eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Arcok 1956-ból - Rajki Márton

Kikeresztelkedett zsidóként megjárta a munkaszolgálatot, a családja nagy része Auschwitzban lelete halálát, ő maga pedig - letartóztatása előtt - egy keresztény párt szervezésén munkálkodott. Rajki Mártont azért váltották le az Újpesti Forradalmi Bizottság éléről, mert szívesebben tartottak radikálisabb társával, Kósa Pállal - később azonban a kádári megtorlás egy perben ítélte halálra mindkettejüket. Rajki Márton portréja.

Új műsor indult reggelenként az InfoRádióban. A három-négyperces összeállításokban minden hétköznap egy-egy '56 után-miatt halálraítélt forradalmár alakját mutatjuk be. Összesen 56 portré készül a Nemzeti Emlékezet Bizottságával együttműködésben.

Rajki Márton

Rajki Márton ügyvéd (1901-1959) Újpest 1959. 07.30.

Életrajz

Az 1950-ben Budapest részévé vált Újpest egyfajta város volt a városban, a helyi iparosok, munkások mondhatni patrióta közösséget alkottak. A kirobbant forradalom hírére már 1956. október 23-án demonstráció kezdődött, amely aztán tragédiához vezetett: a rendőrség épületénél ugyanis a tömegbe lőttek, és egy röplapozó fiatal meghalt. Hamar elszabadultak az indulatok, az emberek szétverték a Városháza előtt álló orosz katona szobrát, a talapzatára pedig felravatalozták a holttestet. Abban, hogy végül a kerületben azokban az októberi napokban viszonylagos nyugalom lett, nagy szerepe volt az Újpesti Forradalmi Bizottság első elnökének, dr. Rajki Mártonnak.

1901-ben Zentán született, a jogi egyetem elvégzése után ügyvédként került Újpestre. Zsidó vallású volt, de Csík József, a főplébánia apátja hatására 1938-ban megkeresztelkedett. A világháború idején származása miatt munkaszolgálatra hívták be, 1944-ben sikerült megszöknie, családjának nagy része azonban Auschwitzban lelte halálát. A háború után a plébánián karitatív tevékenységet végzett, és sorra vállalta el katolikus papok védelmét az ellenük induló népbírósági perekben.

A forradalom kitörése után az Újpesti Forradalmi Bizottság elnökévé választották. Legfontosabb céljának a közellátás megszervezését, a helyiek biztonságának megőrzését, a rend fenntartását tartotta. Polgárőrséget szervezett, tárgyalt a volt tanácselnökkel és a rendőrkapitánnyal arról, hogy a kommunisták is részt vegyenek a bizottság munkájában. 1956. október 26-án az ő utasítására nyitották fel a Magyar Nemzeti Bank fiókjának páncélszekrényét, hogy a munkások megkapják a bérüket annak ellenére, hogy a kormány letiltotta a fizetéseket. A következő napokban háttérbe szorult a nála sokkal radikálisabb későbbi vádlott-társával, Kósa Pállal szemben. Október 28-án lemondott a bizottság elnöki posztjáról, sőt a tagságáról is. Ezután egy keresztény párt szervezésébe kezdett, a röplapok készítéséig jutott el, amelyekben azt hirdette, hogy a rendezésben minden politikai erőnek részt kell vennie.

1957. májusában tartóztatták le.

A börtönből így írt szeretteinek:

...Miattam akkor sem szabad búsulnotok, mert nem rossz az, hanem jó, ha Krisztusért élhetek és halhatok. A szenvedés még a bűnösre is jó, mert alkalom a jobbá válásra. Nekem (akiről Ti éppúgy tudjátok, mint én magam, mennyire bűntelenül és minden, mert még a gondolatomban is csak másokért áldozatvállalás volt) a szenvedés Tőle érkező kiválasztást jelent. Arra kérlek tehát Titeket is, hogy ha életem, - mert nem tudhatjuk a jövőt, - úgy végződnék, hogy már nem lehetünk otthon együtt, köszönjétek meg Ti is, mint én, hogy Magának kiválaszt!”

A Fővárosi bíróság Halász Pál vezette tanácsa 1959. március 15-én szervezkedés és gyilkosságra való felbujtás vádjával halálra ítélte, amit másodfokon a Borbély János elnökölte Legfelsőbb Bírósági Tanács helybenhagyott. 1959. július 30-án kivégezték.

Idézetek

Kávássy János: Rajki Márton utolsó levele családjához.

„[...] Kérlek, ne nehezteljetek ezért, amit most írni fogok. Azonban én már öreg ember vagyok és szükségét érzem, lelkemben felkészülni arra is, hogy nem érem meg a szabadulásom, - nem láthatlak szabad emberként többé Titeket, akik az életemnél drágábbak vagytok nekem. Lelki szükség az is, hogy tudassam Veletek: Ilonkám nagyon szeretlek utolsó leheletemig. Isten áldjon meg boldogságomért, amelyet Neked köszönhettem Ő utána. Gyurikám, Csöpikém, úgy szeressétek egymást, amint mi szerettük Édesanyátokkal! Miattam akkor sem szabad búsulnotok, mert nem rossz az, hanem jó, ha Krisztusért élhetek és halhatok. A szenvedés még a bűnösre is jó, mert alkalom a jobbá válásra. Nekem (akiről Ti éppúgy tudjátok, mint én magam, mennyire bűntelenül és minden, mert még a gondolatomban is csak másokért áldozatvállalás volt) a szenvedés Tőle érkező kiválasztást jelent. Arra kérlek tehát Titeket is, hogy ha életem, - mert nem tudhatjuk a jövőt, - úgy végződnék, hogy már nem lehetünk otthon együtt, köszönjétek meg Ti is, mint én, hogy Magának kiválaszt! Adjatok az én Marcikám homlokára a nevemben „kis keresztet”. Minden rám szeretettel gondolóknak szerető üdvözletem! Titeket forró szeretettel

Csókol

M.”

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×