eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Pixabay

Nagy dolgokra készülnek a közlekedési dolgozók

Bár konkrét ajánlatot a bértárgyalás csütörtöki, első fordulójában a munkáltató nem tett, a BKV-nál működő Egységes Közlekedési Szakszervezet elnöke szerint közeledtek az álláspontok. A volánosok január 16-án ülhetnek asztalhoz, de csak két hetet adnak az eredmények elérésére, utána "nyomásgyakorlás" jöhet.

A munkáltató részéről tett konkrét ajánlat nélkül zárult a BKV bértárgyalásának első fordulója, ennek ellenére a BKV-nál működő Egységes Közlekedési Szakszervezet elnöke, Naszályi Gábor szerint közeledtek az álláspontok.

"Az egyeztetések megtörténtek a béremelés belső, tartalmi részéről, és egy szándék is látszik a vezérigazgató részéről, hogy az országosan ajánlott 8 és a szakszervezetek által követelt 15 százalék közti emelésben gondolkodik. Arra még nincs rálátásunk, hogy a 15-höz képest mit jelent ez" - osztotta meg érzéseit az InfoRádióval Naszályi Gábor a tárgyalások után.

Azt is elmondta,

a 15 százaléknál is többre lenne szükség bizonyos problémák orvoslásához, de "a talajon kell állni".

A bértárgyalások folytatódásáról sem tudni sokat, az érdek-képviseleti oldal most újra összeül és számol, a megállapodás ennek megfelelően várhatóan csúszni fog, de a jövő hétre újabb számmal tudnak előállni.

A volánosok két hetet adnak

A volánosok még itt sem tartanak, a Volánbusz Zrt. január 16-án ül le bérügyben a szakszervezetekkel, erről a Közlekedési Dolgozók Szakszervezeteinek Szövetségének elnöke, Dobi István beszélt az InfoRádióban. A szakszervezeti elképzelés itt is hasonló.

"Azzal támasztottuk alá, hogy az integráció óta eltelt időszakban egyértelműen kiderült, hogy a korábbi hét régió eltérő bérrendszere, illetve foglalkoztatási szabályai jelentősen növelték a feszültséget a társaságnál, és

nem állt meg az elvándorlás, továbbra is munkaerőhiányról beszélhetünk"

- jelentette ki.

A bértárgyalásokon a bérfejlesztésről és az egyéb juttatásokról is szól majd.

Az egyezség határideje január 31., ha addig nincs megállapodás, illetve részeredmények, akkor felmérik, milyen nyomásgyakorló eszköz lehetne megfelelő a kívánt béremelés eléréséhez. Dobi István az egészségügyből példát hozva azt mondta, akár az is lehet, hogy a dolgozók letétbe helyezik a felmondásukat, megítélése szerint akár 2-3 ezer dolgozó is képes lenne erre.

"2-3 ezer autóbusz-vezetőt pótolni egyszerre nem lehet" - fogalmazott az elméletben várható következményekről az érdek-képviseleti vezető.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 20. 13:40
×
×
×
×