eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
A kormany.hu által közreadott képen Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője, Müller Cecília országos tisztifőorvos és Gál Kristóf, az ORFK szóvivője (b-j) a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. április 10-én.
Nyitókép: MTI/kormany.hu

Operatív törzs: intézményparancsnokok állnak munkába 18 idősotthonnál

A vasárnapi anyák napja megünneplését külön szabályok segítik, ezeket és a helyes gyakorlatot is ismertette Müller Cecília országos tisztifőorvos.

2775-re nőtt az új koronavírus regisztrált fertőzöttjeinek hazai számadata, 312 halálos áldozat van, de 581-en már felgyógyultak. Az operatív törzs csütörtökön is megtartotta szokásos tájékoztatóját.

Halmosi Zsolt országos kórházfőparancsnok a tájékoztatón bejelentette, a szociális ellátóhelyeken intézményparancsnokot lehet kinevezni. Rögzítette, 18 olyan ellátóhely van (önkormányzati, állami, egyházi, magán), ahol 200-nál többen laknak, ezeken a helyeken lépnek munkába intézményparancsnokok.

Müller Cecília országos tisztifőorvos a friss beteg- és elhunytszámok szokásos ismertetését követően elmondta, közel 73 ezer mintavétel történt már.

Úgy látja,

a lakosság "alapvetően betartotta" a korlátozó intézkedéseket,

több napja kiegyensúlyozott az új fertőzöttek száma, de "a járvány nem zajlott le", csak elérte azt a szintet, hogy "kormányzati döntések tudtak születni". Rögzítette ugyanakkor, hogy "senki nem marad ellátatlanul", mégis

szabadabb lesz a mozgás, aminek következtében "a fertőzöttek száma esetleg megemelkedik".

Külön felhívta a figyelmet, hogy a betegek és elhunytak kétharmada Budapesthez kötődik, ezért kérte, a szabályokat itt különösen is be kell tartani, legfőképpen az idős emberek védelmében.

Továbbra is zajlik az egészségügyi dolgozók oktatása,

"998-an ők fertőzöttek az összes fertőzött közül,

az ő ellátásukról is feltétlenül gondoskodnunk kell" - mondta Müller Cecília. Legfrissebb híreik szerint egyébként több mint 20 ezren jelentkeztek önként egészségügyi továbbképzésre, részben online, részben terepen zajik a folyamat, 18 ezren már vizsgáztak is a képzés végén.

"Anyáknapjázás"

A hosszú hétvégével kapcsolatban külön figyelmeztetett Müller Cecília, aki szerint most kreativitásra lesz szükség.

"Az anyák napja az egyik legszebb nap az évben. Sokunknak nincs lehetősége arra, hogy a megszokott és a közvetlen módon fejezzük ki a köszönetünket az édesanyák, nagymamák, dédik felé. Vannak azonban praktikus módok, ahogy minden más is szokatlan körülöttünk: akik egy közös hátartásban élnek, könnyebb a helyzetük, akik nem, azok védőeszközzel, távolságtartással találkozhatnak. A szemünkből látszik a legjobban, mit akarunk meghálálni. Virágok: tárgyakon rövid ideig marad életben a vírus. Lehet csokoládét is ajándékozni."

Most már jogszabály is szól arról, hogy korlátozás nélkül is nyitva lehetnek a virágüzletek.

Végül köszöntötte 88 éves édesanyját.

Kiss Róbert, az ügyeleti központ munkatársa ismételten elmondta, Budapestre és vidékre mostantól eltérő kijárási szabályok vonatkoznak. Ő is figyelmeztetett, hogy a virágboltok nyitva lesznek a hétvégén.

1186 hatósági karantént rendeltek az elmúlt 24 órában, a számadat most emelkedik - mondta. 1133 magatartásszegészt tapasztaltak.

Rémhírterjesztés ügyében már 80 eljárás indult Magyarországon, 56 személyt hallgattak ki gyanúsítottként.

A határon: Csanádpalota, Ártánd az, ahol várni kell.

Kérdések

- Hol vannak fertőzési gócpontok Magyarországon?

- A járvány visszaszorítása megtörtént, a fertőződések száma alacsony szintű. Idősotthonok viszont érintettek a kérdésben, illetve kórházi osztályok, egyes helyeken egész kórházak.

- Mit lehet várni a rendőrségtől a hétvégére?

- Továbbra is végrehajtjuk a kijárási korlátozás rendőrségi ellenőrzését. Mindenki csak alapos indokkal hagyhatja el otthonát. Rendőreink a hétvégén kint lesznek a közterületeken.

- Mikorra várható az idősotthonok átfogó vizsgálatának eredménye?

- Először a magas létszámú intézményekben dolgoznak az ellenőrök, illetve ott, ahol sok volt a fertőzött. Első eredmények a jövő hét végén lesznek.

- Mit szólnak ahhoz, hogy forgalomkorlátozásokat hoznak egyes polgármesterek?

- Ehhez joguk van.

- Valamennyi halott szerepel a statisztikában, vagy csak a kórházban elhunytak?

- A gyanút már eleve jelenteni kell, tehát minden pozitív esetről van adatunk, akár kórházban van, akár otthon.

- A koronavírusban elhunytakra milyen temetés alkalmazható?

- Fokozottabb óvatosságra van ilyenkor szükség. Pontosan rögzíti a jogszabály, hogy az elhunytat hogyan kell a koporsóban elhelyezni, nincs olyan előírás, hogy hamvasztani kell. A végrendelkezés az irányadó ebből a szempontból.

- Lehet-e már tudni a tatabányai kórházi vizsgálat eredményét?

- Egyeztetve annak vezetésével és a területi népegészségügyi szakemberekkel döntöttünk a felvételi zárlatról. Pontosan ismert, hogy hány beteg van és hány fertőzött egészségügyi dolgozó. A járványügyi szakemberek a munkát elvégezték.

- Megnyitnak a vidéki teraszok, strandok. Nem áramolnak vidékre most a budapestiek?

- Felhívjuk a budapestiek figyelmét, hogy mindenki csak alapos indokkal hagyhatja el otthonát.

- A megfertőződés hogyan érinti az egészségügyi dolgozókat?

- Sajnos a világ más országaihoz hasonlóan ki vannak téve a koronavírus-fertőződésnek. Nekik köszönhető, hogy immár 581 gyógyult esetről be tudunk számolni. A legnagyobb óvintézkedéseket betartják, kórházhigiénikus segíti a munkájukat. Ennek ellenére nem zárható ki, hogy ilyen környezetben fertőződések történnek. Az eü-dolgozók 13 százalékban fertőződnek. Ahol azt a módszert választották, hogy szabadjára engedték a járvány folyását, magasabb ez a százalék.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×