eur:
393.5
usd:
364.46
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem (SE) rektora a digitális terápiák hazai fejlesztése érdekében kötött stratégiai együttműködési megállapodás aláírásán az Innovációs és Technológiai Minisztériumban (ITM) 2020. május 25-én.
Nyitókép: Koszticsák Szilárd

Merkely Béla: a lángosért sorban állva is könnyen megfertőződhetünk

Gyengült a fegyelem, ez elsősorban a maszkhasználaton látszik – mondta a Semmelweis Egyetem rektora, és úgy véli, a maszk viselése zárt térben most is célszerű lenne a koronavírus-járvány kiújulásának megakadályozása érdekében.

Továbbra is a koronavírus behurcolása jelenti a legnagyobb kockázatot egy esetleges második hullám kialakulásában Magyarországon. Már életbeléptek a szigorítások a határokon, de ezek mellett arra is szükség van, hogy az emberek betartsák a védekezési és távolságtartási szabályokat belföldön is. Az elmúlt hetek tapasztalatai azt mutatják, hogy gyengült a fegyelem, ez leginkább a maszkok viselésén látszik.

A fegyelem gyengülése három hónap szigor alapján természetes jelenség, de bizonyos óvintézkedéseket, például a zárt helyeken való maszkhasználatot, célszerű lenne most is betartani – mondta Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora az M1 Ma reggel című műsorában.

„Egészen nyugodt békés nyarunk lehetne abban az esetben, ha ezt az egy, mindenki által betartható szabályt komolyan vesszük” – emelte ki a beltéri maszkviselésről a szakértő, akit a hirado.hu idéz.

Merkely Béla kifejtette, ha az „udvarias távolságtartás” szabályait betartják az emberek, akkor a strandok nem jelentenek veszélyt, mivel a 25–30 fok körüli hőmérséklet nem kedvez a vírusnak.

„De ha sokan állunk sorban lángosért, mondjuk harmincan-negyvenen, és közel állunk egymáshoz, akkor a járvány jelenlegi állapotában arra azért van esély, hogy egy úgynevezett szuperfertőző megfertőzzön mindnyájunkat” – hangsúlyozta a rektor, de hozzátette: zárt térben, légkondicionáló mellett, 20 fok körüli hőmérsékletnél a fertőzés valószínűsége sokkal nagyobb, amit a csoportos megfertőződésekről szóló adatok is bizonyítanak.

A fertőzés terjedésének megfékezése érdekében Merkely Béla szerint a maszkhasználat célszerű lenne munkahelyeken, boltokban, és bármely beltéri helyiségben, ahol legalább ketten tartózkodnak. Elmondta, náluk az egyetemen az a szabály, a légkondicionált belső terekben, ha kettőnél többen tartózkodnak, kötelező felvenni a szájmaszkot.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×