eur:
394.05
usd:
365.7
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nem lesz jobb Katalóniának önállóan

"Nem lesz jobb Katalóniának önállóan"

A Spanyolország-szakértő szerint hétfőn, ha a tényleges függetlenségét nem is kiáltja ki Katalónia, egy függetlenségi nyilatkozat megszülethet. Nagy Sándor Gyula, a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető kutatója az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta, a létrejövő független állam semmilyen nemzetközi szervezetnek nem lesz automatikusan tagja.

A katalán függetlenségi törekvés motivációjáról szólva Nagy Sándor Gyula kiemelte, azért akartak kiválni, mert akkor a spanyol központi kormányzat nem fogja meglopni őket.

„Ez egy szlogen volt:

meglopnak minket, de ha kilépünk Spanyolországból, több pénzünk marad, jobban fogunk élni.

Ez egy nagyon populista, leegyszerűsített nacionalizmus, amit tételesen lehet cáfolni, ahogy ezt sok szakértő meg is teszi. A probléma ott van, hogy ha valaki leáll egy katalán nacionalistával vitatkozni, az érvrendszer kimerül abban, hogy a katalán függetlenséget, amit a spanyolok megvontak, vissza kell adni, mert akkor nekik jobb lesz.”

A Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető kutatója azt mondta, nem lesz jobb nekik, hiszen ha egyoldalúan kilépnek Spanyolországból, önálló államként automatikusan nem lesznek tagjai a nemzetközi szervezeteknek.

„A katalán miniszterelnök azzal fenyegetőzik, hogy hétfőn bejelenti az egyoldalú függetlenségi nyilatkozatot, ezzel a nemzetközi és az uniós jog szerint új állammá válnak. Ezt Spanyolország vagy elismeri, vagy fegyveres erővel meg akarja tartani, vagy bojkottálja – sokféle verzió van. Az új államnak azonban nem lesznek automatizmusai,

semmilyen nemzetközi szervezetnek nem lesznek automatikusan a tagjai.

Jean-Claude Junckertől kezdve több európai politikus elmondta, ha esetleg a spanyol joggal összhangban létrejönne egy független katalán állam, akkor az az Európai Unión kívül lenne. Az fel sem merül, hogy mindez nem a spanyol joggal összhangban történjen, az a nemzetközi jog megsértése lenne.”

Nagy Sándor Gyula szerint az a legvalószínűbb forgatókönyv, hogy jövő héten elfogadnak egy függetlenségi nyilatkozatot, ami lefekteti a független állam létrehozásához szükséges lépéseket, amelyeket meg akarnak tenni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×