eur:
394.12
usd:
364.9
bux:
65498.37
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Erdei fülesbagoly (Asio otus) Hortobágyon 2020. január 6-án. Az erdei fülesbaglyot választotta egy tavalyi internetes szavazáson a lakosság az idei év madarának, amely Magyarország legismertebb és lakott területeken is leggyakoribb bagolyfaja.
Nyitókép: Czeglédi Zsolt

Fáradhatatlan rágcsálóirtó az év madara

Az erdei fülesbaglyot választották az év madarának a Magyar Madártani Egyesület internetes szavazásán 2020-ban. Ez Magyarország legismertebb és lakott területeken is leggyakoribb bagolyfaja. Az év hüllője pedig a keresztes vipera lett.

Egy hónap alatt a 6576 szavazó közel fele szavazott arra, hogy 2020-ban az erdei fülesbagoly legyen az év madara – mondta az InfoRádiónak Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szóvivője. Második helyen, 36 százalékkal a füles kuvik végzett, a harmadik választható faj, az uráli bagoly pedig 17 százalkot kapott. E bagolyfajok egyike sem veszélyeztetett Magyarországon.

A szavazásban győztes erdei fülesbagoly hazánk legismertebb és lakott területeken is leggyakoribb és ezért legismertebb bagolyfaja,

állománya 6500-12 000 pár közé becsülhető

az egyesület szerint.

Meglehetősen alkalmazkodóképes, mivel Európában, Ázsiában, Északnyugat-Afrikában és Észak-Amerikában egyaránt költ.

Közepes termetű, álcázó kéregmintás, sárgásbarna tollazatú, hosszú, 4-5 centis felmereszthető tollfülű bagoly. Szárnya hosszú és keskeny, röpte csapongó. A tollfülnek egyébként semmi köze nincs a madár hallásához, sokkal inkább az álcázást szolgálja, emellett van kommunikációs szerepe fajtársak és más madarakkal szemben is, jelzi az adott egyed érzelmi állapotát.

Lesunyt állapotban a madár nyugalmi mentális állapotát jelzi, ha pedig mereven felmereszti, akkor figyel a környezetére, illetve agressziót is kifejezhet

– mondta Orbán Zoltán. A fiókák első tollazatát fehéres pehelytollak alkotják. Nagyon gyakran összekeverik az uhuval – tette hozzá a szóvivő.

Az erdei fülesbagoly különleges szokása, hogy télen hatalmas, olykor több százas, néhány településen akár ezres nagyaságrendű telelőcsapatokat alkot a lakott területeken a kisfalvaktól a nagyobb városokig – mondta Orbán Zoltán.

Mint minden baglyunk, alapvetően éjszakai életmódot folytat. Elsősorban kisrágcsálókkal táplálkozik – leggyakrabban mezei pockot, erdeiegér-fajokat és házi egeret fog –, így hozzájárul ahhoz, hogy biológiai úton, vagyis méreg és környezetterhelés nélkül kordában tarthatók legyenek a települések belterületén is előforduló rágcsálók, egerek, patkányok. Helyenként és időszakonként jelentős lehet énekesmadár-zsákmányolása is.

Emberkövető viselkedése miatt gyakori, hogy az elektromos szabadvezeték-hálózaton áramütést szenved, és számos alkalommal az autók és vonatok áldozatául esik. A gyéríthető varjúfélék fészkeiben kotló tojókra, a tojásokra és a fiókákra egyaránt veszélyt jelent az illegális „belepuskázás”, amikor a vadászok a tiltást figyelmen kívül hagyva alulról belelőnek a fészekbe – írta közleményében az egyesület. A varjúfélék mint a legfontosabb fészekgazdák helyenkénti megritkulása negatívan hat a fészkelő párok számának alakulására is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×