eur:
393.74
usd:
365.13
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pixabay.com

Így változik az élet augusztustól

Több jogszabály is változik csütörtöktől. Módosul a médiatörvény és bírságot szabhatnak ki azokra az üzemeltetőkre, akiknek az automatái nincsenek bekötve a NAV-hoz.

Augusztustól alakul át az akadémiai kutatóhálózat. Az MTA-ról leválasztott intézmények működtetése átkerül az újonnan létrejövő Eötvös Loránd Kutatási Hálózathoz. A 12 tagú vezetőség felét a kormány, felét az MTA javasolja, vezetőiről pedig konszenzussal döntenek. A kormány szándékai szerint ez a lépés a kutatóintézet-hálózat alapkutatási eredményeinek nagyobb arányú és hatékonyabb hasznosulásához vezet majd. Az MTA szerint viszont az elfogadott intézményi és finanszírozási struktúra ellentétes a kutatásfinanszírozás európai elveivel, és veszélyezteti a tudományos szabadságot.

Változik a médiatörvény

A jelentős befolyásoló erővel rendelkező médiaszolgáltatók, így RTL Klub, TV2, M1 esti híradói maximum 45 perc hosszúak lehetnek. 20róll 35 százalékra emelik azt a műsoridőt, amely „nem szolgálja a demokratikus közvélemény tájékoztatását”. Enyhül a pornótilalmon: kód segítségével elérhetővé válnak a felnőtt tartalmak a lineáris műsorfolyamban, 18 éven felüli előfizetőknek - közölte a napi.hu.

Mindent lát a NAV

Július 31-ig szankció nélkül jelenthették be a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV) az üzemeltetők azokat az automata berendezéseket, amelyek olyan terméket vagy szolgáltatást kínálnak, amelyért helyben fizetnek a vásárlók, működésükhöz nincs szükség kezelőszemélyzetre. A kötelezettség vonatkozik minden berendezés üzemeltetésére: parkolóautomata, személyzet nélküli autómosó berendezés, játékkiadó gép. Augusztustól a be nem jelentett berendezések üzemeltetője mulasztási bírságot kaphat.

Segítség a diákoknak

Augusztus 1jétőll az ügyfélkapun keresztül személyes megjelenés nélkül is igényelhető a Diákhitel. A havi maximum 70 ezer forintos keretig igényelhető, lakhatásra is fordítható, szabad felhasználású Diákhitel 1 kamata jelenleg 1,99 százalékon áll, míg a kizárólag a felsőoktatási képzési díjakra igényelhető Diákhitel 2 továbbra is kamatmentesen vehető igénybe.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, hatalmas rakétatámadás érte Ukrajnát – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, hatalmas rakétatámadás érte Ukrajnát – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×