INFORÁDIÓ
2021. április 11. vasárnap
Leó, Szaniszló

közterület-felügyelet

bírság

közlekedés

Figyelem, itt egy régi-új 50-ezres kamera és a rendőrségi állásfoglalás

Figyelem, itt egy régi-új 50-ezres kamera és a rendőrségi állásfoglalás

InfoRádió

Tovább gyűrűzik a fővárosban kihelyezett térfigyelő kamerák képei által kiszabott 50 ezer forintos bírságok ügye.

Korábbi cikkünkben összeszedtük a legproblémásabb helyszíneket, de vannak még "aknák" a városban. Ilyen például a XIII. kerületi Lehel-csarnok Bulcsú utcai kihajtója, ahol bár 2014. eleje óta tilos balra fordulni, mostanában kezdtek a kamera képei alapján 50 ezer forintos csekkeket küldeni. 

Csak március hónapban összesen 843 esetben szabtak ki bírságot a kötelező haladási irány megszegése miatt - írta a helyszínnel kapcsolatban a hvg.hu, hozzátéve, hogy itt részben a közteresek jelenlétében, részben kamerázás alapján történt a bírságolás.

Ez azért is fontos, mert a bírságolás kulcspontjai a kamerák. Tarlós István szerint nem kell befizetni ezeket a bírságokat, mert nem jogszerűen lettek kiszabva, és ezért változtatna is a szabályozáson, Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség államtitkára viszont a fizetést javasolja.

"A közterület-felügyeletnek bizonyos esetekben van joga eljárni a közterületi kamerák felvétele alapján, de döntően az a feladatuk, hogy a helyszínen füleljék le a szabálysértőt" – mondta az InfoRádiónak Kovács Kázmér. Az Autóklub ügyvédje hozzátette, speciális előírásai vannak az olyan kamerafelvételnek, ami alapján eljárás indulhat.

Ennek teljesülését, és így a bírságolás jogszerűségét azonban csak a bíróság fogja tudni eldönteni. Ugyanakkor ha a megbüntetett autós befizeti a büntetést, már nincs jogorvoslati lehetősége.

Milyen kamera?

Speciális előírásai vannak az olyan kamerafelvételnek, ami alapján eljárás indulhat.A kamerának meg kell felelnie a jogszabályban meghatározott többletkövetelményeknek, mint például

  • a felvétel megmásíthatatlansága,
  • meghatározott időn belül a rendőrségre kell kerülnie a képnek,
  • csak a készülék felbontásával lehet hozzáférni az adatokhoz,
  • a törlés is csak bizonyos követelmények esetén lehetséges.

Megszólalt az ORFK is, akik az Indexnek azt írták: "arra tekintettel, hogy a közterület-felügyelet által használt kamerák nem felelnek meg a külön jogszabály által támasztott követelményeknek, a felvett jármű üzembentartójának

objektív felelőssége alapján történő bírságszabás kizárt."

Tehát ha a járművezető személye ismertté válik, azaz bevallja a tettét, akkor meg lehet bírságolni, ha nem (mondjuk mert papíron a hozzátartózóját kellene vádolnia), akkor az üzembentartóval szemben

nem lehet szankciót alkalmazni.

A rendőrségi kamerarendszerrel más a helyzet. Az autópályákon és főutakon felszerelt VÉDA rendszer kamerái megfelelnek a közúti közlekedésről szóló törvénynek, szemben a közteresek kameráival.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018