Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Milyen a kormány és a nyugdíjasok viszonya?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A nyugdíjasok támogatása és az Európai Ügyészi Szervezet is szóba került az Országgyűlés napirend előtti felszólalásai között.

Az LMP-s Hadházy Ákos napirend előtti felszólalásában úgy vélte, hogy már az alaptörvény elfogadásával megindult a társadalombiztosítás beszántása, hisz a szociális jogok biztosítása kimaradt a dokumentumból. Ebbe a folyamatba illik az ellenzéki képviselő szerint az önálló Országos Egészségbiztosítási Pénztár, mint háttérintézmény megszüntetése.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára viszont zavarosnak nevezte az LMP álláspontját és aláhúzta, hogy az alaptörvény mindenkinek garantálja a szociális biztonságot, főleg a legrászorulóbb csoportok számára.

Korózs Lajos az MSZP részéről úgy látta, hogy idén megromlott a kormány és az idős emberek közötti viszony, hisz például már méltányossági közgyógy-ellátást sem vehetnek igénybe, a szülőtartás tervezett intézménye több család viszonyát is tönkreteheti, a 10 ezer forintos év végi támogatást pedig méltányossági alapon kellene kiosztani.

Rétvári Bence válaszában kiállt a nyugdíjasoknak szánt 10 ezer forintos támogatás mellett, majd a szocialista kormányok korábbi, a nyugdíjak csökkentését eredményező lépéseire emlékeztette az ellenzéki képviselőt.

A jobbikos Staudt Gábor úgy értelmezte a kormánypártok politikáját, hogy már nem fontos számukra a kvótanépszavazás nyomán beterjesztett alaptörvény-módosítás, emellett pedig a letelepedési kötvények kivezetését sürgette.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára terebélyes lelki vívódásnak tekintette az ellenzéki képviselő felszólalását, mivel a Jobbik korábban nem támogatta a Házban az alaptörvény-módosítás elfogadását.

Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője a karácsony közeledtére és a keresztény ünnep üzeneteire, például a kölcsönös tiszteletre hívta fel képviselőtársai figyelmét. Rétvári Bence államtitkár maga is egyetértett a kormánypárti politikus gondolataival.

Hörcsik Richárd a Fidesz részéről a parlament Európai ügyekkel foglalkozó bizottságának tegnapi ülése nyomán egyetértett tervezett Európai Ügyészi Szervezet céljával, ám hangsúlyozta, hogy tiszteletben kell tartani a tagállami hatásköröket.

Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium államtitkára aláhúzta, hogy a kormány az új szervezet létrehozásáról szóló tárgyalásokban figyelembe veszi a parlamenti bizottság észrevételeit, ám rámutatott, hogy jelenlegi formájában a tervezet több passzusával sem ért egyet a kabinet.