eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Már több száz ember hallgatott meg a rendőrség a dunai hajóbaleset ügyében - a nap hírei

Illetékmentes lesz az útlevél cseréje bizonyos esetekben. Egy jelölt esett ki a brit Konzervatív Párt vezetőválasztásának második fordulójában, ismét Boris Johnsoné a legtöbb voks.

Nem volt ittas és nem állt kábítószer hatása alatt a dunai hajóbaleset időpontjában a szállodahajó ukrán kapitánya - jelentette ki BRFK szóvivője. Csécsi Soma a vizsgálat és a kutatás körülményeit ismertető sajtótájékoztatón közölte: a Hableány utasai közül még három embert keresnek, Hozzátette, hogy megvannak a Hableány adatrögzítői, amelyeket lefoglaltak és szakértők bevonásával vizsgálnak.

Több bürokratikus eljárás egyszerűsítéséről és nemzetközi szerződésekről döntött a parlament. A változtatás értelmében illetékmentes lehet az útlevél cseréje akkor is, ha a chip nem működik. Újdonság, hogy az ilyen okmányon a lakcímet és a személyi azonosítót is rögzítik. A parlament négy nemzetközi szerződés kihirdetését is megszavazta, egyebek között a magyar-horvát katonai repülési és légvédelmi, továbbá a magyar-amerikai védelmi együttműködésről szóló megállapodást.

Az Országgyűlés a nemzeti összetartozás évének nyilvánította 2020-at, a trianoni békediktátum 100. évfordulóját. A képviselők 166 igen szavazattal, öt nem ellenében és egy tartózkodás mellett fogadták el a parlament nemzeti összetartozás bizottságának javaslatát.

Átfogó költségvetési módosító javaslatot nyújt be a Párbeszéd az oktatásról, a családtámogatásokról és az egészségügyről. Az ellenzéki párt beterjeszt egy Budapest-csomagot is 160 milliárd forint értékben - közölte Szabó Tímea társelnök. A párt frakcióvezetője az átverés és az elszegényedés költségvetésének nevezte a 2020-as büdzsét, amelyet holnap (szer) kezd tárgyalni az Országgyűlés. A Miniszterelnökség közleményben reagált, amelyben felhívja a figyelmet, Orbán Viktor és Tarlós István főpolgármester tavaly novemberben kötött megállapodására, amelynek 15 pontja összesen több mint 1000 milliárd forintnyi fejlesztést jelent Budapestnek.

A Pedagógusok Szakszervezete öt pontban fogalmazta meg követeléseit a kormány felé, miután sem költségvetésben, sem pedig a köznevelési törvény tervezetében nem látják az ígért bérkorrekciót – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában az érdekképviselet elnöke. Szabó Zsuzsa követelések közül kiemelte a tisztességes fizetést. A szakszervezeti vezető kiemelte, hogy 2015 óta a minimálbérhez igazítva a pedagógusok számára hátrányosan alakul a bérhelyzetük. Szabó Zsuzsa hangsúlyozta: az őszi akciósorozat mellett folytatják a tárgyalásokat a kormánnyal.

Kamatcsökkentést vagy eszközvásárlást helyezett kilátásba az Európai Központi Bank elnöke, ha az infláció elmarad a jegybank célkitűzésétől. A Mario Draghi által meglebegtetett újabb stimulus után az irányadó európai részvénypiacok erősödni kezdtek.

Magyar bankok egyes osztályzatait javította a Moody's. A nemzetközi hitelminősítő a K&H Bank hosszú távú forintbetét-besorolását egy fokozattal " emelte, és az osztályzat kilátását az eddigi pozitívról stabilra módosította. A Moody's ugyanilyen döntéseket hozott az Erste Bank Hungary (EBH) hasonló szintű besorolásairól.

Elégedetlen az Európai Bizottság az előzetes nemzeti energia- és klímatervekkel. Az uniós bizottság jelentésében megfogalmazott ajánlások szerint az energiahatékonyság és a megújuló energiaforrások részesedése terén egyes tagállamoknak mérhető, megvalósítható, reális és határidőhöz kötött célkitűzéseket kell megállapítaniuk.

Megtartották a brit Konzervatív Párt vezetőválasztásának második fordulóját. A legtöbb voksot ismét Boris Johnson volt külügyminiszter kapta és egy jelölt, Dominic Raab volt brexitügyi miniszter esett ki. A távozó Theresa May miniszterelnök pártvezetői tisztségéért tíz jelölt indult. A múlt csütörtöki első frakciószavazási fordulóban hárman estek ki, pénteken egy jelölt visszalépett, így a mai (kedd) második forduló után öten maradtak versenyben. A két utolsó szavazást szerdán és csütörtökön tartják.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×