eur:
393.03
usd:
366.11
bux:
66841.8
2024. április 26. péntek Ervin
Lefülelik a budapesti bulinegyedet

Lefülelik a budapesti bulinegyedet

Egy magyar startup csapat végezheti el a közeljövőben a VII. kerületi bulinegyedben tapasztalható zaj mérését. Wolf Krisztián, a Robotic Observer ügyvezetője az InfoRádióban kiemelte, a szenzorokkal az is mérhető, hogy az adott zajszennyezés emberek egy csoportjától vagy egy koncertteremből származik.

A zajmonitorozás azt jelenti, hogy a város stratégiai pontjaira szerelt szenzorok hosszabb ideig – hetekig, hónapokig, akár évekig - megfigyelik a zajkörnyezetet - magyarázta a Robotic Observer ügyvezetője. Wolf Krisztián hozzátette, a bulinegyed esetében azt kell megmérniük,

mekkora zajterhelést kapnak az egyes területek.

„A mesterséges intelligencia képes megismerni és szétválogatni a különböző zajforrásokat, mint az emberi fül, mi is meg tudjuk különböztetni, hogy egy jókedvű csoport megy el az ablakunk alatt vagy a szomszéd bárból szól a zene. A szenzorrendszer, ha megfelelő sűrűségben telepítjük, arra is képes, hogy a zaj pontos helyét is meghatározza.”

A kijelölt pontokra szerelt szürke dobozok az online interfészen keresztül egy képernyőn megjelenítik a zajszintet, amelyet akár térképen is elhelyez - mondta a Robotic Observer ügyvezetője. Wolf Krisztián hozzátette, az adatok a mérési időszak alatt bármikor elérhetőek, és akár a zajkeltés pillanatában is megnézhetőek.

„A folyamatos mérésnek az a legnagyobb haszna, hogy objektív adatokat ad a környékről, pontosan lehet tudni, mi zajlik ott, nem csak egy adott időpillanatban. Látható, mikor túlzott a zajterhelés és mikor kevésbé.”

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Csányi Sándor: történetének legnagyobb bankvásárlása jöhet az OTP-nél!

Csányi Sándor: történetének legnagyobb bankvásárlása jöhet az OTP-nél!

Ma 10 órától tartja közgyűlését az OTP, ahol a részvényesek többek között döntenek az osztalékfizetésről és saját részvények visszavásárlásáról. A rendezvényen beszédet mond Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A Portfolio az esemény helyszínéről tudósít.  A hazai részvénypiaccal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. A rendezvényen részt vesz többek között Rékasi Tibor, a Magyar Telekom vezérigazgatója és Ormosy Gábor, az AutoWallis vezérigazgatója. Jelentkezni és regisztrálni itt lehet, a program itt olvasható, az előadóink listája itt található.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×