eur:
395.76
usd:
364.96
bux:
65567.37
2024. március 19. kedd Bánk, József
Budapest, 2020. május 4.Diákok az érettségi vizsgán a fővárosi Szerb Antal Gimnáziumban 2020. május 4-én. Rendkívüli biztonsági intézkedések közepette a magyar nyelv és irodalom, és a magyar mint idegen nyelv tárgyak írásbeli vizsgáival országszerte megkezdődött a május-júniusi érettségi időszak. Középszinten 68 458-an, emelt szinten 2119-en írásbeliznek. A koronavírus-járvány megfékezésének érdekében a tantermekben legalább másfél méteres távolság betartásával legfeljebb tíz vizsgázó tartózkodhat, valamennyi vizsgázónak maszkot, a tanároknak kesztyűt is biztosítanak.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Virológus: veszélyes teret hagyni a koronavírusnak

A nyári meleg nem pusztítja ki a koronavírust, ettől viszont csak a "józan ész keretei között" kell maszkot viselni Kemenesi Gábor virológus szerint. Az őszi koronavírusos járványtetőzések eddig erőteljesebbek voltak - mondta az InfoRádióban.

Az új típusú koronavírus jelentette veszély még nem szűnt meg, a már jól ismert távolságtartási szabályokkal, a maszkviseléssel, gyakori kézmosással és az egészségügyi hatóságok folyamatos éberségével azonban elkerülhető lehet, hogy berobbanjon a járvány - vélekedett az InfoRádióban Kemenesi Gábor virológus.

A Pécsi Tudományegyetem adjunktusa úgy látja: nyilvánvaló veszély, hogy "a vírusnak teret hagyunk az emberek mozgásával, kontaktusaival", ahogy az is nyilvánvaló, hogy az élet, a gazdaság nem állhat le, az ugyanis még az egészségügyinél is nagyobb kárt okozna.

"Meg kell találni az egyensúlyt,

egy kis szigorítás, egy kis enyhítés,

ez a következő időszak jellemző mechanizmusa" - fogalmazott Kemenesi Gábor.

Szerinte attól függ a helyzet eldurvulásának mértéke, hogy "az egészségügyi szakhatóságok mennyire vannak résen" és az emberek mennyire tudatosak.

Ismert, a WHO veszélyhelyzeti programvezetője, Michael Ryan a közelmúltban egy genfi sajtótájékoztatón figyelmeztetett, hogy maga a WHO sem tudja, mikor következhet be egy második hullám, és akár egy újabb, közvetlen tetőzésre is számítani lehet. Hogy ezekben a hullámokban mennyire látnak tisztán a virológusok, arról Kemenesi Gábor azt mondta,

az összes eddigi koronavírus szezonalitást mutat, rossz hír viszont, hogy az őszi csúcsok korábban markánsabbak voltak.

Vagyis: lesz második hullám, a kérdés csak az, mennyire vagyunk felkészülve rá,

  • időben kell észrevenni,
  • távolságot kell tartani,
  • figyelemmel kell lenni a személyes higiéniára.

Vége lassan a karanténnak, találkoznak a családok, de ez a virológus szerint sem jelenti azt, hogy nincs itt a vírus, csak takaréklángon ég.

"Hordjuk a maszkot, amikor csak tehetjük, a józan ész keretei között"

- foglalja össze az aranyszabályt a szakember, vagyis nem kell benne megfulladni a nyári hőségben, de amikor csak lehet, legyen rajtunk.

A nyár melegében bízni önmagában butaság, bár igaznak tartja, hogy a meleg miatti kiszáradás rosszul hat a koronavírusra, de a vakcina lesz az, ami "visszaadja a kormányt az emberiség kezébe", a védtelen emberek ettől lesznek védettek.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×