eur:
392.91
usd:
366.01
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Tálas Péter, a Nemzetközi és Európa Tanulmányok Kar dékánja érkezik a Nemzeti Közszolgálati Egyetem pódiumbeszélgetésére 2015. május 22-én.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Tálas Péter: addig üzengetnek egymásnak a Közel-Keleten, míg szikra nem lobban

Bár Donald Trump nem akar háborút Iránnal, John Bolton nemzetbiztonsági főtanácsadó és Mike Pompeo külügyminiszter kijelentései veszélyeztethetik a jelenlegi status quót - hangsúlyozta az InfoRádió Aréna című műsorában Tálas Péter, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóközpont igazgatója.

Tálas Péter elmondta: egyelőre szimbolikus fenyegetések vannak Irán és az Egyesült Államok között, ugyanis a két ország nem tárgyal egymással és néha furcsa módon üzengetnek egymásnak. A külpolitikai szakértő kiemelte: a Forradalmi Gárdát Washington terrorszervezetnek minősítette. Ez azért is egyedülálló, mert eddig állami szervezetet soha nem tekintettek terroristának. Az irániak válaszként a közel-keleti amerikai parancsnokságot vádolták hasonlóval.

Hangsúlyozta:

addig fognak így üzengetni egymásnak, amíg ebből egy szikra nem lesz, miközben senki nem akar háborút.

Se az Egyesült Államok, se Izrael, se Szaúd-Arábia nem akar harcot, mégis mindenki a saját akaratát akarja másra erőltetni. Tálas Péter elmondta: a nemzetközi politikában ez nem szokás, mindig valamiféle kompromisszumra kell törekedni.

A szakértő szerint az Egyesült Államoknak nem tetszik, hogy Irán egy középhatalom lett a közel-keleti térségben.

Komoly haderőreform zajlik

A NATO-szerződések előírják, hogy a tagországoknak is meg kell tudni védeniük a saját területüket, ezért fontos a haderőreform és a nehézdandár kiállítása - hangsúlyozta Tálas Péter. Kifejtette: a Magyar Honvédség az elmúlt 25 évben többnyire alulfinanszírozott volt, de most úgy tűnik, hogy van egy szerencsés egybeesés. Van megfelelő ellenségkép, tehát a NATO számára Oroszország viselkedése és az ezzel kapcsolatos kihívások, van pénz, és van egy politikai akarat, belpolitikai is, nemzetközi is, különösen a térségünkben kezdett mindenki nagyon komoly haderőreformba - fejtette ki.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Már fizetni kellett a velencei belépésért

Már fizetni kellett a velencei belépésért

Több mint 113 ezren léptek be Velencébe csütörtökön, de csak töredékük vette meg a fejenkénti öteurós belépőjegyet - közölte Velence polgármesteri hivatala a városban bevezetett fizetős belépési rendszer első napján. Április 25. nemzeti ünnep volt Olaszországban, ezért az átlagosnál magasabb volt a látogatók száma.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×