INFORÁDIÓ
2021. február 24. szerda
Mátyás

kata

adózás

szigorítás

2021

munkaviszony

vállalkozás

színlelt szerződés

Nem a kata módosítása fogja majd vissza az adóelkerülést - vélik az adótanácsadók

Nem a kata módosítása fogja majd vissza az adóelkerülést - vélik az adótanácsadók

Infostart / InfoRádió - Sipos Ildikó

A 2021. január elsejétől hatályos kata szabályozás nem alkalmas arra, hogy visszaszorítsa a munkaviszonyt leplező katás adózást - mondta Zara László, a Magyar Adótanácsadók Országos Egyesületének elnöke.

Amint azt az Infostart is megírta, jövő január elsejétől jelentősen megváltoznak kata adózás szabályai.
Ettől az időponttól ugyanis egy személy kizárólag egyetlen katás vállalkozásban lehet bejelentett kisadózó, ezen túlmenően pedig éves összesítésben a 3 millió forintot meghaladó összegben juttatott bevétel után 40 százalékos adófizetési kötelezettség lesz érvényben.

Zara László, a Magyar Adótanácsadók Országos Egyesületének elnöke az InfoRádióban úgy nyilatkozott, "teljesen értelmetlennek tűnő, hogy ugyanannak a megrendelőnek történő 3 millió forint feletti számlázás esetén meg kell fizetni 40 százalék adót azon az alapon, hogy ez valószínűleg színlelt foglalkoztatás, és munkaviszony helyett alkalmazzák ezt a katás, kedvezőbb adózást". Szerinte

ez az összeghatár értelmetlen, amivel nem is lenne szabad foglalkozni.

Hiszen, ha például egy könyvelő éves szinten ugyanazon ügyfelének 3 millió forint felett számláz könyvelési díjat, egyből megkapja a 40 százalékos büntetőadót, pedig ezzel a tevékenységgel kapcsolatban sem most, sem korábban fel sem merülhet a munkaviszony kijátszásának lehetősége.

Szerinte azokat kellene más irányú szabályozással tetten érni, akik valóban a színlelt foglalkoztatásra használták a katát, és munkavállalójukat úgymond önkéntesen rábeszélték, hogy vállalják ezt a formát és számlázzanak, ne pedig alkalmazottként dolgozzanak a továbbiakban.

Zara László szerint ezek az esetek könnyen feltárhatók lettek volna, mivel minden adat rendelkezésre áll ahhoz, hogy célzott ellenőrzéssel felderítsék és szankcionálják ezeket a foglalkoztatókat.

Januártól lépéletbe az a változás is, hogy egy személy csak egyetlen katás vállalkozásban lehet bejelentett kisadózó. A módosítás célja Zara László szerint az, hogy ne lehessen ugyanannak a személyi körnek megdupláznia, vagy akár megtöbbszöröznie a 12 milliós értékhatárú kedvező katás adózást.

"Ennek a következménye már most látszik: ezeknek a foglalkoztatottaknak, vagy

katás vállalkozásoknak egy része a fekete-szürkegazdaság felé mozdul el, vagy a 3 milliós értékhatár, vagy a kizárólagosan egy vállalkozásra vonatkozó szabály miatt"

- mondta Zara László.

Hozzátette: azok, akiknek több ilyen vállalkozásuk volt, feltehetőeg - ugyanúgy, mint korábban a betéti társaságoknál - szétválnak, majd különböző társaságokban fognak tevékenykedni, formális bejelentett tagok lesznek. A szakember szerint így fogják megkerülni az előírást azok, akik ezzel játszani akarnak. A katát nem azért hozták létre, hogy a végtelenségig ki lehessen terjeszteni ezt a kedvező adózást. Ugyanakkor a módosítás nagy valószínűséggel csak részben éri majd el a célját - véli a Magyar Adótanácsadók Országos Egyesületének elnöke.

Nyitókép: Pixabay

Kapcsolódó hang

KATA változások 2021-től
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018