eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
A Magyar Honvédség katonái a főváros által fenntartott XVII. kerületi Pesti úti idősotthonnál 2020. július 20-án, amelyet megelőző intézkedésként újra fertőtlenítenek. A fertőtlenítésben, csakúgy, mint áprilisban, a Petőfi Sándor vegyivédelmi zászlóalj katonái, valamint az általuk kiképzettek vesznek részt, összesen 25-en.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Százezer embert érint a szociális intézményi zárlat Magyarországon

Ez körülbelül 1600 intézmény "se ki, se be" bezárását jelenti. Az ok: az egészségvédelem.

Mintegy 1600 szociális intézményt zártak le a koronavírus-járvány miatt, és ez mintegy 100 ezer embert érint - mondta Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára hétfőn a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Az államtitkár elmondta, az országos tisztifőorvos által elrendelt látogatási és intézményelhagyási tilalom a bentlakásos, idős emberek, fogyatékkal élők, pszichiátriai vagy szenvedélybetegek ápolásával foglalkozó intézményeket érinti.

Az 1600 ilyen intézmény 3 százalékát érintette szeptember 1-ig a járvány, tehát 100 intézményből 97-ben még csak fertőzött sem volt - emelte ki az államtitkár.

"Tehát országosan nyugodtan mondhatjuk, hogy a szociális ellátó intézményi rendszer - köszönhetően az ott dolgozók munkájának - jól vizsgázott" - tette hozzá.

Fülöp Attila szerint ebből egyetlen terület "lóg ki", mégpedig a főváros, ami mintegy 30 ilyen intézményért felel, mégis itt volt a gócpontja a problémáknak: a halállal végződött fertőzések kétharmada a budapesti intézményekhez köthető, vagyis ezekben nem volt jó a kezelés, sőt sokszor jogszabályt sértettek.

Hangsúlyozta, nem az a kérdés, hogy a fertőzés bejut-e egy adott intézménybe, hanem az, hogy mit tettek a megelőzésért, ha pedig felüti a fejét a járvány, akkor, miként kezelik azt.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 20. 13:40
×
×
×
×