eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Kitolható a szklerózis multiplex rosszabbodása

Kitolható a szklerózis multiplex rosszabbodása

Évek óta május utolsó szerdája, így ebben az évben a mai nap a szklerózis multiplexszel élő emberek világnapja. Magyarországon évente 300-500 új esetet diagnosztizálnak.

A szklerózis multiplex a leggyakoribb gyógyíthatatlan autoimmun neurológiai betegség, amely sokkal több nőt érint, mint férfit. A legtöbb beteg az első tüneteket 20 és 40 éves kora között észleli. A kórkép tünetei attól függően változnak, hogy az agy és a gerincvelő mely részei milyen mértékben károsodnak, ezért a betegség lefolyása és súlyossága is változó. Jakab Gábor, az Uzsoki Kórház neurológiai osztályvezető főorvosa az InfoRádiónak korábban elmondta, a betegség kezelésében nagyon fontos a korai diagnózis.

„Általában nem a betegség életveszélyes, hanem azok a másodlagos szövődmények, amelyek a különböző fogyatékosságokhoz kapcsolódnak, egy keveset mozgó ember például könnyebben kap tüdőgyulladást.”

A szklerózis multiplex szakambulancia vezetője azt is kiemelte, a korszerű terápiás eszközökkel hosszú ideig jó minőségű életet élhetnek a SM-es betegek.

„Több mint húsz éve jelent meg az első úgynevezett immunmódosító szer, amiből már több is van forgalomban, Magyarországon mind elérhető. Ez minőségi javulást hoz, a fogyatékos előrehaladása észrevehetően mérséklődik, ritkábban jelentkeznek rosszabbodások, emiatt

a beteg tovább maradhat aktív: a társadalmi kapcsolataiban és a karrierjében, ezért az életminősége javulhat.”

A betegséget MRI, vagyis mágneses magrezonancia vizsgálattal lehet egyértelműen igazolni, ez a képalkotó diagnosztikai módszer ugyanis kimutatja az agyban lévő gyulladásos gócokat. Magyarországon a statisztikák szerint 8-10 ezer ember érintett a betegségben, a világon pedig több mint kétmillióan szenvednek szklerózis multiplexben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×