eur:
394.23
usd:
369.43
bux:
65708.63
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Pécs, 2020. április 18.A Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpont virológiai kutatócsoportjának munkatársa mintát helyez a mikrocentrifugába a központ laboratóriumában Pécsen 2020. április 18-án. A laboratóriumba Baranya, Somogy, Tolna és Zala megyéből érkeznek minták.
Nyitókép: MTI/Sóki Tamás

Kemenesi Gábor: az óvatlanság fellobbanthatja a vírus terjedését

A virológus szerint csupán időt nyertünk a vírussal való folyamatos harcra való felkészülésre.

Még bármi megtörténhet, eddig csupán időt nyertünk a további harchoz - mondta a Népszavának Kemenesi Gábor virológus a Pécsi Tudományegyetem adjunktusa a járványvédelem nyári kihívásairól. A 33 éves virológus egyúttal tagja a Prof. Dr. Jakab Ferenc vezette kutatócsoportnak, amely a koronavírus-járvánnyal összefüggésben végez kutatásokat. Szavai szerint még mindig keveset tudunk a vírusról, nem egyértelmű, hogyan hat a terjedésére a hőmérséklet emelkedése, illetve a korlátozások enyhítése. Utóbbi elsősorban pszichológiai és gazdasági okokból tűnik elengedhetetlennek, mintsem járványvédelmi szempontból, a virológus szerint.

Úgy fogalmazott, hogy még mindig túl sok a gócpont a világban, ahonnan behurcolható a kevésbé fertőzött területekre, ráadásul ezzel kapcsolatban túl sok forgatókönyv elképzelhető. A világon egyetlen országban sem érte el az átfertőzöttség azt a szintet, aminél fellégezhetnének. Az óvatlanság azonban a vírus nyári fellobbanásával járhat. Szerinte egyébként

a nyári utazások fenntartják a földrajzi terjedést, és ősszel tart valószínűnek újabb járványhullámot.

Épp ezért szükséges szerinte továbbra is az egyéni védőeszközök és a fokozott higiénia, a távolság megtartása. Szavai szerint hosszabb távon is megmaradnak majd a most kialakuló szokások.

A járvány európai elterjedésekkor hozott korlátozó intézkedések logikusak és észszerűek voltak, hogy "ne engedjünk teret a vírusnak, amit sokan hurcoltak haza Nyugatról." A korai bezárkózással kapcsolatos rendelkezéseket az erdőtüzek megfékezésénél használt óvintézkedésekhez hasonlította, "amivel sikerült is a futótüzet lassan, takaréklángon égetni."

Kemenesi Gábor szerint értékes időt nyertünk a második hullám előtt a felkészülésre. A hazai járványvédelmi felkészülésről nincsenek információi, de úgy fogalmazott, hogy nem kerget illúziókat.

Úgy vélte, hogy még sokáig szükség lesz arra, hogy nagyon gyors diagnosztika és erős kontaktkutatás és a fertőzöttek izolációja mellett mielőbb megfékezzék a kialakuló járványgócokat.

A vakcinakutatásokkal kapcsolatban elmondta, hogy károsnak tartja, amikor bizonyos szakértők arról nyilatkoznak, hogy már a nyárra polcokon lesz a vakcina. Még ha sikerül is hatékonynak tűnő vakcinajelöltet is találni, a klinikai tesztek, majd a gyártás megszervezése, időigénye és a logisztikai problémák miatt ez esélytelen. De abban bízik, hogy a számos szálon futó vakcinafejlesztés eredményeképpen sikerül olyan stabil vakcinát kifejleszteni, amit nem kell évente újra csinálni. Úgy fogalmazott, hogy az optimális az lenne, ha lenne egy egydózisos vakcina, ami élethosszig tartó védelmet nyújt.

A virológus hosszabb távon is arra számít, hogy hozzá kell szoknunk ahhoz, hogy újabb és újabb, eddig ismeretlen vírusok okoznak járványokat, problémát. Többnyire a légúti fertőzéseket okozó víruscsoportok képesek gyorsabb, világ körüli terjedésre. De egyszerűen túl sok ismeretlen vírus van még a természetben, és a már ismertekről sem derítettünk még ki fontos ismérveket, tulajdonságokat.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Magosz: újabb aszály fenyeget, azonnali megoldás kell

Tartósan vízhiányos időszak kihirdetését kezdeményezte a Belügyminisztériumnál a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, valamint a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége. Aszály ugyan még nincs, viszont az Alföldön március közepe óta kritikus a csapadékhiány – mondta az InfoRádióban Cseh Tibor András, a Magosz főtitkára.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
Amerikai hadihajók sora érkezik Izrael partjaihoz, Washingtonnak kellett leállítania Jeruzsálemet – Híreink az iráni-izraeli konfliktusról csütörtökön

Amerikai hadihajók sora érkezik Izrael partjaihoz, Washingtonnak kellett leállítania Jeruzsálemet – Híreink az iráni-izraeli konfliktusról csütörtökön

Izrael fontolóra vette, hogy azonnali megtorló katonai akcióval reagáljon az Irán által elkövetett múlt szombati támadássorozatra, de végül tartva az esetleges eszkalációtól, elvetette ezt a lehetőséget - számolt be az Axios hírügynökség értesüléséről a Sky News. A héten az izraeli hadsereg és a Shin Bet bejelentése szerint légicsapásban életét vesztette a Hamász belbiztonsági részlegének vezetője, Juszef Shabat - tudósított a Times of Israel. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×