eur:
392.95
usd:
367.92
bux:
67150.97
2024. április 26. péntek Ervin

Új tagja lett a NATO-nak - a nap hírei

Elhunyt Jókai Anna író, a nemzet művésze. Nagy-Britanniában közzétette a rendőrség a szombati londoni merénylet három elkövetője közül kettőnek a nevét. Moszkvának nincsenek kompromittáló adatai az amerikai elnökről - jelentette ki az orosz elnök. A nap legfontosabb hírei június 5-én.

Elhunyt Jókai Anna író, a nemzet művésze. A Kossuth Nagydíjas alkotó 84 éves volt. Jókai Annának 1966-ban jelent meg első novellája, 1968-ban pedig az első regénye. 1986 és 89 között az Írószövetség alelnöke, 1989-től elnökségi tagja, 1990-től 92-ig az elnöke volt. Jókai Anna munkásságát számos díjjal ismerték el: elnyerte a József Attila-díjat, a Magyar Érdemrend nagykeresztjét. 1994-ben Kossuth-díjjal, 2014-ben Kossuth-nagydíjjal tüntették ki és abban az évben lett a Nemzet Művésze.

Nagy-Britanniában közzétette a rendőrség a szombat éjszakai londoni merénylet három elkövetője közül kettőnek a nevét. Az egyik támadó pakisztáni, a másik marokkói származású, és egyiküket korábban már figyelték a hatóságok. Az ügyben jelenleg 11 ember van őrizetben. Theresa May miniszterelnök közölte: még nem sikerült minden áldozatot és sebesültet azonosítani, de sok közülük külföldi. Az elkövetők a London híd járdájára felhajtva gyalogosokat gázoltak el, és utána sok embert megkéseltek. Heten meghaltak, a 48 sebesült közül 18 van válságos állapotban.

Olaszországban új biztonsági rendszert dolgoznak ki a hatóságok a nyári hónapokra érkező több millió turista és a helyi lakosok védelmére. Az intézkedések között szerepel az idegenforgalmi szempontból kiemelt helyszínek, a leglátogatottabb tengerparti üdülőhelyek teljes lezárása a járműforgalom elől. Hangsúlyosabb figyelmet kapnak a tömegrendezvények, ezek környékét is lezárják, több, egymást követő ponton ellenőrizve az érkezőket.

Hivatalosan is a NATO tagja lett Montenegró. A volt jugoszláv tagköztársaság külügyminisztere letétbe helyezte Washingtonban országa csatlakozási okmányát. A mintegy 650 ezer lakosú Montenegró a NATO 29. tagállama. Az észak-atlanti katonai szervezet kollektív védelmet biztosít a szövetség tagjainak; a NATO bármely tagja elleni támadás a szövetség egésze elleni támadásnak tekintendő.

Minden legfelsőbb bíróság kötelessége az igazságszolgáltatás függetlenségének védelme, e nélkül nem lehetséges a jogállamiság és a jog előtti egyenlőség - jelentette ki a Kúria elnöke 19 ország bíráinak budapesti tanácskozásán. A négynapos konferencia megnyitóján Darák Péter kiemelte: a 21. századi jog és annak alkalmazása, egyre fontosabb szerepet játszik a társadalmi konfliktusok rendezésében szerte a világon.

Feljelentést tett az Együtt a Várkert Bazár vezetőjével szemben, hűtlen kezelés miatt. Az ellenzéki párt emellett felszólította a Miniszterelnökséget vezető minisztert, hogy haladéktalanul mentse fel tisztségéből Gyutai Csabát, az átvilágítás dokumentumait pedig adja át a nyomozóhatóságnak. Lázár János a múlt heti kormányinfón azt mondta: meg kell várni az átvilágítás végét. A Magyar Nemzet azt írta: a vizsgálat szerint Várkert Bazár vezetője a Várgondnokság I. kerületi lakásába költözött, de két és fél év alatt sem bérleti díjat, sem rezsit nem fizetett.

Immár hét arab ország szakította meg a diplomáciai kapcsolatokat Katarral. Szaúd-Arábia és szövetségesei azt állítják, hogy Doha Iránhoz köthető fegyveres terrorcsoportokat támogat, illetve beavatkozik a belügyeikbe, amivel aláássa a térség biztonságát. Katar szerint hazugságkampány indult ellene, és az állításokból semmi nem igaz.

Moszkvának nincsenek kompromittáló adatai az amerikai elnökről - jelentette ki az orosz elnök. Vlagyimir Putyin az amerikai NBC televíziónak adott interjújában arról is beszélt: Oroszország tavaly nem avatkozott be az amerikai elnökválasztási folyamatba, annak nem is lenne értelme.

Élesen bírálta Al Gore volt amerikai alelnök a hivatalban lévő elnök döntését, amellyel kilépteti az Egyesült Államokat a párizsi klímaegyezményből. A Nobel-békedíjas tekintélyes környezetvédelmi aktivista megalapozatlannak nevezte Donald Trump érvelését, ami szerint a párizsi megállapodás munkahelyek elvesztésével, gyárak bezárásával és alacsonyabb jövedelmekkel járna.

Átveheti az irodalmi Nobel-díjjal járó pénzjutalmat Bob Dylan, miután pár nappal a határidő előtt eljuttatta a Svéd Akadémiához a feltételként elvárt előadását. A 75 éves amerikai énekes-dalszerző a díj történetében az első zenész. A Nobel-díj szabályzata szerint hat hónapja volt arra, hogy valamilyen formában megtartsa témába vágó előadását a díjjal járó 8 millió svéd korona, magyar pénzben negyed milliárd forint pénzjutalom átvételének feltételeként.

Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Szép csendben egy új háborúba csúszott Európa, amit még nem veszített el

Szép csendben egy új háborúba csúszott Európa, amit még nem veszített el

Uniós szintű ellenintézkedéseket javasolnak a kínai „Övezet és Út” kezdeményezéssel (BRI), valamint Oroszország terjeszkedésével szemben. Az Európai Bizottság számára készült jelentés szerint Kína a BRI révén növeli gazdasági és geopolitikai befolyását, valamint azt szorgalmazzák, hogy az EU-nak aktívabb és stratégiai megközelítést kell alkalmaznia nemzetközi partnerségeit illetően, ha diverzifikálni akarja ellátási láncait és kezelni akarja az olyan kihívásokat, mint a klímaválság által kiváltott migráció. A szerencse az, hogy az EU még nem veszítette el teljesen a titkos gazdasági háborút, ráadásul több pénzt sem kell elköltenie, csak uniós szintű összefogásra van szükség.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×