eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Nincs ellenszer a kibertámadás ellen

Nincs ellenszer a kibertámadás ellen

Bárki, még a magánfelhasználó is áldozatául eshet a zsarolóvírus támadásának - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Nemzeti Kibervédelmi Intézet vezetője, aki szerint érdemes ingyenes, felhőalapú megoldásokat igénybe venni dokumentumaink tárolására.

A zsarolóvírusok azok az informatikai kártevők, amelyeknek az a céljuk, hogy valamilyen beavatkozást végezzenek a megtámadott számítógépen: legtöbbször fájljaink titkosításával; ahhoz pedig, hogy hozzáférjünk ezekhez, megfelelő mennyiségű bitcoint kell utalni, csak így oldható fel a titkosítás – mondta a Nemzeti Kibervédelmi Intézet vezetője. Bencsik Balázs hozzátette:

a zsarolóvírusok támadása nem célzottan történik,

vagyis a hétvégi kibertámadások sem kifejezetten az egészségügyi intézmények ellen irányultak.

„Inkább úgy mondanám, olyan, mintha a vadász sörétessel lőne az erdőbe, szerencse, ha éppen beleakad egy vad, de ha nem, lő egy újabbat.

A kórházak nem célpontok voltak, hanem beleakadtak a hálóba.”

A Nemzeti Kibervédelmi Intézet vezetője közölte: a bitcoin anonim fizetési eszköz alkalmas arra, hogy a folyamat végén, vagyis dollárra váltáskor is megmaradjon az anonimitás - a különböző bitcoin tőzsdéknek is éppen ez a lényege – tette hozzá. Bencsik Balázs ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy nincs túl sok eszköz a védekezésre, és a magánfelhasználók is bármikor a támadás áldozatai lehetnek.

„Nem lehet kitalálni ellene semmit,

mert olyan a működési modellje, hogy senki ne tudja kontrollálni. Az a felhasználó, aki mindenféle védelem nélkül megosztotta a fájljait az interneten, ugyanúgy ki van téve, mint a vállalati rendszerek felhasználói. Egy kérdés van, ha lefutott és titkosította a fájlokat, hogyan tudja visszaállítani. Itt van különbség a vállalati és magánfelhasználó gépe között, az előbbinél alapvetően elvárt követelmény, hogy biztonsági mentéssel rendelkezzünk, a magánfelhasználóknál ez már nem ilyen triviális.”

Bencsik Balázs a lehetséges védekezés között említette azt, ha a magánfelhasználó valamilyen felhőalapú megoldást vesz igénybe dokumentumai tárolására. Kiemelte: erre meghatározott méretig számos ingyenes alkalmazás áll rendelkezésre.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×