eur:
391.07
usd:
359.29
bux:
72639.75
2024. július 19. péntek Emília
A Clark Ádám úszódaru az elszállítást végző uszályra emeli a balesetben elsüllyedt Hableány turistahajó roncsát 2019. június 11-én. A Hableány május 29-én süllyedt el a Margit hídnál, miután összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. A fedélzeten 35-en utaztak, 33 dél-koreai állampolgár és a kéttagú magyar személyzet. Hét embert sikerült kimenteni, hét dél-koreai állampolgár holttestét pedig még aznap megtalálták.
Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

Hajóbaleset: már nem csak a Dunában keresik a három koreait

Nyolc órán át tartott a helyszíni szemle a Viking szállodahajón a Hableánnyal történt ütközést követően. Minden informatikai adat is megvan, a szállodahajó így szabályosan távozott Budapestről - hangzott el egy keddi rendőrségi sajtótájékoztatón. Közölték azt is, hogy a Viking ukrán kapitánya nem állt tudatmódosító szer hatása alatt.

Csécsi Soma, a BRFK szóvivője keddi sajtótájékoztatóján részletesen beszélt a május 29-ei dunai hajókatasztrófa eddig ismert, a rendőrségre tartozó részleteiről.

Mint elmondta, a bejelentéssel azonos pillanatban ért helyszínre az első rendőr, a mentés pedig azóta is folyamatosan zajlik, nem zárult le, hisz több embert jelenleg is keresnek a Dunában.

Egy friss sajtóhírre reagálva azonnal elmondta, a Viking Sigyn kapitánya tudatmódosító szert (alkohol, kábítószer) nem fogyasztott a baleset előtt.

A rendőrök az azonnal elkezdődött nyomozás keretei között

8 órás szemlét hajtottak végre a Vikingen, ami követően jogszerűen és szakszerűen hagyta el Budapestet, a szemle során 5000 fotó készült a szállodahajóról, rögzítették a hajó orrán lévő sérülések tényét,

minden anyagmaradványt rögzítettek, "amik a későbbi nyomozás során relevanciával bírnak". Lefoglalták a hajó teljes informatikai adatállományát, ami meghaladta a 2 terabájtot.

A megismételt visegrádi szemlével kapcsolatban sietve leszögezte,

a Viking távozása Budapestről jogszerű és szakszerű volt,

az ismételt szemle pedig alátámasztott mindent, amit az első alkalommal rögzítettek.

Csécsi Soma elmondta még, hogy az ügyön 60 fős nyomozócsoport dolgozik, minden nyomozó több mint 10 éves szakmai tapasztalattal bír, a részterületeken dolgozó szakemberek azonban még nem végeztek a munkájukkal, így erről nem is tudott beszámolni.

A rendőrség ezidáig 78 személyt hallgatott ki tanúként, és összesen több mint 200 embert hallgatott meg a balesettel kapcsolatban, sokakat tolmács segítségével.

Az ügyben eddig 4500-5000 oldalnyi iratanyag keletkezett, és a térfigyelő kamerák adatai is a rendőrség rendelkezésére állnak.

Az elsüllyedt Hableány sétahajó szemléjével kapcsolatban elmondta, a kiemelés és a Csepelre szállítás után 26 órán át zajlott, minden sérülést rögzítettek, miután

eltávolítottak a hajótestből 12 köbméter szennyezőanyagot, illetve szennyezett vizet, továbbá két köbméter színtiszta gázolajat.

Megvannak a Hableány adatrögzítői is, amit lefoglaltak és szakértők bevonásával vizsgálnak.

A keresésről szólva elmondta, az szintén a baleset óta zajlik, jelenleg a BRFK vízi rendőrei együttműködve végzik a készenlétisekkel, valamint a koreai katonákkal, parti őrökkel és tűzoltókkal dolgoznak. A keresés a Duna 215 kilométeres szakaszán folytatódik, a déli országhatárig.

A kutatás nemcsak a vízi területre terjed ki, hanem a folyó ár- és hullámterületére is.

A keresésben a BRFK összes bevethető hajója részt vesz, éjjel-nappal. A levegőből is keresnek, drónt is bevetnek. Három személyt keresnek eltűntként - fogalmazott Csécsi Soma BRFK-szóvivő.

A Hableány ma már Újpesten van, ott őrzi a BRFK.

Ismert, május 29-én 35 emberrel a fedélzetén a Viking Sigyn szállodahajóval történt ütközés következtében elsüllyedt a Margit hídnál a Hableány sétahajó. 7 embert kimentettek, a hajó 2 fős személyzetét és 23 dél-koreai turistát a Dunából holtan emeltek ki, 3 embert eltűntként tartanak nyilván. A Viking Sigyn svájci szállodahajó ukrán kapitányát gyanúsítottként hallgatták ki, óvadék ellenében azonban szabadlábon védekezik, nyomkövetőt hord és hetente többször jelentkezik a nyomozóknál.

A hajóbalesettel kapcsolatos valamennyi hírünket ITT olvashatják.

Címlapról ajánljuk
A hőség hatásai: pótolhatatlan veszteségek, brutális anyagi károk

A hőség hatásai: pótolhatatlan veszteségek, brutális anyagi károk

A 2022-es évhez hasonlóan idén is fennáll a veszélye annak, hogy a forróság akár egy százalékkal csökkentse a hazai GDP-növekedést – mondta az InfoRádióban a Gránit Alapkezelő vezető közgazdásza. Regős Gábor szerint leghamarabb október-november környékén derülhet ki, hogy az agrárium a harmadik negyedév végéig milyen mértékben járul hozzá a GDP alakulásához.

Orbán Viktor: nem úgy megy, hogy megkérjük az orosz vagy az ukrán elnököt, hogy ne bombázzon

A miniszterelnök péntek reggel hosszabb interjút adott a Kossuth rádiónak. Szerinte akár az év végére "többségbe kerülhet" a Patrióták Európáért pártcsalád, az EP jelenleg harmadik legnagyobb frakcióját adó tömörülés. A béke szerinte nem úgy érhető el, hogy az orosz vagy az ukrán elnököt megkérjük, hogy ne bombázzon.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×