Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Adót vetnek ki a luxusmotorcsónakokra

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Megadóztatja a luxusmotorcsónakok tulajdonosait Budapest III. kerületének önkormányzata január 1-jétől, az intézkedéstől ötmillió forintos bevételt várnak.

Az önkormányzat  közleménye szerint természetvédelmi, turisztikai és evezős egyesületek "kedvezményezésének szempontjai alapján" vetik ki a települési adót a motoros vízi járművekre.

Az adó alanya az a természetes személy, aki a negyedév első napján a motorcsónak tulajdonosa.

Az a jármű esik adókötelezettség alá, amelynek hajtómotor-teljesítménye meghaladja a 10 kilowattot, és amelyet tartósan vagy időszakosan a III. kerület közigazgatási határain belül tárolnak. Az adó mértékét sávosan, a kilowattban kifejezett teljesítmény szerint differenciáltan határozták meg - írták.

Hangsúlyozták: 50 százalékos kedvezmény illeti meg a hidrogén tüzelőanyag-cellás üzemű, valamint a tíz évnél idősebb motorcsónakok tulajdonosait, a rendvédelmi és mentési célú járművek tulajdonosai pedig mentesülnek az adófizetési kötelezettség alól.

Felidézték, hogy 2017-től az állam szolidaritási adót szed az önkormányzatoktól a közoktatás finanszírozására. Az önkormányzati bevételek körének tervezett szélesítése ennek ellensúlyozását is szolgálja - közölték.

A tájékoztatás szerint a motoros vízi járműveket terhelő települési adó nyomán hozzávetőlegesen ötmillió forint adónövekmény jelentkezhet a kerület költségvetésében.

A javaslatot a képviselő-testület második fordulóban tárgyalta és fogadta el pénteken, az új rendelet január 1-jén lép hatályba - olvasható a közleményben.