eur:
392.26
usd:
366.78
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Ezt nem tartja be sok anyuka

Ezt nem tartja be sok anyuka

Kedden van az anyatejes táplálás világnapja. Az Egészségügyi Világszervezet 1993-ban döntött a megtartásáról. A WHO szerint a csecsemőknél az első hat hónapban a kizárólagos szoptatás ajánlatos.

A világon évente több millió csecsemő hal meg, vagy lesz súlyos beteg, mert nem jut anyatejhez, és sok országban tendencia, hogy egyre kevesebb nő szoptatja a gyerekét. Az Egészségügyi Világszervezet az anyatejes táplálás népszerűsítése érdekében a szoptatás világnapját augusztus elsején tartja. Ilyenkor az egészségügyi szakemberek felhívják a figyelmet arra, hogy a csecsemőt hat hónapos koráig érdemes kizárólag anyatejjel táplálni.

Magyarországon az anyukák kevesebb, mint fele táplálja kizárólag anyatejjel a gyermekét a kívánatos ideig - mondta korábban Csordás Ágnes, a Magyar Védőnők Egyesületének elnöke.

„Sokan nem hiszik el, hogy valóban elegendő a gyermeknek az anyatej, ezért idejekorán kezdik el a hozzátáplálást”

– emelte ki.

Az Anyatejes Táplálás Világnapja alkalmából egy Mama-Baba padot adott át a Fiatal Családosok Klubjának Egyesülete Újbudán – mondta Király Nóra, a szervezet elnöke.

A WHO ajánlása szerint a szoptatás legalább kétéves korig javasolt.

A szervezet hangsúlyozza: az anyatejben semmivel sem pótolható anyagok találhatók, amelyek védettséget nyújtanak a fertőzésekkel szemben, erősítik az immunrendszert. Az ilyen módon táplált gyerekek kevesebbszer lesznek betegek, és a szoptatás az anyáknak is jót tesz, mert kevésbé érinti őket a szülés utáni depresszió, csökken az esélye a petefészek- és emlőrák kialakulásának is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×