eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Résztvevő a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) Szentkirályi utcai épületénél az SZFE és a Parlament között szervezett élőláncon 2020. szeptember 6-án. Élőlánccal tiltakoztak az SZFE modellváltása, autonómiájának elveszítése ellen az intézmény hallgatói és szimpatizánsok ezen a napon Budapest belvárosában. Az élőlánc tagjai kézről kézre adták azt a chartát, amelyet délelőtt az egyetem szenátusa írt. A Charta Universitasban rögzítették azokat az alapelveket, amelyek mentén el tudnák képzelni az együttműködést az Innovációs és Technológiai Minisztériummal.
Nyitókép: MTI/Mónus Márton

SZFE: a sztrájkolók két követelését teljesítik

Két felajánlást tett a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) új vezetése a dolgozóknak: januártól 15 százalékos béremelésben részesülnének és változatlan maradna a munkarendjük is.

A Novák Emil általános rektorhelyettes és Szarka Gábor kancellár által jegyzett közlemény felidézi, hogy az SZFE sztrájkbizottsága szeptember 29-én két követelést támasztott a munkáltatóval szemben: 10 százalékos bérfejlesztést és az állami fenntartás idején irányadó munkarend fenntartását.

Az SZFE csütörtökön hivatalba lépett vezetése - az egyetem fenntartójának támogatásával -

  • a sztrájkbizottság követeléseit meghaladó, átlagos 15 százalékos bérfejlesztést tart indokoltnak 2021. január 1-től.
  • A munkarend változatlanságára vonatkozó követelést az SZFE vezetése elfogadja.

"Tekintettel arra, hogy a kilátásba helyezett dolgozói bérfejlesztés az SZFE sztrájkbizottsága által megfogalmazott követeléseket jelentősen meghaladja, illetve a munkarendre vonatkozó követelés is meghallgatásra talált, ezért az SZFE vezetése a fenti követelések vonatkozásában sztrájkbizottsággal a tárgyalást lezártnak tekinti, és megkéri az sztrájkban résztvevőket, hogy folytassák a munkát. Amennyiben a sztrájkbizottság ennek ellenére a sztrájk folytatása mellett döntene, úgy az SZFE vezetése semmisnek tekinti fenti ajánlatát" - olvasható a közleményben.

Az SZFE új vezetése és fenntartó kuratóriuma továbbra is a párbeszédet tartja az a SZFE körül kialakult helyzet rendezése egyetlen lehetséges módjának és

kész az azonnali konzultációra a megoldás érdekében.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtök délelőtti sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetem jövő évi költségvetési támogatását illetően hárommilliárd forintról állapodtak meg, ez volt a kuratórium kérése és a kuratórium rendelkezhet az összeggel. Ez az összeg több mint kétszerese az intézmény eddigi költségvetésének.

A kormánynak egy lehetősége van az alapítványi fenntartású egyetemek esetében: a megfelelő források biztosítása, és ezt meg is tette - mondta. Megerősítette: a kormány megbízik a kuratóriumban, és komolyan veszi azt a törvényben rögzített szabályt, hogy a jövőben nem a kormány felügyeli az alapítványi kézbe adott felsőoktatási intézményeket.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×