INFORÁDIÓ 
2021. január 20. szerda
Fábián, Sebestyén

érettségi

diák

koronavírus

pdsz

pedagógusok szakszervezete

ellenzék

Szőlőcukor egy diák asztalán a középszintű magyar nyelv és irodalom írásbeli érettségi vizsgán a fővárosi Kőrösi Csoma Sándor Két Tanítási Nyelvű Gimnáziumban 2019. május 6-án.

Aggályok, kockázat - így reagáltak az érettségi megtartására

Infostart / MTI

Pedagógusszervezetek és ellenzéki pártok is bírálták az érettségiről hozott döntést.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön jelentette be, hogy csak írásbeli érettségi vizsgákat szerveznek a koronavírus-járvány miatt május 4-től a kormány döntése alapján, és kizárólag azoknak lesz lehetőségük érettségit tenni, akiknek a továbbtanulás miatt erre szükségük van. Ez mintegy 83 ezer diákot érint, és a vizsgákat várhatóan mintegy két hét alatt bonyolítják le.

PDSZ: kockázatnak teszik ki a diákokat

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerint a koronavírus-járvány miatt kockázatos megtartani - még korlátozott módon is - a vizsgákat.

A szervezet szerint a lehető legrosszabb döntést hozta a kormány: hiába kérték a szakmai szervezetek és szakszervezetek a széleskörű szakmai egyeztetést. Ezzel a lehető legnagyobb kockázatnak teszik ki az érettségiben részt vevő felnőtteket és diákokat, családjaikat, továbbá veszélyeztetett korú vagy egészségi állapotú hozzátartozóikat - írták.

Álláspontjuk szerint a most bejelentett intézkedés önmagában megkérdőjelezi az eddigi korlátozó rendelkezések hitelét, s az a fegyelem, amellyel a magyar társadalom alkalmazkodott a kialakult helyzethez, lazulni fog, és az eddigi áldozatok értelmetlenné válnak.

Felszólítják a tanárokat, jelezzék az intézményvezetőjüknek, hogy jelen körülmények között nem kívánnak közreműködni az érettségiben, valamint a szülőket, hogy tiltakozzanak ők is a gyermeküket és családjukat veszélyeztető döntés ellen - áll a közleményében.

A PSZ válaszokat vár

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) szerint a kérdések is szaporodtak az ügyben. A legfőbb aggály, hogy a 83 ezer érettségiző diák közlekedése, utazása biztonságos-e a veszélyhelyzetben, a kijárási korlátázások közepette. Különösen aggályos, hogy még mindig nem ismeretes, miként juthatnak el a vidéki diákok az írásbeli érettségik helyszínére - tették hozzá.

"A Pedagógusok Szakszervezete ismét fontosnak tartja hangsúlyozni, hogy az írásbeli érettségi megszervezése és megtartása se veszélyeztesse egyetlen tanuló és pedagógus, továbbá hozzátartozóik egészségét, életét" - emelték ki.

A szakszervezet korábban javasolta, hogy a felvételihez nem szükséges érettségi tárgyaknál ajánlják meg a jegyeket, jelentősen csökkentve az érettségizők számát. A miniszter bejelentéséből egyébként nem derült ki egyértelműen, hogy csak azok érettségizhetnek idén, akik felvételiznek vagy azok is, akik ebben a tanévben fejezik be középiskolai tanulmányaikat.

Nincs válasz arra sem - az érdekképviselet szerint -, hogy a különféle okok miatt az írásbeli érettségi alól felmentést élvező diákok hogyan tudnak mégis vizsgázni, mi lesz azokkal, akik önhibájukon kívül nem tudták teljesíteni az érettségihez szükséges 50 órás közösségi szolgálatot, mi történik azokkal, akiknek családjában esetleg koronavírus-fertőzött van, és a karantén még tart az érettségi alatt.

Van olyan diák is, aki krónikus betegsége miatt különösen veszélyeztetett ebben az időszakban. Van-e lehetőség arra, hogy az ilyen diákok egyéni elbírálással más napokon írhassák meg az érettségit annak érdekében, hogy felsőoktatási felvételijük ne kerüljön veszélybe - tette fel a kérdést a PSZ.

A szervezet továbbra is fenntartja korábbi javaslatát, hogy miután üresek az iskolaépületek, minél kevesebb számú vizsgázó tartózkodjon órákon át egy tanteremben. A bejelentett 10 főt a szakszervezet nem tartja biztonságosnak.

Továbbra is nélkülözhetetlen az egészség maximális védelme, ezért a PSZ ragaszkodik ahhoz, hogy minden iskolaépületben legyen mindenki számára elegendő mennyiségű védőfelszerelés. Az sem derült ki, hogy a papíron megírt érettségi dolgozatokat ki és hogyan fertőtleníti, még azok javítása előtt- tették hozzá.

Felvetették azt is, hogy ha az érettségi a diákok számára most nem kötelező, kötelezhetők-e a tanárok és az iskolák dolgozói, hogy elvállalják a felügyeletet, a beosztást az érettségi idejére. Milyen egészségügyi és egyéb indokkal kérhető felmentés a beosztás alól?

A részletek közül hiányolja a PSZ, hogy a szintemelő, a pótló- és javító érettségikre ki, mikor és milyen szabályokat hoz. Mi történik azokkal a diákokkal, akik kéttannyelvű érettségi bizonyítványt szeretnének kapni?

Választ vár a PSZ arra is, hogy milyen járványügyi előrejelzés alapján döntött a kormány, hogy az oktatási akciócsoport javaslatát elfogadva május 4-ében jelölte meg az érettségik megkezdésének időpontját. Van-e esetleg alternatív időpont, ha a járvány váratlan helyzet elé állítja a köznevelés szereplőit? Felkészültek-e az iskolák arra, miként oldják meg az intézménybe történő biztonságos bejutást, betartva a közegészségügyi előírásokat - sorolták.

"Az elhangzott bejelentés alapján még kevesebbet tud a közvélemény a szakképzés záróvizsgáiról, ezért a PSZ határozottan követeli, hogy az ITM mielőbb hozza nyilvánosságra a vizsgák megszervezésének részleteit.

A PSZ jogszabályi garanciát vár arra, hogy az idén vizsgákat tevő diákokat utóbb semmilyen hátrány ne érje, vagyis az érettségik és egyéb vizsgák tisztaságát később senki ne kérdőjelezhesse meg" - áll a közleményben.

Ellenzék: sokakra rászakad a teher

A kormány magára az érettségizőket, valamint felkészítő és vizsgáztató tanáraikat a koronavírus-járvány idején - értékeltek ellenzéki pártok és független képviselők közös közleményükben.

A Jobbik, az MSZP, a DK, az LMP, a Párbeszéd, a Liberálisok, a Momentum és az Új Kezdet politikusai úgy fogalmaztak, a kabinet több százezer emberből csinált bolondot azzal, hogy az utolsó pillanatban jelezte: a vizsgákat gyakorlatilag a normál menetrend szerint tartják meg, még akkor is, ha a szóbelik elmaradnak.

Kiemelték, a kormány a járvány ideje alatt "inkompetenciáról és embertelenségről, a gazdasági-társadalmi következményeket tekintve közönyről tett tanúbizonyságot, az iskolarendszer szereplőit pedig a karantén kezdete óta magára hagyta". Példaként említik erre, hogy a kabinetnek aktív szerepet kellett volna vállalnia a távoktatásra történő átállásban, azonban ez elmaradt.

Az ellenzéki politikusok szerint az érettségizők és tanáraik évek óta készülnek közösen a megmérettetésekre, a "felkészülés hajrájában azonban mindannyian magányosan, eszközhiányosan, és információk hiányában folytatták ezt".

Hangsúlyozták, a kormány csütörtöki bejelentése alapján felvételiző diákokra "rászakad a teher", két és fél hét múlva ugyanis ott kell ülniük a tesztsorokkal, miközben a nem felvételizőkkel, az érettségizők harmadával "rendkívüli módon elbántak". "Azok, akik ősszel már a munkapiacra készültek, vissza kell, hogy üljenek az iskolapadba a záróvizsgákra, miközben a tanulási gyakorlatból kiestek" - tették hozzá.

Az ellenzék közleményében aláhúzta, "az Orbán-kormány oktatáspolitikája a válság alatt is ötletszerű, káros, és keretei közt fel sem merül, hogy az iskolának egy emberközpontú intézményként kellene működnie". A kormány annyival sem tisztelte meg az érettségire készülő diákokat, hogy időben szólt volna arról: mikor és főképp milyen módon történik a középiskolát lezáró számonkérés - fejtették ki

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018