eur:
392.59
usd:
365.78
bux:
66850.85
2024. április 26. péntek Ervin

Januártól 3, illetve 3,8 százalékkal nőnek a nyugdíjak és a nyugdíjszerű ellátások - a nap hírei

Megvásárolja az állam a fővárosi önkormányzattól a Bálnát a Magyar Turisztikai Ügynökség számára. Hivatalosan is jóváhagyták az Európai Unió jövő évi költségvetését.

Januártól 3, illetve 3,8 százalékkal nőnek a nyugdíjak és a nyugdíjszerű ellátások. Az emelés mértéke attól függ, hogy 2017-ben, vagy korábban állapították meg a járandóságot. A 3 százalékos emelést a törvényi előírásoknak megfelelően kapják az érintettek, míg a további 0,8 százalékot azok, akiknek az idei évnél régebben állapították meg a nyugdíját. Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere felhívta a figyelmet, hogy a novemberi 0,8 százalékos egyösszegű kiegészítés is beépül a 2017 előtt megállapított nyugdíjakba.

Praxisonként 3 millió forintot kapnak az alapellátó fogorvosok még az idén. Az egészségügyért felelős államtitkár bejelentette: összesen 7,6 milliárd forint áll rendelkezésre az alapellátásban dolgozó fogorvosok támogatására. Ónodi-Szűcs Zoltán hangsúlyozta: az elmúlt időszakban folyamatosan bővülő forrásokkal lehetett számolni az egészségügyben. Hozzátette: nem egyszeri juttatásról van szó, a támogatást jövőre is szeretnék adni, abban kell megállapodni a szakmával, hogy ezt milyen formában juttassák el hozzájuk.

Együttműködnek a visegrádi országok a védőoltások beszerzésében – jelentette be az emberi erőforrások minisztere. Balog Zoltán a V4-ek egészségügyért felelős miniszterei konferenciájának megnyitóján elmondta: azt javasolják, hogy első körben olyan speciális oltóanyagok és immunbiológiai készítmények közös beszerzéséről egyeztessenek, amelyeket ritkán előforduló betegségeknél szükséges járványügyi intézkedések során használnak.

A kormány 60-70 milliárd forintot zárol a jövő évi költségvetésből, mert úgy számol, hogy ekkora bírsággal sújthatja az országot a 4-es metró körüli korrupció miatt az Európai Bizottság. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón elmondta, hogy a zárolás nem érintheti az egészségügyet, a szociális szférát és az oktatást. Lázár János azt is bejelentette, hogy a Fővárosi Önkormányzattól az állam megveszi a Bálnát a turisztikai ügynökség számára. A Várkert Bazár felújításának műszaki részleteire vonatkozó kérdésre azt mondta: az egyre romló állag, a felmerült hibák oka alapvetően a vizesedés.

Az eddigi eredménytelen bértárgyalások miatt ismét megalakította sztrájkbizottságát a Dunaferrnél a Mozdonyvezetők Szakszervezete helyi tagcsoportja. Az érdekképviselet a többi között az alacsony bérek, a munkaerőhiány, és a megmaradt dolgozókra háruló megnövekedett igénybevétel miatt kezdeményezett augusztusban kollektív munkaügyi vitát. Ha a jövő keddi újabb tárgyaláson sem lesz előrelépés, akkor az érdekképviselet kész a munkabeszüntetésre is.

Bemutatták a GYSEV új Flirt motorvonat-flottájának első járművét Szombathelyen. A jelentős részben hazai gyártású Stadler villamos motorvonatok várhatóan a jövő év közepétől állhatnak forgalomba a vasúttásaság hálózatán, az utolsót 2019 januárjában szállítja le a gyártó. Mosóczi László, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára elmondta, hogy a hazai vasúttársaságoknál mára Európa legnagyobb Flirt-flottája közlekedik.

Összesen kilenc közúti balesethez riasztották a tűzoltókat a havazás miatt Nógrád megyében. Az időjárás átmenetileg a közúti és a vasúti közlekedést is nehezítette. Nógrád megyében a hajnali óráktól felerősödő havazás fennakadásokat okozott a 2-es és a 22-es főút forgalmában. A megye több településén átmeneti áramkimaradás is volt.

Hivatalosan is jóváhagyta az Európai Unió jövő évi költségvetését az Európai Parlament és a tagállamok kormányait tömörítő tanács. Mark Kivine, az unió soros elnökségét betöltő Észtország pénzügyminiszter-helyettese elmondta, hogy a következő pénzügyi év prioritása a migrációs válság kezelése, a biztonság erősítése, illetve a gazdasági növekedés, a munkahelyteremtés és az innováció serkentése.

Határozott lépéseket vár Ferenc pápa a nemzetközi közösségtől a rohingják ügyében. A katolikus egyházfő ugyan nem nevesítette a muszlim kisebbséget a bangladesi elnök és nemzetközi tisztségviselők előtt mondott beszédében, de sürgette, hogy Dakka azonnal kapjon segítséget a menekültek ellátásában. A pápa a hét elején járt Mianmarban, az ottani katolikus közösség vezetőinek kérésére ott sem nevesítette a rohingjákat.

Megerősítették a holland hatóságok, hogy mérget tartalmazott az üveg, amelyet Slobodan Praljak volt boszniai horvát tábornok kiivott szerdán a hágai Nemzetközi Törvényszék ítélethirdetésén. További részleteket azonban csak a boncolás és a toxikológiai vizsgálatok után közölnek. A hatóságok most azt is vizsgálják, hogyan juthatott a méreghez Slobodan Praljak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×