eur:
392.56
usd:
365.64
bux:
66829.23
2024. április 26. péntek Ervin

Üdvözölték a parlamenti pártok, hogy lesz magyar képviselő a romániai parlamentben

Az összes parlamenti párt üdvözölte, hogy az elmúlt hétvégi romániai választások eredményeképp továbbra is lesz magyar képviselő a bukaresti törvényhozásban. Este 6 órától Barabás T. János, a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető kutatója és Illyés Gergely, a Nemzetpolitikai Kutatóintézet munkatársa elemzi a romániai választásokat az InfoRádió Aréna című műsorában.

A fideszes Németh Zsolt napirend előtti felszólalásában gratulált a romániai parlamenti választáson nyertes Szociáldemokrata Pártnak és jelezte, hogy Magyarország készen áll arra, hogy a szomszédos országgal együtt változtasson az elmúlt években fokozatosan romló magyar-román kapcsolatokon. A Fidesz által korábban támadott, e választáson viszont támogatott RMDSZ szerepléséről Németh Zsolt a következőket mondta.

"Sikeres volt a magyar összefogás Erdélyben, sikeres volt ez a stratégia és azt gondolom, hogy ebből az is következik, hogy ezen az úton fontos, hogy mind az RMDSZ, mind pedig a többi politikai erő Romániában ezen az úton haladjon tovább. Érdemes tovább járni az összefogásnak az útján."

Potápi Árpád, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára válaszában szintén méltatta az RMDSZ és az MPP összefogását.

"A legnagyobb eredmény, ami megszületett ebben az ügyben a választások alkalmával, maga az összefogás, az, hogy az erdélyi magyar politikai erők belátták, hogy a magyar érdekképviselet érdekében félre kell tenniük eddigi évtizedes nézetkülönbségeiket."

A szocialisták részéről Kiss László is üdvözölte a román választás eredményét.

"A pártok összefogása jó lehetőséget biztosít arra, hogy ez a képviselet jó minőségű legyen, ugyanakkor azt is fontosnak tartjuk, hogy a szociáldemokrata párt nyerte a választásokat és szeretnénk, ha a baloldali kormányzat a magyarsággal együttműködve szolgálná a határon túli magyarok érdekeit."

A jobbikos Szávay István hiteles, hatékony és következetes magyar érdekérvényesítést várt a bukaresti parlamentbe jutott magyar képviselőktől és előrevetítette egy esetleges magyar részvételű kormánykoalíció lehetőségét is.

"Alapvetően jónak és kívánatosnak tartom, hogy egy magyar párt részt vegyen a környező országok kormányzásában, ezt azonban csak úgy szabad megcsinálni, ha nem biodíszletként szolgálnak, ha nem kizárólag csak a hatalom érdekében, hanem az adott magyar közösség szempontjából fontos kérdéseknek az előrevitele érdekében tudnak koalíciós megállapodást kötni."

Az LMP-s Szél Bernadett gratulált a magyar összefogás pártjainak és eredményes munkát kívánt képviselőiknek.

"A magyar kormánytól pedig azt várjuk, hogy megosztás helyett sokkal inkább egy olyan megfelelő minőségű román-magyar párbeszédre törekedjen, amely a kint élő magyar közösség érdekeit maradéktalanul kiszolgálja."

A Demokratikus Koalíció örömét fejezte ki, hogy a magyar közösségnek továbbra is lesz képviselete a romániai törvényhozásban, míg a Liberálisok a román-magyar viszony rendezését várták a választás nyomán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×