INFORÁDIÓ
2021. május 8. szombat
Mihály

koronavírus

kata

pénzügyminisztérium

kormány

kormányinfó

gulyás gergely

A kormany.hu által közreadott képen Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő online sajtótájékoztatót tart Kormányinfó - Mit, miért tesz a kormány? címmel 2020. április 4-én. A kormány magán kezdte a koronavírus-járvány miatt szükséges takarékosságot, így elvon és átcsoportosít a minisztériumoktól összesen 1345 milliárd forintot - jelentette be Gulyás Gergely.

Gulyás Gergely: a stabilitás érdekében egyelőre változatlanok maradnak a kata szabályai

InfoRádió

A kormány a gazdasági helyzetre való tekintettel egyelőre nem változtat a kisadózó vállalkozások tételes adóján, annak ellenére, hogy sokan visszaélnek a katával - mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón. 

"Egyetértek azzal, hogy a kata szerkezetét, az igénybe vevőket érdemes lenne áttekinteni, de a kormány állásfoglalása szerint a jelenlegi helyzetben a gazdasági stabilitás a legfontosabb, ezért nem változtattunk a szabályokon" - válaszolta újságírói kérdésre Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón. Úgy fogalmazott, a kabinet látja azt, hogy a szándékoltnál talán szélesebb kör, még talán azt is mondhatni, időnként visszaélésszerűen veszi igénybe a katát.

"Ha az eredeti szándéknak megfelelő kör venné igénybe, akkor azt hiszem, érdemes volna akár az összeghatárokat is növelni"

- jelentette ki a miniszter. Hangsúlyozta azonban, hogy ez csak az együttgondolkodás jegyében hangzott el, mert a kormány a jelenlegi gazdasági helyzetben nem akart egy egyébként sikeres adónemnél változtatni, úgyhogy a jelenlegi szabályok maradnak érvényben.

A kisadózók tételes adója szabályainak felülvizsgálatát a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Parragh László szorgalmazta ismét egy, a héten megjelent interjúban, mondván egyre többen dolgoznak gyakorlatilag színlelt szerződéssel, valójában munkaviszonynak megfelelő körülmények között, ám a kedvezményes adószabályok igénybevétele mellett "vállalkozóként". Az MKIK egyébként már tavaly is sürgette a szabályok megváltoztatását. A Pénzügyminisztérium az interjúban megjelenteket az ATV-nek úgy kommentálta, hogy a tárca tavaly megkezdett elemzései is alátámasztják a visszaélésszerű igénybevételt. Ezért minden javaslatot megvizsgálnak, és egyébként is készek felülvizsgálni a szabályozást. A minisztérium úgy véli, azok a nagy cégek, amelyek munkaviszony helyett katásként foglalkoztatják alkalmazottaikat, nemcsak a költségvetést károsítják meg, hanem jelentős illegális versenyelőnyre tesznek szert a tisztességesen adózó vállalkozókkal szemben, az alkalmazottakat pedig megfosztáják számos munkavédelmi jogosultságtól.

A tárca adatai szerint egyébként 2013-ban a katásoknak mindössze 3 százaléka volt korábban alkalmazott, ez az arány azonban 2019 végére elérte a 40 százalékot.

Január 1-től változtatnának a rendszeren

Parragh László a Kormányinfó után azt mondta, továbbra is fenntartja korábban ismertetett álláspontját. Több érv is szól ugyanis a kata felülvizsgálata mellett, ilyen például az adóelkerülés visszaszorítása. Emlékeztetett a katában közel 400 ezer ember vesz részt, ez a munkavállalói oldal mintegy 12 százaléka. "Nagyon jelentős azonban az a kör, amely munkavállalóként vesz részt a katában, ezt mi szeretnénk kivenni a lehetőségek közül." Az MKIK elnöke reményét fejezte ki, hogy még idén elindul a felülvizsgálat, illetve hogy a változtatásra nem év közben, hanem csak a következő évtől történne meg.

Nyitókép: MTI/Botár Gergely/kormany.hu

Kapcsolódó hang

Hogyan tovább, kata? Gulyás Gergely, Parragh László
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018