eur:
394.4
usd:
371.58
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Karácsony Gergely főpolgármester érkezik a Fővárosi Közgyűlés rendkívüli, a koronavírus-járvány elleni védekezés erősítéséért összehívott ülésére a Városházán 2020. szeptember 14-én.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Vétó: magyar és lengyel városok közösen kérik az országuktól esetleg visszatartott pénzt az EU-tól

Karácsony Gergely budapesti és Rafał Trzaskowski varsói főpolgármester 249 csatlakozó lengyel és magyar város nevében levelet írt az Európai Bizottság elnökének, Ursula von der Leyennek és az unió döntéshozóinak.

A levél elején a polgármesterek leszögezik: „Mi, lengyel és magyar helyi vezetők elítéljük Orbán Viktor és Mateusz Morawiecki miniszterelnökök e lépéseit (mármint a vétót – a szerk.). Több millió magyar és lengyel állampolgár képviseletében támogatjuk a jogállami biztosítékok bevezetését, valamint az az EU-s források felhasználásának alapos ellenőrzését, hogy ezek a források valóban a köz javát, és ne antidemokratikus és korrupt érdekeket szolgáljanak.”

Az aláírók bíznak benne, hogy sikerül megyezni a felek, de ha nem, akkor van egy javaslatuk: „Egy Magyarország és Lengyelország nélküli kormányközi megállapodás esetén azt javasoljuk, hogy az Európai Unió az Új Generációs EU eszközben e két országnak biztosított forrásokból hozzon létre egy Helyreállítási és Rezilienciaépítési Alapot a magyar és lengyel önkormányzatok számára.”

Karácsony Gergely a következő kommentárral osztotta meg a levelet a Facebookon: „249 magyar és lengyel önkormányzat közösen követeli:

ha a kormányaink lemondanak róla, az önkormányzatok kapják az EU-s helyreállítási alap forrásait!”

Budapest főpolgármestere azt írja, „Összefognak a lengyel és magyar települések, hogy világossá tegyék: a kormányaink nem egyenlőek az országainkkal. Az Orbán-kormány foglyul ejtette Magyarországot, de azzal, hogy most felhatalmazás nélküli vétópolitikával béklyózza egész Európa válságkezelését, immár nem csak a magyar érdekek, de a magyar értékek ellen is cselekszik. Mert nyilvánvaló magyar érdek, hogy az európai válságkezelő segítség eljusson azokhoz, akiket megillet: a magyar emberekhez. (...) Minden Brüsszel-ellenes uszítás, minden hazug propaganda ellenére a magyarok túlnyomó többsége továbbra is elkötelezett Európa és az európai értékek mellett. Az úgynevezett jogállami kritériumok éppen ezen értékekből következnek.”

Karácsony Gergely így zárja posztját: „A szégyen a kormányoké, nem lehet az országoké. De a támogatás az országokat illeti, nem a kormányokat. Ha a magyar és a lengyel kormány nem tágít, akkor a megoldás az önkormányzatok bevonása lehet. Az, hogy a magyaroknak és a lengyeleknek járó segítséget az önkormányzatokon keresztül juttassuk célba. Ezt szolgálja mintegy 250 lengyel és magyar polgármester kezdeményezése, amelyet ma mutattunk be barátommal, Rafal Trzaskowski varsói főpolgármesterrel.”

249 magyar és lengyel önkormányzat közösen követeli: ha a kormányaink lemondanak róla, az önkormányzatok kapják az EU-s...

Közzétette: Karácsony Gergely2020. december 7., hétfő
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×