eur:
380.35
usd:
351.17
bux:
58509.85
2023. december 4. hétfő Barbara, Borbála
Hallgatók feladatlapot töltenek ki műszaki angol nyelvi próbanyelvvizsgán a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Nyelvvizsgaközpontjában. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatásért Felelős Államtitkárságán készül a nyelvoktatási stratégia, amely egyebek mellett a nyelvvizsgák rendjét is szabályozza.
Nyitókép: MTI Fotó: Marjai János

Nem kötelező, de nagy előnyt jelent felvételinél a nyelvvizsga

Bár nem lesz kötelező a középfokú nyelvvizsga a felsőoktatási tanulmányok megkezdéséhez, de azok a diákok, akik most jelentkeznek a felsőoktatásba, és már rendelkeznek nyelvvizsgával, továbbra is előnyt élveznek a felvételi eljárás során, ezért a tudásért jelentős többletpont jár majd – mondta Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára.

A kormány elkötelezett az idegennyelv-tudás fejlesztése mellett, ez ugyanis nagyban szolgálja a fiatalok versenyképességét – hangsúlyozta Schanda Tamás sajtóttájékoztatóján. Ismertette: a mostani felsőoktatási eljárásban

a komplex középfokú nyelvvizsga után 28 többletpont, a felsőfokú nyelvvizsga után pedig 40 többletpont jár majd.

Az államtitkár kitért azokra a kormányzati intézkedésekre is, amelyek a nyelvtudás fejlesztését szolgálják, így arra, hogy 2018 óta a 35 év alattiaknak visszatérítik egy sikeres nyelvvizsga árát. Emlékeztetett a diplomamentő programra, amelynek köszönhetően több ezren tettek nyelvvizsgát és kapták meg diplomájukat, illetve felhívta a figyelmet, hogy az október elsejétől a nyelvtanulást diákhitel is támogatja.

"Egy új konstrukciót, a Nyelvtanulási Diákhitelt is igénybe lehet venni, összesen félmillió forint értékben. Illetve a 9. és 11. évfolyamos tanulók részére 2020-tól biztosítandó 2x2 hetes külföldi tanulmányút minden idők legnagyvonalúbb befektetése a köznevelésben tanulók diákok nyelvtudásában" – emelte ki.

Horváth Zita felsőoktatási helyettes államtitkár felhívta a figyelmet, hogy

továbbra is felvételi feltétel egy emelt szintű érettségi.

A szabályokat pontosítják, és már az első ilyen vizsgáért jár 50 pluszpont, akkor, ha 45 százalékos eredményt ér el a diák. Emelt szintű érettségi vizsgáért továbbra is

maximum 100 többletpontot lehet szerezni,

tette hozzá.

"Ha valakinek matematikából van egy emelt szintű érettségije, de azt mondjuk mérsékelten jó eredménnyel teljesíteni, akkor a bemeneti feltételeket – hogy kötelező a emelt szintű érettségi –, teljesítette, de 50 pontot akkor kap érte, ha legalább 45 százalékot elért. Tehát ezalatt is praktikusan a 2-es, köznyelven fogalmazva, megvan, de plusz pont nem jár érte" – magyarázta Horváth Zita.

A felsőoktatási helyettes államtitkár arról is beszélt, hogy december 19-20. körül jelenik meg a felsőoktatási felvételi tájékoztató, amely részletesen ismerteti a változásokat. A felvételi tájékoztató kizárólag elektronikus formában lesz elérhető, és így is lehet majd jelentkezni is. A pontszámokban markáns eltérés az előző évekhez képest nem lesz, fűzte hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ha Venezuela támad: képtelenek vagyunk katonailag megvédeni magunkat
Újabb háború

Ha Venezuela támad: "képtelenek vagyunk katonailag megvédeni magunkat"

A venezuelai népszavazás résztvevőinek 95 százaléka támogatta, hogy annektálják a szomszédos Guyana területének Magyarországnál is nagyobb részét. Maduro elnök szerint az egykori brit gyarmat – a bírósági döntések ellenére – jogtalanul jutott hozzá ehhez a földhöz. Szvetnik Endre kérdezte Orin Gordon guyanai újságírót, hogyan fogadják azt, ha a szomszéd megtámadja őket.

Nagy Márton: egyszerre lehet egyensúly és növekedés, ez most a cél

Rengeteg kérdést kell tisztázni, de az év végéig le szeretnénk zárni az adásvétel aláírását. A következő hetekben felszáll a füst – mondta az Budapest Airport küszöbön álló megvásárlásáról Nagy Márton az InfoRádió Aréna című műsorában. A gazdaságfejlesztési miniszter beszélt az inflációs várakozásokról, a fogyasztás fellendüléséről, a növekedési kilátásokról és az uniós pénzek nélküli működésről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.05. kedd, 18:00
Kunhalmi Ágnes
a Magyar Szocialista Párt társelnöke
Nagy Márton: magasabb, 5-6 százalékos lehet jövőre az infláció

Nagy Márton: magasabb, 5-6 százalékos lehet jövőre az infláció

A magyar kormány a jövőre magasabb inflációs szintet vár, mint a jegybank. Két tényező, a kamatpálya és a bérek alakulása, határozza majd meg ezt a várható inflációt – mondta Nagy Márton, gazdaságfejlesztési miniszter az Inforádió Aréna című műsorában. A minimálbér és garantált bérminimum emelése már ismert, és a miniszter szerint egy összességében 10-12 százalékos béremelkedés esetén az infláció az 5-6 százalékos sávba kerülhet. A politikus arról is beszélt, hogy év végéig lezárhatják a ferihegyi reptér akvizícióját.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×