eur:
389.51
usd:
363.12
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Pixabay

Eltörölhetővé vált egy világszintű kór

2030-ra akár teljesen felszámolhatják a krónikus hepatitisz C vírusfertőzést - nyilatkozta az InfoRádiónak a Vírusos Májbetegek Országos Egyesületének alelnöke. Az egyesület 12 éve rendezi meg minden évben július 28-hoz közel ezt a napot, mert akkor született Samuel Blumberg, a Hepatitisz B vírus felfedezője.

Már két éve elérhetőek azok az új gyógyszerek, amelyekkel a hepatitisz C gyógyítható. Az egészségügyi Világszervezet (WHO) célja, hogy 2030-ra teljesen felszámolja a vírusfertőzést - mondta Werling Klára, a Vírusos Májbetegek Országos Egyesületének alelnöke.

"2017-ben Magyarország is csatlakozott ehhez a célhoz.

A hepatitisz C esetében reális esély van arra, hogy a betegeket meggyógyítsuk,

de ehhez az kell, hogy a magas rizikócsoportba tartozó betegek, valamint az orvosok is gondoljanak arra, hogy ez a betegség létezik" - tette hozzá.

Az egyesület alelnöke azt is elmondta, hogy a hepatitisz B kevésbé gyakori, mint a C, mivel a B ellen 1998 óta van már védőoltás is, amit 12 éves korban adnak, valamint évtizedek óta szűrik a vérkészítményeket. A C változatot 1989-ben fedezték fel, és 1992 óta szűrik a vérkészítményeket.

A rizikócsoportba tartoznak azok, akik 1992-93 előtt estek át műtéten, és vért, vagy vérkészítményt kaptak. Ebbe a csoportba tartoznak még az intravénás droghasználók, valamint a tetováltak, és testékszerrel rendelkezők akkor, ha nem megfelelő helyen, higiéniás körülmények között kapták a testfestést vagy a testékszereiket. Azok is a rizikócsoporba tartoznak, akiknek a családjában felmerült már ilyen betegség. Vannak olyanok is, akik a munkájuk során fertőződtek meg: egészségügyi, rendvédelmi dolgozók, rendőrök - vázolta fel Werling Klára.

  • A hepatitis B és C változatok a legveszélyesebbek, mert azok az akut fertőzés után krónikussá válnak és májzsugor, májrák alakul ki.
  • A hepatitis A és E akut betegséget okoz, amelyek meggyógyulnak és nem alakul ki belőlük krónikus betegség.
  • A hepatitis D vírus akkor tudja megfertőzni a szervezetet, ha egyidejűleg vagy korábban az egyén hepatitis B vírussal is megfertőződik/megfertőződött. A betegség krónikussá válhat.

A betegek kétharmada nem tudja, hogy hepatitiszes

"A világnap fő célja, hogy felhívja a figyelmet a betegségre, hiszen a magyar adatok azt mutatják, hogy a hazai betegek egyharmada, 30-32%-a tud csak a betegségéről, és csak a fertőzöttek 20%-a kapta meg eddig a kezelést" - mondta a szakember, aki szerint nagyon fontos feladat a betegségükről nem tudók felderítése.

Ők ugyanis elmennek pedikűrre, manikűrre, fogorvoshoz, és ha véletlenül nem megfelelőek a higiéniás körülmények, továbbadhatják a vírust.

Az egyesület alelnöke arról is beszálmolt, hogy a betegekségüket ismerők kétharmada 1945 és 1970 között született.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×