eur:
395.67
usd:
371.93
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay

Állatkerti trükkök a kánikulában

Hűsítő zuhanyt is kapnak az állatok a Fővárosi Állat- és Növénykertben, de van, amelyik ki sem mozdul medencéjéből a forró nyári napokon. Az intézmény szóvivője a látogatókat arra kéri, hogy vegyék figyelembe: az állatoknak is szükségük van ilyenkor a pihenésre, mivel a nagy meleg súlyos betegségeket is okozhat.

Az állatkerti állattartásnak vannak bizonyos szabályai, amit még az állat helyének kialakítása előtt figyelembe vesznek. Ilyen például az, hogy a férőhelynek kompatibilisnek kell lennie a mi éghajlatunkon előforduló időjárási körülményekkel, és azzal is hogy nagy melegben is biztosított legyen a megfelelő folyadékpótlás.

Azoknál az állatoknál, akiknél szükséges, medence áll rendelkezésre, vagy más módszerrel - mondjuk locsolóval, szökőkúttal, vagy zuhanyoztatással - hűtik őket

- mondta Hanga Zoltán, a Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivője.

Bizonyos állatok élettere a medence nélkül amúgy is elképzelhetetlen lenne: ilyen a víziló, a krokodil vagy az óriásvidra, de ugyanez vonatkozik a jegesmedvékre, a pingvinekre, a fókákra, a tapírra és a sörényes hangyászra is, mert ugyan furcsának tűnhet, de ők is szeretnek pancsolni - tette hozzá Hanga Zoltán.

Mint mondta, az elefántokat a gondozók rendszeresen locsolótömlővel hűsítik, a pingvineknél pedig párásító berendezés van. Hozzátette azt is,

hogyha nem figyelnének oda a megfelelő árnyékolásra, vagy hűtésre, akkor bizonyos állatoknál probléma lenne.

A jegesmedvék, vagy hóbaglyok ebbe a körbe tartoznak, a pingvinek is részben, de az állatkertben látható pingvinek Afrikából származnak, így ők szeretik a meleget.

Ajánlás a látogatóknak

  • Az állatoknak is szükségük van ebben a nagy hőségben egy kis hűsölésre, ha épp szunyókálnak, ne noszogassuk őket, pláne ne dobáljuk.
  • Az állatok etetése hőmérsékletfüggetlen, de ha otthonról hozott étellel etetjük őket, az nem egészséges. Bizonyos állatokat az erre szolgáló Zoo csemegével etethetjük - ajánlotta Hanga Zoltán.
Ezeket a szabályokat nem azért hoztuk, mert mindenáron keretek közé akarjuk szorítani az emberek állatkerti látogatását, hanem mert ez szolgálja az állatok egészségét

- tette hozzá.

A nagy melegben akár el is pusztulhatnak az állatok

Súlyos betegséget okozhat az állatoknak a nagy meleg; akár pusztulásukat is okozhatja, ha nem figyelünk oda ilyenkor fokozottabban házi kedvenceinkre vagy a gazdasági haszonállatokra - mondta el az Inforádióban az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetője, Seres Zoltán.

Hasznos tanácsok házi kedvenceknél

  • Akváriumban, terráriumban tartott kisállatot tűző nap mellett soha ne hagyjunk.
  • Lakásban tartott állatnak mindig biztosítsunk hűvöset, húzzuk le a redőnyt, ha elmegyünk.
  • Mindig legyen folyadék és étel utánpótlás. Ilyenkor lazább tápokat adjunk.
  • A kutyákat, macskákat nemcsak itathatjuk, hanem akár a szőrüket is leönthetjük egy pohár vízzel.
  • A nagy melegben kora reggel, délelőtt, vagy késő délután, este induljunk hosszabb sétákra. A sötétebb, nagyobb szőrű kutyáknál egy kánikulában megtett hosszabb séta végzetes pusztuláshoz vezethet.

Udvaron tartott állatok esetében

  • Láncon semmiféleképpen ne tartsunk kutyát, legyen lehetősége arra, hogy behúzódhasson az árnyékba.
  • Az energiában gazdag táplálék helyett inkább folyadékot adjunk nekik.
"Ha mégis napszúrást kapott az állat, akkor érdemes a folyadékpótlásról gondoskodni, hűteni az állatot kívülről és állatorvosi segítséget sem árt kérni"

- mondta Seres Zoltán.

Állatot az autóban hagyni szigorúan tilos

Hosszú út előtt érdemes beszerezni egy utazóládát, amit a csomagtartóba tehetünk, ami a kutyának is komfortérzet és biztonságot jelent. Fontos az is, hogy az utazás biztonságát ne veszélyeztesse az állat, ne tudjon előreugrani a sofőrhöz, mert balesethez is vezethet - magyarázta az Egyesület vezetője.

"Kutyákat autóban hagyni nyári időszakban szigorúan tilos, hiszen ha tűző napon hagyjuk a az autót, olyan magasra emelkedik a hőmérséklet, ami az állatok rövid távú pusztulását jelentheti.

Az állatainkat úgy tartani, hogy azok fizikai, lelki károsodást szenvednek, vagy elpusztulnak, az állatkínzásnak minősül, ami bűncselekmény, akár börtönbüntetést is kaphat a tulajdonos"

- emelte ki Seres Zoltán.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×