eur:
394.08
usd:
364.99
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Pixabay

Nem a kata módosítása fogja majd vissza az adóelkerülést - vélik az adótanácsadók

A 2021. január elsejétől hatályos kata szabályozás nem alkalmas arra, hogy visszaszorítsa a munkaviszonyt leplező katás adózást - mondta Zara László, a Magyar Adótanácsadók Országos Egyesületének elnöke.

Amint azt az Infostart is megírta, jövő január elsejétől jelentősen megváltoznak kata adózás szabályai.
Ettől az időponttól ugyanis egy személy kizárólag egyetlen katás vállalkozásban lehet bejelentett kisadózó, ezen túlmenően pedig éves összesítésben a 3 millió forintot meghaladó összegben juttatott bevétel után 40 százalékos adófizetési kötelezettség lesz érvényben.

Zara László, a Magyar Adótanácsadók Országos Egyesületének elnöke az InfoRádióban úgy nyilatkozott, "teljesen értelmetlennek tűnő, hogy ugyanannak a megrendelőnek történő 3 millió forint feletti számlázás esetén meg kell fizetni 40 százalék adót azon az alapon, hogy ez valószínűleg színlelt foglalkoztatás, és munkaviszony helyett alkalmazzák ezt a katás, kedvezőbb adózást". Szerinte

ez az összeghatár értelmetlen, amivel nem is lenne szabad foglalkozni.

Hiszen, ha például egy könyvelő éves szinten ugyanazon ügyfelének 3 millió forint felett számláz könyvelési díjat, egyből megkapja a 40 százalékos büntetőadót, pedig ezzel a tevékenységgel kapcsolatban sem most, sem korábban fel sem merülhet a munkaviszony kijátszásának lehetősége.

Szerinte azokat kellene más irányú szabályozással tetten érni, akik valóban a színlelt foglalkoztatásra használták a katát, és munkavállalójukat úgymond önkéntesen rábeszélték, hogy vállalják ezt a formát és számlázzanak, ne pedig alkalmazottként dolgozzanak a továbbiakban.

Zara László szerint ezek az esetek könnyen feltárhatók lettek volna, mivel minden adat rendelkezésre áll ahhoz, hogy célzott ellenőrzéssel felderítsék és szankcionálják ezeket a foglalkoztatókat.

Januártól lépéletbe az a változás is, hogy egy személy csak egyetlen katás vállalkozásban lehet bejelentett kisadózó. A módosítás célja Zara László szerint az, hogy ne lehessen ugyanannak a személyi körnek megdupláznia, vagy akár megtöbbszöröznie a 12 milliós értékhatárú kedvező katás adózást.

"Ennek a következménye már most látszik: ezeknek a foglalkoztatottaknak, vagy

katás vállalkozásoknak egy része a fekete-szürkegazdaság felé mozdul el, vagy a 3 milliós értékhatár, vagy a kizárólagosan egy vállalkozásra vonatkozó szabály miatt"

- mondta Zara László.

Hozzátette: azok, akiknek több ilyen vállalkozásuk volt, feltehetőeg - ugyanúgy, mint korábban a betéti társaságoknál - szétválnak, majd különböző társaságokban fognak tevékenykedni, formális bejelentett tagok lesznek. A szakember szerint így fogják megkerülni az előírást azok, akik ezzel játszani akarnak. A katát nem azért hozták létre, hogy a végtelenségig ki lehessen terjeszteni ezt a kedvező adózást. Ugyanakkor a módosítás nagy valószínűséggel csak részben éri majd el a célját - véli a Magyar Adótanácsadók Országos Egyesületének elnöke.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×