INFORÁDIÓ
2022. szeptember 24. szombat
Gellért, Mercédesz

schanda tamás

itm

nyelvvizsga

felvételi

diploma

diákhitel

felsőoktatás

érettségi

Hallgatók feladatlapot töltenek ki műszaki angol nyelvi próbanyelvvizsgán a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Nyelvvizsgaközpontjában. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatásért Felelős Államtitkárságán készül a nyelvoktatási stratégia, amely egyebek mellett a nyelvvizsgák rendjét is szabályozza.

Nem kötelező, de nagy előnyt jelent felvételinél a nyelvvizsga

InfoRádió

Bár nem lesz kötelező a középfokú nyelvvizsga a felsőoktatási tanulmányok megkezdéséhez, de azok a diákok, akik most jelentkeznek a felsőoktatásba, és már rendelkeznek nyelvvizsgával, továbbra is előnyt élveznek a felvételi eljárás során, ezért a tudásért jelentős többletpont jár majd – mondta Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára.

A kormány elkötelezett az idegennyelv-tudás fejlesztése mellett, ez ugyanis nagyban szolgálja a fiatalok versenyképességét – hangsúlyozta Schanda Tamás sajtóttájékoztatóján. Ismertette: a mostani felsőoktatási eljárásban

a komplex középfokú nyelvvizsga után 28 többletpont, a felsőfokú nyelvvizsga után pedig 40 többletpont jár majd.

Az államtitkár kitért azokra a kormányzati intézkedésekre is, amelyek a nyelvtudás fejlesztését szolgálják, így arra, hogy 2018 óta a 35 év alattiaknak visszatérítik egy sikeres nyelvvizsga árát. Emlékeztetett a diplomamentő programra, amelynek köszönhetően több ezren tettek nyelvvizsgát és kapták meg diplomájukat, illetve felhívta a figyelmet, hogy az október elsejétől a nyelvtanulást diákhitel is támogatja.

"Egy új konstrukciót, a Nyelvtanulási Diákhitelt is igénybe lehet venni, összesen félmillió forint értékben. Illetve a 9. és 11. évfolyamos tanulók részére 2020-tól biztosítandó 2x2 hetes külföldi tanulmányút minden idők legnagyvonalúbb befektetése a köznevelésben tanulók diákok nyelvtudásában" – emelte ki.

Horváth Zita felsőoktatási helyettes államtitkár felhívta a figyelmet, hogy

továbbra is felvételi feltétel egy emelt szintű érettségi.

A szabályokat pontosítják, és már az első ilyen vizsgáért jár 50 pluszpont, akkor, ha 45 százalékos eredményt ér el a diák. Emelt szintű érettségi vizsgáért továbbra is

maximum 100 többletpontot lehet szerezni,

tette hozzá.

"Ha valakinek matematikából van egy emelt szintű érettségije, de azt mondjuk mérsékelten jó eredménnyel teljesíteni, akkor a bemeneti feltételeket – hogy kötelező a emelt szintű érettségi –, teljesítette, de 50 pontot akkor kap érte, ha legalább 45 százalékot elért. Tehát ezalatt is praktikusan a 2-es, köznyelven fogalmazva, megvan, de plusz pont nem jár érte" – magyarázta Horváth Zita.

A felsőoktatási helyettes államtitkár arról is beszélt, hogy december 19-20. körül jelenik meg a felsőoktatási felvételi tájékoztató, amely részletesen ismerteti a változásokat. A felvételi tájékoztató kizárólag elektronikus formában lesz elérhető, és így is lehet majd jelentkezni is. A pontszámokban markáns eltérés az előző évekhez képest nem lesz, fűzte hozzá.

Nyitókép: MTI Fotó: Marjai János

Kapcsolódó hang

Nagy előnyt jelent felvételinél a nyelvvizsga, Schanda Tamás, ITM
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018