eur:
393.1
usd:
367.23
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György
Nyitókép: Pexels.com

Az új menetrend mellett is késett a MÁV

Síntöréssel magyarázza a MÁV, hogy késtek a vonatai hétfőn Budapest és Szeged között, annak ellenére, hogy épp most vezették be azt az új menetrendet, amelytől az utazási idő 18 perces rövidülését remélték.

A vasúttársaság a Budapest–Cegléd–Kecskemét–Kiskunfélegyháza–Szeged vonalon bevezetett menetrendi változással összefüggésben azt ígérte, hogy a menetidő 18 perccel rövidül. Ehhez képest a Közlekedő Tömeg nevű csoport szerint „az első munkanapi Napfény IC 25 percet, a Hírös IC pedig 11 percet késett, ráadásul az IC-k kecskeméti megállásának pótlására bevezetett gyorsvonatok is 10-15 perc késéssel közlekedtek.”

Az InfoRádió megkérdezte a MÁV-tól, hogy a társaság mivel magyarázza a történteket. A cég szerint hétfőn

azért késtek a vonatok, mert eltört a sín a Nyugati pályaudvar előtti vágányszakaszon

kedden azonban már minden Intercity menetrend szerint közlekedett.

A vasúti infrastruktúra tényleg nagyon rossz állapotban van. Az InfoRádió Aréna című műsorának vendégeként korábban a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója, Homolya Róbert is ezzel indokolta a rendszeres késéseket.

„Megfelelő infrastruktúra és eszköz nélkül nem tudunk megfelelő üzembiztonsággal dolgozni” - mondta akkor a cég vezetője, kiemelve, hogy a versenyképesség érdekében ebbe invesztálni kell.

A MÁV hétfőn életbe lépett menetrendje ellen korábban Kecskemét és Szeged önkormányzata is tiltakozott, egy kecskeméti civil szervezet pedig petíciót indított a változtatás ellen. A Szövetség a Hírös Városért Egyesület tíz képviselőt juttatott be a város közgyűlésébe az október 13-i választáson. A frakcióvezető, Lejer Zoltán az InfoRádiónak korábban azt mondta: elfogadhatatlannak tartja, hogy december 15-től több Intercity vonat nem áll meg Kecskeméten.

"Kettő pár InterCity vonat nem áll meg Kecskeméten, ami nemcsak a kecskemétieket érinti, akik Kecskemétről ingáznának mondjuk Budapestre, főleg a reggeli és délutáni járatokkal munkába járás végett, hanem érinti azokat a szegedieket is, akik leszállnának Kecskeméten, nem beszélve Kiskunfélegyháza és Nagykőrös állomáson fel- illetve leszálló közönségről – emelte ki. Ezért indítottuk a petíciót, hogy állítsa vissza a MÁV a korábbi, óránkénti InterCity-járatot, továbbá levélben fordulunk a polgármester asszonyhoz, hogy kezdje meg a vasúttársasággal, valamint a minisztérium vezetőivel, hogy állítsák vissza a megszokott menetrendünket" – hangsúlyozta.

Lejer Zoltán szerint megszokták, hogy az Intercity óránként járnak. Most különösen a Budapestre közlekedő 7.48-as Intercity kiesése fáj nekik.

Az InfoRádió november 27-én és most is megkérdezte a MÁV-tól, hogy mit szólnak a tiltakozásokhoz és tervezik-e a menetrend felülvizsgálatát, de a vasúttársaság ezekre a kérdéseinkre nem válaszolt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×