INFORÁDIÓ 
2020. február 28. péntek
Ákos, Bátor

közlekedés

bértárgyalás

bkv

volán

Nagy dolgokra készülnek a közlekedési dolgozók

Nagy dolgokra készülnek a közlekedési dolgozók

Infostart / InfoRádió

Bár konkrét ajánlatot a bértárgyalás csütörtöki, első fordulójában a munkáltató nem tett, a BKV-nál működő Egységes Közlekedési Szakszervezet elnöke szerint közeledtek az álláspontok. A volánosok január 16-án ülhetnek asztalhoz, de csak két hetet adnak az eredmények elérésére, utána "nyomásgyakorlás" jöhet.

A munkáltató részéről tett konkrét ajánlat nélkül zárult a BKV bértárgyalásának első fordulója, ennek ellenére a BKV-nál működő Egységes Közlekedési Szakszervezet elnöke, Naszályi Gábor szerint közeledtek az álláspontok.

"Az egyeztetések megtörténtek a béremelés belső, tartalmi részéről, és egy szándék is látszik a vezérigazgató részéről, hogy az országosan ajánlott 8 és a szakszervezetek által követelt 15 százalék közti emelésben gondolkodik. Arra még nincs rálátásunk, hogy a 15-höz képest mit jelent ez" - osztotta meg érzéseit az InfoRádióval Naszályi Gábor a tárgyalások után.

Azt is elmondta,

a 15 százaléknál is többre lenne szükség bizonyos problémák orvoslásához, de "a talajon kell állni".

A bértárgyalások folytatódásáról sem tudni sokat, az érdek-képviseleti oldal most újra összeül és számol, a megállapodás ennek megfelelően várhatóan csúszni fog, de a jövő hétre újabb számmal tudnak előállni.

A volánosok két hetet adnak

A volánosok még itt sem tartanak, a Volánbusz Zrt. január 16-án ül le bérügyben a szakszervezetekkel, erről a Közlekedési Dolgozók Szakszervezeteinek Szövetségének elnöke, Dobi István beszélt az InfoRádióban. A szakszervezeti elképzelés itt is hasonló.

"Azzal támasztottuk alá, hogy az integráció óta eltelt időszakban egyértelműen kiderült, hogy a korábbi hét régió eltérő bérrendszere, illetve foglalkoztatási szabályai jelentősen növelték a feszültséget a társaságnál, és

nem állt meg az elvándorlás, továbbra is munkaerőhiányról beszélhetünk"

- jelentette ki.

A bértárgyalásokon a bérfejlesztésről és az egyéb juttatásokról is szól majd.

Az egyezség határideje január 31., ha addig nincs megállapodás, illetve részeredmények, akkor felmérik, milyen nyomásgyakorló eszköz lehetne megfelelő a kívánt béremelés eléréséhez. Dobi István az egészségügyből példát hozva azt mondta, akár az is lehet, hogy a dolgozók letétbe helyezik a felmondásukat, megítélése szerint akár 2-3 ezer dolgozó is képes lenne erre.

"2-3 ezer autóbusz-vezetőt pótolni egyszerre nem lehet" - fogalmazott az elméletben várható következményekről az érdek-képviseleti vezető.

Nyitókép: Pixabay

Kapcsolódó hang

BKV, bértárgyalás után
 


Volánbusz, bértárgyalás előtt
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018