eur:
393.07
usd:
368.01
bux:
67153.21
2024. április 26. péntek Ervin
Down-világnap: az elfogadás mindenki számára létfontosságú

Down-világnap: az elfogadás mindenki számára létfontosságú

Március 21-e a Down-szindróma világnapja, amelynek célja, hogy növelje a társadalmi elfogadást és segítsen abban, hogy a Down-szindrómások teljes életet élhessenek - mondta az InfoRádiónak Kisari Károly, a Down Egyesület vezetője.

A Down Egyesület vezetője elmondta, egyrészt azon dolgoznak, hogy a társadalom és a köznevelési rendszer pozitívabban fogadja a Down-szindrómát, másrészt szolgáltatásokat és információkat nyújtanak a családoknak.

„Nyíregyházán 2011 óta működik korai fejlesztő központ, 2017 szeptemberétől Budapesten is indul.”

A PISA-felmérésből is látszik, hogy a magyar köznevelésben tapasztalható dimenzió nem kielégítő – jelentette ki Kisari Károly. Hozzátette,

a világon jól működő oktatási rendszerek nyitnak az eltérő fejlődésű emberek felé,

ami lehet pozitív és negatív irányú is.

„Azok az oktatási modellek működnek jól, amelyben tudják ezt kezelni. Ez egy más dimenzió, amiben helye van a normál iskolákban a Down-szindrómának is.”

Down-világnap: az elfogadás mindenki számára létfontosságú

Magyarországon ellenkező irányba megy a köznevelés rendszere, ami a társadalom szűk rétegét tudja kielégíteni – mondta a Down Egyesület vezetője. Hozzátette, a 100-as és plusz-mínusz öt IQ-val rendelkezőkre korlátozódik, ez a gyerekeknek csak tíz százaléka.

„Kilencven százalékuknak nem tud megfelelő alternatívát nyújtani. Ők úgynevezett eltérő fejlődési igényűek. Különböző mértékben. A Down-szindrómások ebbe a csoportba tartoznak.”

A 2007-es ENSZ-egyezmény, az EU-s normák, a magyar jogszabályok és az alkotmány szerint

egy Down-szindrómával élő embernek is joga van a hozzá legközelebb eső oktatási intézményben megkapni a számára legmagasabb színvonalú szolgáltatást

– hangsúlyozta Kisari Károly.

„Ez a mai köznevelési rendszerben esélytelen. Gyakran előfordul, hogy egy fogyatékossággal élő gyereknek kollégiumba kell mennie, mert a településén nincs olyan intézmény, ami be tudná fogadni.”

Az a típusú köznevelési sztenderd, ami lehetővé teszi a Down-szindrómával élő gyerekek befogadását, a tipikus fejlődésű gyerekeknek is létfontosságú – fogalmazott Kisari Károly.

„A tolerancia, a kooperáció, a differenciáltság, az egymás elfogadása a jövő társadalmának alapfeltétele.

Lehet, hogy ezek túl nagy szavak, de a Down világnapján megengedhetőek.”

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×