eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Feketéné Zeke Ildikó Nógrád megyei tisztifőorvos influenza elleni védőoltást ad be az egyik vizsgálóbuszban Nógrádszakálban, a Helybe visszük a szűrővizsgálatokat elnevezésű program idei körútjának utolsó állomásán 2019. október 25-én.
Nyitókép: MTI/Komka Péter

Akár halállal is végződhet, ezért fontos tenni ellene

Még nincs influenza az országban, de azt már lehet tudni, mikorra várják a szakemberek a járvány csúcsát. Bejelentették azt is, mikorra kerül a patikákba a vakcina.

Jövő hét végén már a patikákban lesz az influenza elleni oltóanyag, a rizikócsoportba tartozók és a 60 év felettiek számára az 1,3 millió adag ingyenes vakcina már elérhető - közölte az egészségügyért felelős államtitkár. Horváth Ildikó elmondta, hogy járvány még nincs az országban, így mostanában érdemes kérni az oltást, amelynek beadása után két hét alatt alakul ki a védettség.

Piri László családorvos beadja az influenza elleni védőoltást Horváth Ildikónak, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egészségügyért felelős államtitkárának az influenza tüneteiről, szövődményeiről és a megelőzés lehetőségeiről tartott sajtótájékoztató végén az V. kerületi Hold utcai háziorvosi rendelőben 2019. november 5-én. Horváth Ildikó elmondta, a jövő hét végén már a patikákban lesz az influenza elleni oltóanyag, a rizikócsoportba tartozók és a 60 év felettiek számára az 1,3 millió adag ingyenes vakcina már elérhető.
MTI/Kovács Attila
Piri László családorvos beadja az influenza elleni védőoltást Horváth Ildikónak, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egészségügyért felelős államtitkárának az influenza tüneteiről, szövődményeiről és a megelőzés lehetőségeiről tartott sajtótájékoztató végén az V. kerületi Hold utcai háziorvosi rendelőben 2019. november 5-én. Horváth Ildikó elmondta, a jövő hét végén már a patikákban lesz az influenza elleni oltóanyag, a rizikócsoportba tartozók és a 60 év felettiek számára az 1,3 millió adag ingyenes vakcina már elérhető. MTI/Kovács Attila

Müller Cecília országos tisztifőorvos hozzátette: a betegség ellen a legjobb védekezés az oltás, a szakemberek a járvány csúcsát jövő év elejére várják.

Már lehet kérni az oltásokat

Már több megyében kérhető a háziorvosoknál az influenza elleni védőoltás. A vakcinát a fokozottan veszélyeztetettek ingyen megkaphatják.

Jelenleg nincs influenzavírus az országban – ezt bizonyítják a Nemzeti Népegészségügyi Központ legutóbbi adatai is.

A betegség elleni oltásokat viszont már több megyében lehet kérni

a háziorvosoktól. A vakcinát érdemes minden évben újra beadatni, mivel az oltóanyag folyamatosan változik – erről korábban az országos tisztifőorvos beszélt. "Az influenzavírus egy rendkívül változékony vírus, ezért, hogy az oltóanyagban milyen típusú törzseket helyeznek el, az mindig attól függ, hogy a sentinel orvosok mintái alapján milyen törzsek keringenek" – magyarázta Müller Cecília.

Az influenza elleni oltást még

a járvány kialakulása előtt érdemes kérni.

Szlávik János infektológus orvos korábban mindenkinek javasolta, hogy éljen a lehetőséggel, mivel a vakcina, ha nem is akadályozza meg a fertőzés kialakulását, a szövődmények ellen biztosan véd. "Nagyon-nagyon ritkán van olyan teljesen egészséges ember, akinél az influenza esetében úgynevezett vírusos szövődmény alakul ki, egy olyan típusú tüdőgyulladás, amit maga az influenzavírus okoz – mutatott rá. – Ez rendkívül súlyos betegséget okozhat, amely során a beteg gyakran gépi lélegeztetésre szorul, és az esetek egy részében a betegek meghalnak."

Szlávik János hangsúlyozta, hogy

a fokozottan veszélyeztetetteknek különösen fontos

beadni a védőoltást. Így tehát a 60 év fölöttieknek, a krónikus-, a szív- és érrendszeri-, valamint a máj- és vesebetegeknek, továbbá azoknak a hölgyeknek, akik a közeljövőben babát terveznek, illetve azok számára, akik már állapotosak, emelte ki, megjegyezve azt is, hogy a terhességi stádiumtól függetlenül, esetükben is javasolt a védőoltás.

A magyar kormány idén is 1 millió 300 ezer térítésmentes influenza elleni vakcinát biztosít azoknak, akiknek különösen fontos, hogy ne kapják el a vírust.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×