eur:
393.14
usd:
366.77
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Dr. Melczer Mária Ágnes, a Magyar Gyógyszerész Kamara Békés megyei elnöke kiszolgál Telekgerendáson, a helyi gyógyszertárban. Két esztendő alatt a patikák húsz százaléka bezárt Békés megyében. A folyamat napjainkban is folytatódik, sőt a gyógyszerészek attól tartanak, hogy a folyamatosan apadó állami hozzájárulás csökkenése és a most beinduló generikus program, amelynek keretében mindig a legolcsóbb készítményt kell felajánlani, tovább ronthatják a gyógyszertárak helyzetét. A gyógyszertárak működtetése tőkeigényes tevékenység, nagy a bér- és rezsiköltsége, s mindehhez több tízmilliós gyógyszerkészlet társul.
Nyitókép: Rosta Tibor

Káosz a felfüggesztett vérnyomáscsökkentők körül

Egy kínai gyártó alapanyaga miatt függesztették fel 27 vérnyomáscsökkentő forgalmazását, de nem vonták vissza a már a betegeknél lévő gyógyszereket, ez zűrzavart okozott a gyógyszertárakban.

Korábban beszámoltunk róla, hogy június 29-i hatállyal összesen 27 vérnyomáscsökkentő gyógyszer itthoni forgalmazását függesztette fel az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI). A termékekben közös, hogy hatóanyagként mindegyik vasartant tartalmaz.

A bejelentés kisebb pánikot keltett a patikákban, mert a közlemény csak arról szólt, hogy vizsgálják az alapanyag összetételét, az ugyanakkor nem szerepelt benne, hogy a lehetséges hiba milyen természetű, milyen veszélyt hordoz, valamint hogy a vizsgálat meddig fog tartani és mit tegyenek azok, akiknek ilyen kiváltott gyógyszerük van.

Sok érintett úgy értelmezte a helyzetet – és ez okozott feszültséget a gyógyszertárakban –, hogy a jelzett gyógyszereket visszaválthatja - írja a Népszava.hu.

A Népszavát tájékoztató gyógyszerészek azt mondták, hogy sokan visszahozták a valsartan hatóanyagú vérnyomáscsökkentőjüket,

de a patikák nem vehették vissza azokat, mert a hatóság nem visszahívta, csak felfüggesztette a készítmények forgalmazását.

Az érintettek nem értették, hogy mi a különbség a két intézkedés között. A gyógyszertárak dolgozói is csak valószínűsíteni tudták, hogy a feltételezett gyártási hiba nem befolyásolja a gyógyszer hatékonyságát.

A feltételezések szerint az lehet a probléma, hogy bár a 27 szóban forgó terméket különböző gyárak állítják elő, valamennyi ugyanabból a kínai forrásból szerzi be az alapanyagot, és ennek a hatóanyagnak a gyártója jelezte a minőségi problémát. Először a cseh és a lengyel gyógyszerhatóság lépett, majd a hazai is felfüggesztette – a helyzet tisztázásáig – az érintett termékek forgalmát.

Jelen helyzetben az javasolható, hogy akinek megrendült a bizalma a már kiváltott gyógyszerében az keresse fel háziorvosát és konzultáljon vele az esetleges váltásról

- írja a Népszava.

A jelzett alapanyag más forrásból egyéb termékekben is elérhető, ugyanakkor nem áll rendelkezésre olyan információ, ami alapján azt kellene javasolni, hogy aki a most felfüggesztett tételekből váltott ki gyógyszert, az ne szedje be.

Ma már az OGYÉI honlapján olvasható közleményben is szerepel az az útmutatás, hogy

akik az érintett gyógyszereket szedik "továbbra is folytathatják a terápiát."
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×