INFORÁDIÓ 
2020. július 5. vasárnap
Emese, Sarolta

müller cecília

koronavírus

operatív törzs

járvány

A kormany.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. május 7-én.

Fegyelmezettséget lát az operatív törzs a Balatonnál is

Infostart

Szabad tánciskolai órákat tartani és testi kontaktussal járó sporttevékenységet is végezni - derült ki az operatív törzs keddi tájékoztatóján.

Az elmúlt 24 órában 29-cel, 3921-re nőtt a magyarországi regisztrált új koronavírusosok száma, öten elhunytak, így már 532 magyar család gyászol, viszont 2160-an már felgyógyultak, így az aktív betegek száma 1229, köztük 24-en vannak súlyos állapotban, volt miről tanácskoznia tehát kedden is az operatív törzsnek - és a pünkösdi szünet után újból tájékoztatót hirdettek 11 órára.

Lakatos Tibor, az ügyeleti központ vezetője elmondta, az elmúlt hétvége "pozitív képet mutat" az állampolgárok viselkedését illetően, de felhívta a figyelmet,

a kulturális rendezvényeken továbbra is be kell tartani az előírásokat.

Beszámolt arról is, hogy a hatósági házi karanténban a távellenőrzéssel élők száma majdnem 900. A távellenőrzések száma összességében meghaladja a 16 ezret, a helyszíni ellenőrzések száma 431 volt egy nap alatt. 53 személlyel szemben azonban most is intézkedni kellett.

Müller Cecília országos tisztifőorvos először is a fent már ismertetett számokról beszélt, majd hozzátette, az elmúlt huszonnégy órában elhunytak mind más betegségekkel is küzdöttek.

Továbbra is 4 százalék körül mozog azon elhunytak aránya, akik nem szenvedtek semmilyen alapbetegségben. Kórházban egyébként még mindig több mint 420-an vannak, de a járványgörbe "egyértelműen lefelé mutat".

Ennek ellenére minden nap figyelik, hogy egy-egy intézményben, megyében nincs-e góc, ez esetben azonnal izolálni kell a fertőzötteket.

Továbbra is felhívja a figyelmet arra, hogy az egyes országokat nagyon nehéz összehasonlítani, hisz mások a környezeti tényezők, más és más egy-egy ország berendezkedése, más a szociális helyzet, ami nagyon is befolyásolhatja a járvány lefutását.

Részletesebben is beszélt a

betegek közötti megoszlásról:
  • a fertőződöttek közt 58 százalék nő, de ez egyezik a korfával, mivel az idősek között több nő van, mint férfi
  • a 65-79 év közöttiek a legérintettebbek, a betegek negyede ide tartozik, további ötöd 80 év fölötti
  • a 14 éven aluliak között 54 pozitívat regisztráltak
  • a 100 ezer főre kivetített adatok: 40 magyar fertőzött, 5 halott, 106 budapesti fertőzött, 95 Zala megyei, 89 Fejér megyei, 88 Komárom-Esztergom megyei, 44 Pest megyei, 3 Békés megyei
  • a legtöbb fertőzöttet a 15. héten regisztrálták, a legtöbb fertőzött a 16. héten hunyt el (91 fő).

Azt még elmondta, az influenzajárvány közepén érkezett a koronavírus-járvány Magyarországra a tél végén.

Utólag 1000, korábbi influenzajárvány-mintát is megvizsgáltak, ezek közül egyetlenegy koronavírusost találtak, március 12-ei volt ez.

A korábbi minták nem tartalmaztak koronavírust.

Kérdések

- A Balaton megtelt. Milyen szankciók szükségesek?

- Oda kell menniük a rendőröknek, ahol megtelnek a helyek. Az emberek általában tisztában vannak azokkal a szabályokkal, amelyeket be kell tartani.

- Az autópályák nagy számú pihenőhelyeit meddig zárják le a tranzitforgalom elől?

- Addig lesz erre szükség, amíg lesznek olyan országok, amelyekkel határkorlátozás van érvényben. Ilyen ország például Ukrajna.

- Strandbüfék: lesznek-e további elővigyázatossági szabályok?

- A bevezetett higiénés rendszabályok elegendőek, amennyiben ezeket betartjuk. A távolságot be kell tartani. Többletszabályozás szükségtelen. A tárgyakat, amelyeket többen megfognak sűrűbben kell törölni, fertőtleníteni.

- Eperföldek roham alatt Vas megyében. Milyen szabályokat kell betartani?

- Javaslatot tudunk tenni: a zsúfoltságot mindenképpen kerülni kell, ne nagy tömegben verődjünk össze, korlátozás szükséges lehet. De szabad térben kisebb a kockázat, mint zárt térben.

- Kilenc városban indult kutatómunka a szennyvízben. Kizárható-e a fertőzés veszélye?

- Az ivóvízben nem terjed a vírus, mert sérülékeny, burkos vírus. Szennyvízzel sem mutatták ki még sehol a világon, hogy képes lenne terjedni a vírus.

- Megtörtént az idősotthoni fertőtlenítés. Kell-e ismételni?

- Többször is megtörtént. Ott kell, ahol van pozitív eset lakóként. Köszönjük a hadsereg alakulatainak, hogy segítségünkre voltak ebben.

- A veszélyhelyzet végén automatikusan megszűnik a kéthetes karantén kötelezettsége a hazatérőknek?

- A veszélyhelyzet és a karanténkorlátozás nem függ teljesen össze. Továbbra is lehetnek olyan országok Magyarországon kívül, hogy onnan csak karanténba kerülve lehessen hazatérni, illetve csak korridoron lehet továbbmenni. Távolabbi országokban pedig még felfutó jelleget ölt a járvány. A cél az, hogy a lehető legtöbb országra kiterjesszük az utazásra vonatkozó könnyítéseket.

- Mikor nyithatnak ki azok az amatőr sportklubok, ahol nem tartható a távolság? (Például tánciskolák)

- Már nem tiltott ezek működése. De aki ezekbe látogat és jól érzi magát, legyen teljesen tünetmentes és egészséges.

- Infostart: vannak-e tapasztalatok a fürdőkben a szabályok betartásáról, ki ellenőrzi?

- A nyitás előtt és alatt is több ellenőrzés van a strandokon, engedélyezett fürdőhelyeken, uszodákban, de ez minden évben megtörténik. Nem kaptunk még negatív visszajelzést, kellően óvatosak az állampolgárok.

- Teljesen megszüntethető a vírus terjedése?

- Nem, nincs ilyen garancia.

- A bevetési egység, amit Orbán Viktor bejelentett, milyen munkát végez majd az idősotthonokban?

- Ahol gócpontok alakulnak ki, azonnal beavatkoznak, és átadják a területet a szakembereknek. Ez a helyi védekezési csoport segítő formája.

- Mikor frissítik az egészségügyi szolgáltatások eljárásrendjét?

- Csak azoknak kell teszt, akik fertőzésgyanúsak.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/kormany.hu/Botár Gergely
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018