eur:
392.37
usd:
365.87
bux:
66823.06
2024. április 26. péntek Ervin
Washington, 2018. április 24.Emmanuel Macron francia államfő (b) és Donald Trump amerikai elnök sajtótájékoztatót tart a washingtoni Fehér Házban 2018. április 24-én. Macron háromnapos hivatalos látogatáson tartózkodik az Egyesült Államokban. (MTI/EPA/Shawn Thew)
Nyitókép: SHAWN THEW

Nem hangzott el reménykeltő kijelentés Donald Trumptól

Van-e B-terv arra, ha Trump amerikai elnök felrúgja az iráni olajalkut, amely súlyos következményekhez vezethet a Közel-Keleten? Macron francia elnök többek között azzal a céllal utazott Washingtonba, hogy lebeszélje újdonsült jóbarátját a veszélyes döntésről.

Az angol nyelvű média „bromance”-nak, azaz fivérek románcának nevezi Donald Trump és Emmanuel Macron látszólag közeli viszonyát, amelyet hosszan tartó parolázások és a nyilvánosság előtt egymás dicsérgetése kísér.

Trump pompás állami látogatást szervezett Macronnak, aki hosszú ideje az első francia elnökként élvezheti a régi szövetséges vendégszeretetét. Macron és felesége, Brigitte különleges díszvacsorát költhetett el a Fehér Házban. A globális külpolitikában magának egyre inkább helyet követelő

Macron ugyanakkor azzal a céllal utazott Amerikába, hogy lebeszélje Trumpot arról, hogy felrúgja a nagyhatalmak és Irán nukleáris megállapodását.

Ennek lényege: Irán lemond az atomfegyverről, cserébe kereskedhet.

Eredetileg nem volt B-terv arra, hogy mi lesz, ha Trump mégis makacsul ragaszkodik ahhoz, hogy a szerinte veszélyes Teheránt inkább büntetni, mint bátorítani kell. Macron viszont most már azt mondja, hogy „új alkut kell kötni Iránnal”. Ennek részeként beszélni kell Irán 2025 előtti nukleáris programjáról – az iszlám köztársaságnak nem tilthatják meg ugyanis a békés célú atomenergia-felhasználást. Emellett meg kell vizsgálni Teherán hosszútávú nukleáris ambícióit, ballisztikus rakétaprogramját és Közel-Keleti befolyását – mondja a francia elnök.

Macron ezt azért vetette fel, mert szerinte a jelenlegi egyezmény választ ad az első kérdésre, de tudomásul veszi Trump aggályait a többi kérdésben. Az amerikai elnök „őrültnek és nevetségesnek” nevezte az alkut, amelyet „soha nem kellett volna megkötni”.

Iránnak természetesen nem tetszik, hogy mások alkudoznak a jövőjéről vagy hogy ismét büntetni akarják. Teherán közölte: ha Amerika kivonja magát a többpárti egyezményből, akkor „valószínűleg” Irán is felmondja azt.

Az irániakra való nyomásgyakorlás egyik módja az lenne, ha Amerika fenntartaná befolyását Szíriában. Csakhogy Trump nyíltan közölte: haza akarja rendelni katonáit. Macron és a jövő héten Washingtonba látogató Angela Merkel német kancellár is arra sürgeti, hogy ne siessen a csapatkivonással. Minderre válaszul úgy fogalmazott, hogy „viszonylag hamar kivonja a csapatokat, amikor elvégezték a feladatot”.

A francia-amerikai ölelkezés ellenére Trump nem ígért semmit az európaiakat is érintő amerikai acél- és aluminiumipari védővámok kérdésében. Nem hangzott el reménytkeltő kijelentés Trumptól arról sem, hogy Amerika visszatér-e a párizsi klímaegyezmény hatálya alá.

Címlapról ajánljuk

Titokzatos nagy vásárlás előtt az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 13:10
×
×
×
×