplőkkel folytatott. A beszélgetéseket az érintettek tudtával Krassó kazettákra rögzítette, amelyek a BFL őrizetébe kerültek. A hangfelvételek a rendszerváltás időszakának a megéléstörténete szempontjából kiemelkedően értékes, egyedi források, ezért a BFL–NEB-projekt keretében ezeket is feldolgozzák.

A csaknem 300 órányi, korábban már digitalizált hangfelvételből 167 órányi hanganyag szöveges átirata készült el a tudományos kutatások megkönnyítésére. A hangfelvételek és a mintegy 3200 oldalnyi szöveges átirat adatvédelmi okokból jelenleg csak a BFL kutatótermében érhető el a tudományos kutatók számára. A telefonbeszélgetések résztvevőiről, témáiról és a felvételeken megemlített 1200 személyről készített mutató viszont immár mindenki számára szabadon hozzáférhető az Elektronikus Levéltári Portálon.

A BFL honlapján február 12-től három részlet olvasható a szöveges átiratokból. Az egyik részlet Krassó György beszélgetése Orbán Viktorral, aki a Fidesz megalakításáról nyilatkozott 1988. április 1-jén. A második részlet tudósításokat, beszélgetéseket tartalmaz a Nagy Imre és társai kivégzésének évfordulója alkalmából tartott ellenzéki megemlékezésekről, míg a harmadik Krassó György visszaemlékezése az 1956-os forradalomra és a megtorlásokra.

Krassó György életpályája is olvasható abban a kötetben, amelyet a Nemzeti Emlékezet Bizottsága és a Mathias Corvinus Collegium és a Mandiner.hu közösen adott ki nemrég Magyar hősök – Elfeledett életutak a 20. századból címmel (szerkesztő: Czókos Gergely, Kiss Réka, Máthé Áron, Szalai Zoltán).

A könyvben is megjelentetett életpálya rövidített változata elolvasható itt az Infostarton, mivel sorozatot indított a Nemzeti Emlékezet Bizottsága az InfoRádióval együttműködésben azokról a történelmet formáló ismeretlen személyiségekről, akik szembeszálltak a 20. század diktatúráival. A sorozatban Krassó György életpályája is szerepelt. A sorozat összes része itt megtalálható, a Krassó Györgyről szóló pedig itt meg is hallgatható:

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×