eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay.com

Egy gomba hadba indult a foltos szalamandrák ellen, és nyerésre áll

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Kétéltű-és Hüllővédelmi Szakosztálya megválasztotta az év kétéltűjét. 2019-ben ez a faj a foltos szalamandra. Babocsay Gergely szakosztályelnök szerint gombabetegség veszélyezteti a faj fennmaradását Magyarországon.

Három nagyon markáns veszély leselkedik a foltos szalamandrára Magyarországon; arra az állatra, amelyet a a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Kétéltű-és Hüllővédelmi Szakosztálya az év hüllőjének választott.

Mint Babocsay Gergely szakosztályelnök az InfoRádiónak elmondta,

foltos szalamandra elsősorban középhegységeinkben fordul elő,

az Északi-középhegységben találkozhatunk vele a leggyakrabban, a Börzsönytől egészen Aggtelekig. Van még állománya Sopron környékén és a Budai-, illetve a Visegrádi-jegységben. Kedveli a bükkösöket, a tölgyeseket, hűvös, nedves, árnyékos helyeket.

Itt kezdődik ezen élőlények egyik fő problémája: az erdészeti gyakorlat sokszor okozza ezen állat élőhelyének eltűnését, tarvágás esetén teljesen ellehetetlenül a léte.

A másik fő kihívás, ami a szalamandrákra vár, az a sok különféle betegség. Babocsay szerint

"apokalipszis" elé néznek ezek az állatok egy bizonyos gomba megjelenése miatt, ami (még a neve alapján is) kifejezetten szalamandraevőnek számít.

Először Hollandiában, majd Belgiumban jelent meg a gomba, ezekben az országokban teljesen elpusztítva a szalamandraállományt.

Hogy honnan származik a kártevő, az is kiderült: az ázsiai tűzhasú gőtéktől terjedt el, miután ezek kedvelt hobbiállatokká váltak Európában.

A gomba pillanatok alatt elterjed a szalamandrák bőrén, és villámgyorsan a pusztulásukat okozza.

A szakértő azt kéri, hogy aki szalamandrás helyen jár, otthon valamilyen módon fertőtlenítse a cipőjét, forgassa át a napon, hogy segítse ennek a veszedelmes gombának a további terjedését.

A szalamandrán kívül

öt gőtefajt is súlyosan érint a fent említett gomba megjelenése.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×