eur:
393.18
usd:
367.57
bux:
0
2024. április 24. szerda György
Ferkó Attila háziorvos influenza elleni védőoltást ad be páciensének Salgótarjánban 2017. október 24-én. Összesen 1,3 millió adag ingyenes védőoltás van a háziorvosoknál. A térítésmentes védőoltásra a 60 évesnél idősebbek, az asztmások, a cukorbetegek, a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők, valamint a várandós nők jogosultak. Az idén is jár azoknak is a vakcina, akik a munkájuk során vagy szervezett segítségnyújtás keretein belül migránsokkal kerülnek kapcsolatba.
Nyitókép: MTITKomka Péter

Önkéntes alapon újra gyógyíthatnak a 65 év felettiek

Ha máshogy nem oldható meg az ellátás. Vagyis kikényszeríti az élet. Az orvosok megfontolják.

Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter április 16-i utasítása szerint, ha másképpen nem szervezhető meg az ellátás, akkor a 65 év felettiek is visszatérhetnek a közvetlen gyógyításba, ha önként vállalják - írta a Népszava. A veszélyhelyzet kihirdetését követően - a Magyar Orvosi Kamara kérését is figyelembe véve - arról döntött a kormány, hogy a 65 év feletti orvosokat lehetőség szerint kivonják a közvetlen betegellátásból, tekintettel arra, hogy a koronavírus fertőzés miatt erősen veszélyeztetett korcsoportba tartoznak, a közvetlen betegkapcsolat viszont óriási kockázatot jelent a fertőzésveszély miatt. Ez viszont az ország számos pontján okozott problémákat, főleg az alapellátásban, ahol sokszor az elöregedőben lévő szakma veteránjai több háziorvosi praxist is ellátásnak egyszerre.

Egy, a Népszavának név nélkül nyilatkozó aneszteziológus azt mondta, még megfontolja, hogy visszamegy-e dolgozni, és több kollégája is hasonló véleményen van. Úgy fogalmazott,

"Elhajtottak, mint egy magzatot, pedig március 15-éig a hátunkon vittük az ambulanciákat, a műtőket és az egyéb kezeléseket, mindenféle védőeszköz, köszönet nélkül. Még azt sem mondták, ha koronavírusos leszel, akkor lesz egy gép a számodra.

Nem egy kollégám sírt a vállamon, hogy így lett vége. Most ők is, azt mondják, megfontolják, hogy a miniszteri levélre mit lépjenek."

A lapnak Weltner János sebész elmondta: a legrosszabb helyzetben az alapellátás van, ahol aránytalanul nagy számban vannak 65 év felettiek, és ők egyedül dolgoztak. A rendelőintézetekben is egy-egy szakmában egy orvos van, így a rendelettel, ami hátrébb vonta őket ott is nehéz helyzetbe kerültek. A kórházakban tíz orvosból, talán ha kettő lehetett érintett, tehát ott megoldható volt a helyettesítésük. Saját helyzetét értékelve Weltner János azt mondta: most a betegek java részének hazaküldése miatt, alig van sebészként feladata a kórházban, így nem nagyon van értelme visszamenni. Az idősek fokozott veszélyeztetése még nem szűnt meg.

A lap felidézte a Magyar Orvosi Kamara április eleji megkeresését is, amiben az EMMI figyelmét próbálta felhívni arra, hogy akaratán kívül mennyire nehéz helyzetbe hozta a kormány ezeket az orvosokat.

Sok helyen ugyanis a döntést követően egyszerűen elbocsátották őket, és emiatt pénz nélkül maradtak, holott eddig közalkalmazottként csak a nyugdíjukról való lemondással dolgozhattak.

Most viszont öregségi nyugdíjat sem kaphatnak, csak ha végigjárják az újraigénylés személyes jelenlétet igénylő időigényes folyamatát.

A miniszter a múlt hét végén aláírt levelében ennek kapcsán arra biztatta az intézményeket, hogy a munka törvénykönyve által lehetővé tett megállapodással rendezzék az idősebb orvosok munkaviszonyának folytonosságát. Azaz van lehetőség arra is, hogy továbbra is megkapják a nyugdíjpótló munkajövedelmüket.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Eddig sem szárnyalt a német koalíció az elmúlt egy évben végzett felmérések szerint, de most tovább csökkent a kormánypártok támogatottsága. A romló gazdasági helyzet és az ezzel kapcsolatos heves koalíciós viták szinte napról napra ássák alá a kormány népszerűségét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×