eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, mint előterjesztő felszólal az Európai Unió és tagállamai, másrészről a Szingapúri Köztársaság közötti beruházásvédelmi megállapodás kihirdetéséről szóló vitában, az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. június 13-án.
Nyitókép: Koszticsák Szilárd

Tartalmas napon van túl az Országgyűlés

Az Országgyűlés a nemzeti összetartozás évének nyilvánította 2020-at. A parlament ezen kívül nemzetközi szerződéseket hirdetett ki, egyszerűsített néhány bürokratikus eljárást, és új törvényt hozott az állattenyésztésről. A képviselők megszavazták a magyar–amerikai védelmi megállapodást is.

Az Országgyűlés az 1920. június 4-én aláírt trianoni békediktátum 100. évfordulójára emlékezve, a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának felkérésére 166 igen szavazattal, öt nem ellenében és egy tartózkodás mellett döntött úgy, hogy

2020-at a nemzeti összetartozás évének nyilvánítja.

Az erről szóló javaslatot a Nemzeti összetartozás bizottsága terjesztette a parlament elé. A testület elnöke, Pánczél Károly fideszes képviselő az indítvány május 28-i általános vitájában hangsúlyozta, hogy nem gyászévet akarnak meghirdetni.

"1920 után a kárpát-medencei magyarság öt, a mai állapotok szerint nyolc államban találta magát. Kisebbségi létben és egyre inkább megfogyatkozva. De az eltelt száz esztendőben is a nemzeti nyelv, az irodalom, a hitélet, a művészetek, a hagyományőrzés továbbélése révén a magyar identitás a magyar országhatárokon átívelően is tovább élt és tovább él napjainkban is. Ezeket az eredményeket is be kell mutatnunk az emlékévben " – emelte ki a politikus.

Az Országgyűlés

hozzájárult négy nemzetközi szerződés kihirdetéséhez is.

Az első Magyarország és Horvátország katonai repülésének gyüttműködéséről, a második az Európai Unió és Szingapúr között beruházásvédelemről, a harmadik a Magyarország és a Zöld-foki Köztársaság közötti fejlesztések ösztönzéséről, a negyedik pedig a magyar–amerikai védelmi megállapodásról szól.

"A korábbi dokumentum megújítását egyfelől az teszi szükségessé, hogy az 1997-es megállapodás több területen is elavulttá vált. Másik oka a jelenleg hatályban lévő megállapodás modernizálásának az, hogy a dokumentumnak a kidolgozása összefüggésben van a NATO keretében zajló fejleményekkel, és a vállalt kötelezettségeinkkel" – fogalmazott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a javaslat parlamenti vitájában.

A képviselők Pintér Sándor belügyminiszter javaslatára

egyszerűsítettek néhány bürokratikus eljárást.

Az útlevél cseréje például akkor is illetékmentessé válik, ha az úgynevezett elektronikus tároló elem nem működik, az ilyet tartalmazó személyazonosító igazolványon pedig rögzítik a lakcímet és a személyi azonosítót. Hoztak egy törvényt az állattenyésztésről is. Nagy istván agrárminiszter előterjesztése az indoklás szerint segíti az ágazat versenyképességét és a biodiverzitás fenntartását.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×