eur:
393.85
usd:
367.86
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Nem csak a bankokat érinti az október végéig meghosszabbított adategyeztetési határidő - a nap hírei

Karácsony Gergely nyerte az ellenzéki főpolgármester-jelölti előválasztás második fordulóját. Varga Juditot jelöli igazságügyi miniszternek a kormányfő a Brüsszelbe távozó Trócsányi László helyére.

Nemcsak a bankokat, hanem az önkéntes egészség- és nyugdíjpénztárakat, biztosítókat és befektetési szolgáltatókat is érinti az október végéig meghosszabbított adategyeztetési határidő. A jegybank közleménye szerint az Országgyűlés keddi határozatában azt is előírta, hogy az érintett ügyfeleket 3 napon belül tájékoztatni kell. A személyes ügyintézésen túl postai vagy e-mailes, esetleg netbanki, vagy élő videós azonosítás is lehetséges. A bankszövetség üdvözli az adategyeztetési határidő módosítását, ugyanakkor azt kéri a vállalati és lakossági ügyfelektől, hogy minél előbb tegyenek eleget a kötelezettségnek.

Karácsony Gergely nyerte az ellenzéki főpolgármester-jelölti előválasztás második fordulóját, így ő lesz Tarlós István kihívója az őszi önkormányzati választáson. Az MSZP-Párbeszéd jelöltje 33 ezer 350 érvényes szavazatot kapott. A második helyen Kálmán Olga, a DK támogatásával indult független jelölt végzett 25 ezer 93 szavazattal. A Momentum színeiben indult Kerpel-Fronius Gábor 9.792 szavazatot kapott. Összesen 68.240 érvényes voksot adtak le. Karácsony Gergely azt mondta: két rivális jelöltjét is bevonja a kampányba és az előválasztás esélyt adott a kormánypárt leváltására Budapesten. A két rivális jelölt gratulált Karácsony Gergelynek, akit készek támogatni. Tarlós István főpolgármester az atv. hu kérdésére azt mondta: gratulál Karácsony Gergelynek, neki szurkolt, de a részvételi arány nem tanúskodik elsöprő leváltó hangulatról.

Egyhangú döntéssel választották meg a kormánypártok kerületi polgármesterjelöltjeit a Fidesz fővárosi választmányának ülésén. A döntés értelmében minden hivatalban lévő kerületi polgármester elindul az őszi önkormányzati választáson, ezen felül a 13. kerületben Bagdy Gábor, a 14. kerületben Rozgonyi Zoltán, a 15. kerületben Pintér Gábor, a 19. kerületben Dódity Gabriella lesz a kormánypártok jelöltje. A 20. és a 22. kerületben később születik döntés a jelöltekről. A Fidesz fővárosi választmánya ismét Kocsis Mátét választotta a párt budapesti elnökévé.

Varga Judit, uniós kapcsolatokért felelős államtitkárt jelöli igazságügyi miniszternek a kormányfő, miután Trócsányi László elfoglalja képviselői helyét az Európai Parlamentben. A Miniszterelnöki Sajtóiroda tájékoztatása szerint Trócsányi László a magyar kormány jelöltje az év második felében megújuló Európai Bizottság Magyarországot illető biztosi tisztségére is. A miniszterelnök már egyeztetett a jelölttel. A jövőben a Varga Judit vezette igazságügyi tárcához tartoznak a kormányon belül az európai uniós ügyek is.

Mindössze három négynapos hétvége lesz a következő évben. A Magyar Közlönyben megjelent a jövő évi munkaszüneti napok körüli munkarendet szabályozó pénzügyminiszteri rendelet. Ebből az derül ki, hogy az eleve 4 napot adó húsvét mellett az augusztus 20-i és a karácsonyi héten lesz négy szabadnap egyben. Az itt kapott pihenőnapot augusztus 29-én és december 12-én szombaton kell ledolgozni. Három szabadnapot hoz a pünkösdön kívül május elseje és október 23-a is. Március 15-e és November elseje vasárnapra esik, így ott nem jut extra szabadnap.

A horvát Marija Pejcinovic Buric-ot választották meg az Európa Tanács új főtitkárának. A strasbourgi székhelyű páneurópai intézmény parlamenti közgyűlése azt közölte: a horvát külügyminiszter, az Európai Néppárt jelöltje 159, riválisa, Didier Reynders belga liberális külügyminiszter 105 voksot kapott.

Egyórás találkozót tart Oszakában Vlagyimir Putyin orosz és Donald Trump amerikai elnök pénteken a G20-csoport csúcstalálkozója alkalmából - közölték Moszkvában. Az orosz államfő külpolitikai tanácsadója azt mondta, hogy a megvitatandó kérdések között lesz a kétoldalú kapcsolatok általános állapota, a hadászati stabilitás és a regionális konfliktusok is.

Eddig nem talált bűncselekményre utaló jelet a Notre-Dame-székesegyházban pusztító tűzvész ügyében a párizsi ügyészi hivatal. A közlemény szerint nem sikerült még meghatározni a tűz okát. A vádhatóság a gondatlanság lehetőségét nem zárja ki, így vizsgálódnak, hogy esetleg az elektromos rendszer hibája vagy egy nem megfelelően elnyomott cigaretta miatt csaphattak fel a lángok áprilisban a Notre-Dame-ban.

Németországban és Lengyelországban is megdőlt a júniusi melegrekord. A berlini meteorológiai szolgálat adatai szerint a német-lengyel határnál 38,6 Celsius-fokot mértek, egy Coschen nevű településen. Ennél melegebb eddig sosem volt még júniusban Németországban. A nyugat-lengyelországi Radzyń községben 38,2 Celsius-fokot mértek. A magas hőmérséklet miatt akadozik a vonatközlekedés.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×