eur:
388.37
usd:
360.69
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
Nyitókép: Pexels

Autósok, figyelem: fontos döntés született

Tisztességtelen szerződési kikötésnek nyilvánította és megsemmisítette a Fővárosi Ítélőtábla az egyik nagy biztosító casco feltételeinek egy részét – számolt be a másodfokú jogerős ítéletről Kovács Kázmér, a Magyar Autóklub Jogi és Érdekvédelmi Bizottságának elnöke.

A gépkocsi távirányítója, kulcsa, indítókártyája olyan bizalmi tartozék, amit fokozott gondossággal kell kezelni, és a biztosítottak nem lehetnek közömbösek a biztosított vagyontárgy megóvása tekintetében. Ezek megtartásához, megóvásához a biztosító követelményeket fűz, a kulcsokat például le kell adni, ha lopáskárra hivatkozással történik kárbejelentés – közölte a Magyar Autóklub Jogi és Érdekvédelmi Bizottságának elnöke.

Kovács Kázmér hozzátette: előfordulhat azonban az, hogy bármennyire is gondosan jár el a biztosított, a kulcsot ellopják tőle, és így tulajdonítják el az autót, vagy nincs tudomása arról, hogy a kocsihoz további kulcsok is tartoznak, nem tud eleget tenni annak, hogy a kulcsokat leadja a lopáskár után.

Az új Polgári Törvénykönyv széleskörű lehetőséget nyújt a biztosítóknak a korábbi szabályozáshoz képest jelentős szigorításra legalábbis azon ügyfelekre nézve, akik nem minősülnek fogyasztónak, vagyis akár a családi vállalkozások tekintetében is. Ez a körülmény már a casco biztosító kiválasztásánál, a szerződések megkötésénél indokolja a fokozott elővigyázatosságot, szakember igénybevételét, a feltételek vizsgálatát.

A most hozott jogerős ítélet azonban egyértelművé tette, hogy a biztosítók még a gazdálkodó szervezetek biztosítási feltételeibe sem csempészhetnek akármit, tehát a cégek biztosításaiban sem alkalmazhatnak tisztességtelen kikötéseket - tudatta a Magyar Autóklub Jogi és Érdekvédelmi Bizottságának elnöke.

Az Allianz Hungária Biztosító Zrt. a most ítéletben érvénytelenné nyilvánított szerződési feltételeiben ugyanis gyakorlatilag kizárta ügyfelei számára az egyedi körülményekre hivatkozás, a védekezés lehetőségét. A biztosítás rendeltetése viszont éppen az előre nem látható, fel nem ismerhető kockázatokra nézve az ügyfelek vagyoni biztonságának megteremtése, hiszen éppen ezért fizetünk a biztosítóknak. Előfordulhatnak ugyanis olyan esetek, amikor a biztosított gondos eljárása esetén is képtelenné válik a kulcsok, távirányítók hiánytalan leadására a lopáskárt követően, gondoljunk például azokra az esetekre, amikor az autó eltulajdonítását éppen a kulcs jogosulatlan eltulajdonítása tette lehetővé olyan időpontban, amikor az autósnak a kulcs hiányáról még nem is kellett, hogy tudomása legyen, de más hasonló esetek is előfordulhatnak – fejtette ki.

Kovács Kázmér szerint a mostani döntés nyomán az várható, hogy nemcsak az Allianz Hungária Biztosító Zrt., hanem – amennyiben indokolt –

esetleg további biztosítók is további perek bevárása nélkül már megelőzésként törölni fogják feltételeikből az ilyen tisztességtelen kikötéseket.

Kármegelőzési kötelezettség mindig terheli a biztosítottakat, aki a lakása ajtaját nyitva hagyta, nem hivatkozhat arra, hogy betörtek hozzá, a gondossági kötelezettség azonban nem abszolutizálható. A gondosság mértékét igazolni kell tudnia az autósnak – emelte ki.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×