INFORÁDIÓ
2022. november 27. vasárnap
Virgil

felvételi tájékoztató

2020

felvételi

Résztvevők a Semmelweis Egyetemhez tartozó Koltai Jenő Sportközpontban megrendezett Pont Ott Partin 2014. július 24-én. Nyilvánosságra hozták az idei felsőoktatási felvételi ponthatárokat. Az idén 106 ezer fiatal jelentkezett a felsőoktatásba.

Már lehet jelentkezni az ősszel induló felsőoktatási képzésekre

Megkezdődött a 2020-as felsőoktatási felvételi eljárás, már lehet jelentkezni a jövő szeptemberben induló alap-, osztatlan és mesterképzésekre, valamint a felsőoktatási szakképzésekre. Érdemes a jelentkezések előtt még utoljára ellenőrizni a felvételi tájékoztatót, mert az január végéig frissülhet.

Egészen 2020 február 15-ig regisztrálhatnak és jelentkezhetnek a továbbtanulni vágyó középiskolások az E-felvételi rendszerben a 2020 szeptemberében induló képzésekre az e-felvételi rendszerben - mondta Vanó Renáta, az Oktatás Hivatal felsőoktatási elnökhelyettese az InfoRádiónak. Az alap-, osztatlan és mesterképzésekkel, valamint a felsőoktatási szakképzésekkel kapcsolatos részletes és hivatalos információkat, az aktuális szabályokat, a pontszámítási módszereket és egyéb, az érvényes jelentkezéshez szükséges tudnivalókat a felvi.hu oldalon található felsőoktatási felvételi tájékoztatóban olvashatják el a jelentkezők.

Mivel a tájékoztató várhatóan 2020. január végéig frissül még, ezért a jelentkezés benyújtása előtt mindenképpen érdemes újra átolvasni a kiválasztott képzésekkel kapcsolatos információkat.

Maga az e-felvételi eljárás a regisztrációval indul, és a rendszert úgy alakították ki, hogy a diákok bármikor félbehagyhatják a folyamatot és rögzíthetik az adataikat - hívta fel a figyelmet Vanó Renáta. A tájékoztatóban összesen 63 felsőoktatási intézmény 7206 szakja szerepel. Az intézmények által meghirdetett szakok az Egyetemek, főiskolák vagy a Szakkereső menüpontokban böngészhetők.

A tavalyi eljárási szabályokhoz képest a felvétel feltételeként egyetlen változás van: minden képzési területen legalább egy emelt szintű érettségi vizsga megléte az előírás.

A megfelelő hallgató létszám és eloszlás érdekében úgy döntött a kormány, hogy csökkenti a minimumpontszámokat: az előző évi 440-hez képest jelentősen, 350-re - mondta Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára múlt héten a jogászképzést érintő változások kapcsán.

Nem változik a diákhitelek kamata - tájékoztatta az InfoRádiót a Diákhitel Központ vezérigazgatója, Magyar Péter.

2020. január elseje és június 30-a között továbbra is 1,99 százalékos kamatot kell fizetni a szabad felhasználású Diákhitel1 ügyfeleknek. A csak tandíjra fordítható Diákhitel2 a kormány támogatása révén továbbra is kamatmentes.

A vezérigazgató szerint előbbié a legalacsonyabb kamat a Diákhitel Központ 2001-es alapítása óta. A Diákhitel2 kapcsán megemlítette, hogy bár kötött felhasználású, de nincs felső korlátja a felvehető összegnek, az a képzési díjhoz igazodik.

A pontszámítás az alap- és osztatlan képzésen, valamint felsőoktatási szakképzésen 500 pontos rendszerben történik: a tanulmányi és érettségi pontok maximum 400 pontot jelentenek, ezek mellé különböző jogcímeken legfeljebb 100 többletpont kapható.

A jelentkezés hitelesítésének határideje öt nappal később, február 20-án van. A hitelesítés legegyszerűbb módja az Ügyfélkapuval történő hitelesítés.

Nyitókép: MTI Fotó: Kallos Bea

Kapcsolódó hang

Elindultak a felvételik-NZr
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018