eur:
392.87
usd:
366.53
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
A kormany.hu által közreadott képen Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő online sajtótájékoztatót tart Kormányinfó - Mit, miért tesz a kormány? címmel 2020. április 4-én. A kormány magán kezdte a koronavírus-járvány miatt szükséges takarékosságot, így elvon és átcsoportosít a minisztériumoktól összesen 1345 milliárd forintot - jelentette be Gulyás Gergely.
Nyitókép: MTI/Botár Gergely/kormany.hu

Gulyás Gergely: a stabilitás érdekében egyelőre változatlanok maradnak a kata szabályai

A kormány a gazdasági helyzetre való tekintettel egyelőre nem változtat a kisadózó vállalkozások tételes adóján, annak ellenére, hogy sokan visszaélnek a katával - mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón. 

"Egyetértek azzal, hogy a kata szerkezetét, az igénybe vevőket érdemes lenne áttekinteni, de a kormány állásfoglalása szerint a jelenlegi helyzetben a gazdasági stabilitás a legfontosabb, ezért nem változtattunk a szabályokon" - válaszolta újságírói kérdésre Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón. Úgy fogalmazott, a kabinet látja azt, hogy a szándékoltnál talán szélesebb kör, még talán azt is mondhatni, időnként visszaélésszerűen veszi igénybe a katát.

"Ha az eredeti szándéknak megfelelő kör venné igénybe, akkor azt hiszem, érdemes volna akár az összeghatárokat is növelni"

- jelentette ki a miniszter. Hangsúlyozta azonban, hogy ez csak az együttgondolkodás jegyében hangzott el, mert a kormány a jelenlegi gazdasági helyzetben nem akart egy egyébként sikeres adónemnél változtatni, úgyhogy a jelenlegi szabályok maradnak érvényben.

A kisadózók tételes adója szabályainak felülvizsgálatát a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Parragh László szorgalmazta ismét egy, a héten megjelent interjúban, mondván egyre többen dolgoznak gyakorlatilag színlelt szerződéssel, valójában munkaviszonynak megfelelő körülmények között, ám a kedvezményes adószabályok igénybevétele mellett "vállalkozóként". Az MKIK egyébként már tavaly is sürgette a szabályok megváltoztatását. A Pénzügyminisztérium az interjúban megjelenteket az ATV-nek úgy kommentálta, hogy a tárca tavaly megkezdett elemzései is alátámasztják a visszaélésszerű igénybevételt. Ezért minden javaslatot megvizsgálnak, és egyébként is készek felülvizsgálni a szabályozást. A minisztérium úgy véli, azok a nagy cégek, amelyek munkaviszony helyett katásként foglalkoztatják alkalmazottaikat, nemcsak a költségvetést károsítják meg, hanem jelentős illegális versenyelőnyre tesznek szert a tisztességesen adózó vállalkozókkal szemben, az alkalmazottakat pedig megfosztáják számos munkavédelmi jogosultságtól.

A tárca adatai szerint egyébként 2013-ban a katásoknak mindössze 3 százaléka volt korábban alkalmazott, ez az arány azonban 2019 végére elérte a 40 százalékot.

Január 1-től változtatnának a rendszeren

Parragh László a Kormányinfó után azt mondta, továbbra is fenntartja korábban ismertetett álláspontját. Több érv is szól ugyanis a kata felülvizsgálata mellett, ilyen például az adóelkerülés visszaszorítása. Emlékeztetett a katában közel 400 ezer ember vesz részt, ez a munkavállalói oldal mintegy 12 százaléka. "Nagyon jelentős azonban az a kör, amely munkavállalóként vesz részt a katában, ezt mi szeretnénk kivenni a lehetőségek közül." Az MKIK elnöke reményét fejezte ki, hogy még idén elindul a felülvizsgálat, illetve hogy a változtatásra nem év közben, hanem csak a következő évtől történne meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Vér tapadhat az Apple termékeihez?

Vér tapadhat az Apple termékeihez?

A Kongói Demokratikus Köztársaság kormánya felszólította az Apple-t: tisztázza, tudatában van-e annak, hogy termékei előállításához felhasznált ásványi anyagok között lehetnek olyanok is, amelyek a konfliktusok sújtotta területekről származnak. A kormány által megbízott nemzetközi jogászcsoport levelet küldött Tim Cooknak és az Apple francia leányvállalatának, amelyben aggodalmukat fejezték ki és válaszokat követeltek arra, hogyan biztosítja az Apple ellátási láncának átláthatóságát egy olyan régióban, ahol több mint 100 fegyveres csoport tevékenykedik - közölte az ABC News.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×