eur:
392.95
usd:
367.92
bux:
67150.97
2024. április 26. péntek Ervin

Nagyon jó hírt kapnak a fizetésből élők

Magasabb járulékcsökkentést hozhat a jövő év, ugyanis a bérmegállapodásban foglaltaknál nagyobb mértékű köztehermérséklés is elképzelhető - írja a Magyar Idők.

További munkaadói járulékcsökkentésre tesz javaslatot a munkáltatói oldal ősszel – értesült a Magyar Idők. A jövőre esedékes, 2-2,5 százalékos tervezett mérséklésen felüli további könnyítés is esélyesnek tűnik, egyfelől azért, mert a költségvetés jó helyzetben van, másfelől pedig egyre több ágazati szereplő sürgetné a lépést.

Lenne lehetőség az élőmunkát sújtó adóterhek tervezettnél nagyobb mértékű csökkentésére a szakértők szerint. Jövőre a bérmegállapodás értelmében a munkaadókat terhelő szociális hozzájárulási adó legalább két százalékponttal csökken, de várhatóan teljesülnek a gazdasági, munkaerőpiaci feltételek ahhoz, hogy további 0,5 százalékpontos könnyítést kapjanak a foglalkoztatók.

"A munkaadókat sújtó járulékok további csökkentését kezdeményezheti az őszi egyeztetések során a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége" – mondta a Magyar Időknek Rolek Ferenc alelnök. Kiemelte: ezt egyfelől egy nagyobb arányú köztehermérsékléssel, másfelől a 2019-re tervezett – legalább hatszázalékos bérnövekedés esetén ígért – negyedévenként két százalékpontos mérséklés egy részét előrébb hozva lehetne elérni.

Szakértők szerint az esetleges csökkentés nyomán – amennyiben az nem veszélyezteti a költségvetés egyensúlyát – további béremelkedésre, valamint a versenyképesség növelésére lehet számítani. Az adóék is szűkülne, amelynek mértéke európai összevetésben nálunk még mindig magas - írja a Magyar Idők.

Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Szép csendben egy új háborúba csúszott Európa, amit még nem veszített el

Szép csendben egy új háborúba csúszott Európa, amit még nem veszített el

Uniós szintű ellenintézkedéseket javasolnak a kínai „Övezet és Út” kezdeményezéssel (BRI), valamint Oroszország terjeszkedésével szemben. Az Európai Bizottság számára készült jelentés szerint Kína a BRI révén növeli gazdasági és geopolitikai befolyását, valamint azt szorgalmazzák, hogy az EU-nak aktívabb és stratégiai megközelítést kell alkalmaznia nemzetközi partnerségeit illetően, ha diverzifikálni akarja ellátási láncait és kezelni akarja az olyan kihívásokat, mint a klímaválság által kiváltott migráció. A szerencse az, hogy az EU még nem veszítette el teljesen a titkos gazdasági háborút, ráadásul több pénzt sem kell elköltenie, csak uniós szintű összefogásra van szükség.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×